Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - БОБИНСЬКИЙ Василь Петрович

Український поет, перекладач і публіцист

Народився 11 березня 1898 р. в м. Кристинопіль Сокальського уїзду на Галичині (нині м. Червоноград Львівської області) в родині залізничного сторожа. Навчався у Львові та Відні.

У 1920 р. перебував у складі Червоної Української Галицької Армії.

Брав активну участь у літературному процесі на Західній Україні. З 1923 р. співробітничав у комуністичній пресі. Видавав у Львові тижневик »Світло» (1925—1927). Зазнав переслідувань з боку польської влади. Друкувався у газеті »Галицький комуніст», був засновником і керівником низки періодичних видань. У 1927—1930 рр. редагував громадсько-політичний і літературно-художній часопис »Вікна», який об’єднав пролетарських письменників і відіграв значну роль у розвитку революційного руху на Західній Україні. Виступав із публіцистичними нарисами в періодичних виданнях. Один з організаторів групи революційних письменників »Гроно».

Польська влада звинуватила В. Бобинського у державній зраді. Кинутий до в’язниці, у 1927 р. написав поему »Смерть Франка».

У 1930 р. емігрував до Радянської України, прийняв радянське громадянство та переїхав до Харкова. Був членом літературних організацій »Західна Україна» та ВУСПП. Перекладав твори російських, польських, німецьких і французьких письменників, виступав як публіцист.

Є автором вінка сонетів »Ніч кохання» (1923), збірок »Тайна танцю» (1924), »Поезії. 1920—1928» (1930), »Слова в стіні» (1923).

У 1934 р. був репресований.

Помер 2 січня 1938 р. Реабілітований 1956 р.

БОГУШЕВИЧ Франтішек Казимирович
БОЖКО Сава Захарович
ВАГИЛЕВИЧ Іван Миколайович
ВЕЛИЧКО Самійло (Самоїл) Васильович
ВИШЕСЛАВСЬКИЙ Леонід Миколайович
ВИРГАН Іван Оникійович (справжнє прізвище — Вергун)
ВИШНЯ Остап (літературний псевдонім Губенка Павла Михайловича)
БЛИЗЬКО Олекса Федорович
ВОРОНЬКО Платон Микитович
ГАЛАН Ярослав Олександрович (псевдоніми: Яга, Мирон Яро та ін.)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru