Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПАРАДЖАНОВ Сергій Йосипович

Вірменський та український кінорежисер

Народився 9 січня 1924 р. в м. Тбілісі. Навчався у Тбіліській консерваторії. В 1946 р. вступив на режисерський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії. Після закінчення навчання був направлений у Київ на кіностудію ім. О. Довженка. Виявляв інтерес до фольклору різних народів. Його дипломний фільм — »Молдавская сказка».

У 1954 р. продовжував розвивати поетику молдавського фольклору у фільмі »Андріяш». Поставив такі кінострічки, як »Первый парень» (1958), »Украинская рапсодия» (1960), »Цветок на камне» (1962).

У 1964 р. С. Параджанов повернувся до національних фольклорних мотивів і поставив фільм »Тіні забутих предків» за мотивами повісті М. Коцюбинського. Через захоплення українською національною культурою був звинувачений у націоналізмі й переїхав до Єревана. Він продовжував цікавитися фольклором, не зраджував своїх художніх принципів. На екрани вийшов фільм »Саят-Нова» про вірменського поета доби середньовіччя.

С. Параджанов був активним громадським діячем, виступав на захист дисидентів. Проти нього сфабрикували справу, і в

1974 р. засудили на п’ять років позбавлення волі. Лише в 1984 р. йому дозволили знімати. Цього року вийшов на екрани фільм грузинської кіностудії »Легенда о Сурамской крепости». Останній фільм »Ашек-Керид» С. Параджанов поставив разом з Абашидзе в 1988 р. В ньому використано фольклорні традиції азербайджанської, грузинської та вірменської національних культур. З 1990 р. — народний артист УРСР. Помер 20 липня 1990 р.

ПАРХОМЕНКО Терентій Макарович
ПАТОРЖИНСЬКИЙ Іван Сергійович
ПЕТРУСЕНКО Оксана Андріївна (справжнє прізвище — Бородавкіна)
ПОЛТОРАЦЬКИЙ Марко Федорович
ПОХИТОНОВ Іван Павлович
ПРИМАЧЕНКО (Приймаченко) Марія Овксентіївна
ПРИХОДЬКО Олекса Кіндратович
РАЧИНСЬКИЙ Андрій Андрійович
РАЧИНСЬКИЙ Гаврило Андрійович
РАЧИНСЬКИИ Іван Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru