Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СУДКОВСЬКИЙ Руфін Гаврилович

Російський та український художник-мариніст

Народився 7 квітня 1850 р. в м. Очаків у родині священика. 1862 р. вступив до Одеського духовного училища, а через два роки за успіхи у навчанні був переведений до Херсонської духовної семінарії. Однак переміг потяг до малярства: у липні 1868 р. майбутній художник дістав дозвіл на вихід із семінарії, переїхав до Петербурга і вступив до Петербурзької Академії мистецтв. Однак, не завершивши навчання через стан здоров’я, 1871 р. повернувся до Очакова.

У ранніх творах художника паралельно розвиваються дві теми: море і степові простори. У багатьох роботах (»Хутір», »Чумацький тракт», »Намет», »Селище») відображено український народний побут. Та головною темою упродовж усього життя художника є водна стихія. Використовуючи різні світлові та кольорові ефекти, митець зображує море в різних станах і в різний час доби. Найвідоміші його твори: »Прозора вода» (1879— 1884), »Очаківська пристань» (1881), »Тиша на морі» (1883), »Штиль» (1884) та ін. Своєю творчістю Р. Судковський пов’язав два покоління мариністів: старше, до якого належали І. Айвазовський, О. Боголюбов, Л. Лагоріо і О. Фесслер, і молодше, серед якого вирізняються К. Богаєвський, М. Волошин, М. Латрі та О. Ганзен.

У 1874 і 1880 рр. художник здійснив дві закордонні подорожі (до Німеччини, Франції, Австрії та Італії), які відіграли неабияку роль у його творчому зростанні. У 1880—1881 рр. картини Р. Судковського експонувалися в Петербурзі й Москві, їх придбали для своїх колекцій П. Третьяков, С. Терещенко та інші колекціонери. У 1882 р. рада Академії мистецтв визнала його академіком живопису морських пейзажів.

У 1885 р. в залах Академії мистецтв було проведено його посмертну виставку, найповнішу за кількістю представлених робіт. Твори художника експонувалися також в Антверпені, Берліні, Одесі, Харкові, Катеринбурзі. В пам’ять про видатного майстра 28 квітня 1982 р. на його батьківщині було відкрито музей, названий його ім’ям — відділ Миколаївського художнього музею ім. В. В. Верещагіна.

Твори Р. Судковського зберігаються в Третьяковській галереї у Москві, Державному російському музеї в Санкт-Петербурзі, Київському музеї російського мистецтва та ін.

Життя художника обірвалося трагічно. Помер 16 лютого 1885 р. від черевного тифу.

ТАРАНОВ Гліб Павлович
ТАРАНУШЕНКО Стефан Андрійович
ТОЛСТОЙ Микола Якович
ТРУШ Іван Іванович
ТУРЧАК Стефан Васильович
ТУРЧАНІНОВ Петро Іванович
ТУТКОВСЬКИЙ Микола Аполлонович
УЖВІЙ Наталія Михайлівна
ФІЛІПЕНКО Аркадій Дмитрович
ЧАВДАР Єлизавета Іванівна
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru