Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПАНЬКЕВИЧ Юліан Іванович (псевдонім — Простен Добромисл)

Український художник, графік, ілюстратор, публіцист

Народився 1863 р. в с. Устя-Зелене на Тернопільщині в родині церковного маляра. Навчався у Краківській Академії мистецтв. Продовжував навчання у Відні в артистично-промисловій школі, склав іспит на вчителя малюнка. Він також добре грав на скрипці, диригував хорами. Мандруючи селами, записував пісні, перекази, навчав сільських дітей малювання, історії мистецтва, власноруч виготовляв декорації для самодіяльних вистав.

Серйозно займався релігійним малярством, уносячи в нього народний колорит, фантастичну різноманітність орнаментики, народний колорит, побутові деталі.

У численних теоретичних статтях Ю. Панькевич орієнтував читачів, а особливо майбутніх художників, на національне народне мистецтво.

Багато сил художник віддавав праці над ілюстраціями до »Слова о полку Ігоревім», до повістей Г. Хоткевича »Камінна душа», творів С. Руданського. Був секретарем товариства »Для розвою руської штуки», разом з І. Трушем заснував Товариство прихильників українського письменства, науки і штуки.

Ю. Панькевич залишив помітний слід У літературі і публіцистиці. Будучи постійним автором повітового ілюстрованого календаря »Рогатинець», він часто друкував на його сторінках вірші, сатиричні куплети, оповідання.

У 1932 р. працював у Державному музеї образотворчого мистецтва в Харкові.

Як професійний художник-графік Ю. Панькевич усе життя займався вивченням генези української орнаментики, цікавився закономірностями її розвитку.

Твори: »Пейзаж із скалами в Бубнищі», »Теребовлянський замок», »Повернення з ярмарку», »На сільському майдані», »Рибалки над Прутом», »Хмельницький закликає козаків до повстання», »Нестерків хлопець», »Тарасова гора», »Дівчина з Данильча», »Дубченки», »Косарі», »Пастушок», »Полукіпки», »Подільський пейзаж», »Дністер», »Ісус Христос», »Богородиця».

Помер 1933 р. в Харкові.

ПАРАДЖАНОВ Сергій Йосипович
ПАРХОМЕНКО Терентій Макарович
ПАТОРЖИНСЬКИЙ Іван Сергійович
ПЕТРУСЕНКО Оксана Андріївна (справжнє прізвище — Бородавкіна)
ПОЛТОРАЦЬКИЙ Марко Федорович
ПОХИТОНОВ Іван Павлович
ПРИМАЧЕНКО (Приймаченко) Марія Овксентіївна
ПРИХОДЬКО Олекса Кіндратович
РАЧИНСЬКИЙ Андрій Андрійович
РАЧИНСЬКИЙ Гаврило Андрійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru