Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПОЛТОРАЦЬКИЙ Марко Федорович

Український співак, хоровий диригент, педагог, музичний діяч

Народився 28 квітня 1729 р. в с. Сосниця (нині смт Чернігівської області). Початкову освіту здобув у латинській школі в Чернігові та духовній школі у Києві. Співав у церковних хорах. Як один із кращих був рекомендований графом О. Розумовським у Петербурзький придворний хор (1745).

1750 р. його було зараховано до італійської оперної трупи. Брав участь у виставах, зокрема виконав партію Атаманта в опері »Беллерофонт» Ф. Арайя. Був першим представником українсько-російської вокальної школи, який співав на оперній сцені разом зі славетними італійськими оперними артистами, не поступаючись їм у вокальній майстерності.

1753 р. — диригент придворного хору, відповідав за якісну підготовку, контролював навчання новоприбулих з нотної грамоти, хорового співу. З 1763 р. — директор придворної співацької капели, якою керував до кінця життя. Значну увагу приділяв музичний педагогіці, займався навчанням дітей. Серед його учнів — М. Березовський, Д. Бортнянський, К. Давидов. Водночас (1750—1770) був солістом італійської опери.

Удосконалював вокальну майстерність під час стажування в Італії у кращих педагогів, співпрацював з італійськими композиторами Дж. Сарті, Б. Галуппі. Є відомості про його власні музичні твори.

Помер 24 квітня 1795 р. в Петербурзі.

ПОХИТОНОВ Іван Павлович
ПРИМАЧЕНКО (Приймаченко) Марія Овксентіївна
ПРИХОДЬКО Олекса Кіндратович
РАЧИНСЬКИЙ Андрій Андрійович
РАЧИНСЬКИЙ Гаврило Андрійович
РАЧИНСЬКИИ Іван Іванович
РЕВУЦЬКИЙ Валеріан Дмитрович
РЕВУЦЬКИЙ Дмитро Миколайович
РЕВУЦЬКИЙ Лев Миколайович
РЕРІХ Микола Костянтинович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru