Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПУЛЮЙ Іван Павлович

Український фізик, електротехнік, винахідник і громадський діяч

Народився 2 лютого 1845 р. в с. Гримайлів на Тернопільщині в родині священика. 1869 р. закінчив теологічний і в 1872 р. філософський факультети Віденського університету. У1874—1875 pp. викладав фізику і математику в австрійській військовій морській академії. Вдосконалював знання у Страсбурзькому університеті. З 1876 р. — доктор філософії цього навчального закладу.

У 1877—1883 pp. працював асистентом, доцентом Віденського університету, з 1884 по 1916 р. — професором Празького політехнічного університету, у 1888—1889 pp. — його ректором. За 14 років до відкриття відомого німецького ученого-винахідника Рентгена сконструював електронну трубку, яка тепер називається рентгенівською. Об’єктом його наукових інтересів були електричні розряди в газах, молекулярна фізика, електротехніка змінних струмів. І. Пулюй — винахідник багатьох цінних приладів, способу карбонізування вуглевих волокон до електричних ламп.

Автор низки інших наукових відкриттів та винаходів. Його перу належить близько 50 наукових та науково-популярних праць, опублікованих українською, німецькою та англійською мовами. Знавець давніх мов. У співавторстві з П. Кулішем та І. Нечуєм-Левицьким переклав із давньоєврейської мови »Псалтир» та з грецької мови »Євангеліє». Під час першої світової війни разом із хіміком-лікарем І. Горбачевським очолював Комітет допомоги емігрантам у Празі. Великий внесок зробив у діяльність »Просвіти», почесний член цього товариства. Помер 31 січня 1918 p. у Празі.

РЕЖАБЕК Франц Вячеславович
РЄЗАНОВ Володимир Іванович
РЖЕГОРЖ Франтішек
РИЖСЬКИЙ Іван Степанович
РИЛЬСЬКИЙ Тадей Розеславович
РИХЛИК Євген Антонович
РОМАНОВСЬКИЙ Віктор Олександрович
РУДНИЦЬКИЙ Степан Львович
РУСОВ (Русів) Олександр Олександрович
РУСОВА Софія Федорівна
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru