Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - АРКАС Микола Миколайович (другий)

Український режисер, театральний діяч

Народився 23 серпня 1881 р. у м. Миколаєві в родині історика, композитора та громадського діяча М. Аркаса. У1893 р. вступив до Морського кадетського корпусу, в 1897 р. — до Петербурзького Миколаївського кадетського корпусу. З 1899 р. навчався в кавалерійському училищі, а в 1901 р. дістав призначення у 46 драгунський Переяславський полк. Служив на Далекому Сході. Після повернення працював на просвітянській ниві в Миколаєві. Брав участь в аматорських виставах, влаштовував літературно-музичні вечори, народні свята.

У1914 р. був мобілізований на війну. З 1917 р. — в українському війську. За часів С. Петлюри його призначили полковником Очаківського полку. Згодом потрапив до Січових стрільців. Був у польському полоні, де організував аматорський театральний гурток. Після визволення у 1921 р. М. Аркаса запросили на посаду режисера в Український пересувний драматичний театр при »Просвіті» у Закарпатті.

Цей театр об’їздив з гастролями майже всю Галичину та Волинь і став справжнім центром української театральної культури на Закарпатті. М. Аркас був не тільки режисером, а й сам виходив на сцену. Так, у 1927 р. він грав у виставі »Розумний та дурень» за п’єсою І. Карпенка-Карого. З великим натхненням виконував роль Карася в опері »Запорожець за Дунаєм».

Через брак коштів »Просвіту» й театр було закрито, і М. Аркас на деякий час виїхав до Праги, де співробітничав із драматичним гуртком »Верховина», підготував дві вистави — »Жриця вогню» В. Валентинова та »Маруся Богуславка» М. Старицького. Ці п’єси ставилися не тільки у Празі, а й на всій Закарпатській Україні. Зібравши невелику трупу акторів — професіоналів та аматорів, за сезон 1932—1933 рр. М. Аркас підготував шість вистав, зокрема оперету І. Кальмана »Сільва», опери М. Аркаса (батька) »Катерина» та Т. Масканьї »Сільська честь». Восени 1936 р. поставив драму В. Винниченка »Чорна пантера і Білий ведмідь». У 1934 р. М. Аркас очолив новий театральний колектив і відкрив Руський театр ім. М. Садовського в Ужгороді.

Цей театр під керівництвом М. Аркаса здійснив лише чотири постановки, зокрема »Наталка Полтавка» І. Котляревського та »Квадратура кола» В. Катаєва.

Помер 13 грудня 1938 р. Похований у Хусті.

БАЖАНСЬКИЙ Порфирій Іванович
БАРВІНСЬКИЙ Василь Олександрович
БЕРЕЗОВСЬКИЙ Максим Созонтович
БЕРЕТТІ Вікентій Іванович
БЕРЕТТІ Олександр Вікентійович
БІЛОКУР Катерина Василівна
БОЙЧУК Михайло Львович
БОЙЧУК Тимофій Львович
БОРТНЯНСЬКИЙ Дмитро Степанович
БУЧМА Амвросій Максиміліанович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru