Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ТРУШ Іван Іванович

Український художник, художній критик і громадський діяч

Народився 17 січня 1869 р. в с. Висоцьке на Львівщині . в селянській родині. У 1891—1897 рр. навчався у Краківській академії красних мистецтв, вдосконалював майстерність у Відні та Мюнхені. Подорожував по Криму, побував у Карпатах, в Італії, Єгипті, Палестині. Працював у жанрі пейзажу та портрета. Його творча спадщина становить близько 6 тис. полотен: ліричні пейзажі (»Копиці», »Самітня сосна», »В обіймах сніга», »Квіти») жанрові картини з життя гуцулів (»Трембіта» (початок XX ст.); »Гуцулка з дитиною», (1912); »Йордан на Гуцульщині», »Пралі» (обидві 1933) та ін.).

Художник часто відвідував Київ, що втілилося в серії пейзажів: »Дніпро під Києвом» (1910), »Володимирська гірка», »Софійський собор» (1904) та ін. Дружні стосунки пов’язували його з І. Франком, М. Павликом, В. Стефаником, О. Кобилянською, П. Саксаганським та іншими діячами української культури. Створив галерею портретів багатьох із них (І. Франка, В. Стефаника (обидва 1897), Лесі Українки, М. Лисенка (обидва 1900) та ін. Очолював реалістичний і демократичний напрями західноукраїнського живопису. І. Труш був ініціатором створення перших мистецьких товариств у Галичині: Товариства для розвою руської штуки у Львові (1898), Товариства прихильників української літератури, науки і штуки (1905), журналів »Будучність» (1899). Разом з С. Людкевичем видав перший український мистецький журнал »Артистичний вісник» (1905).

Активно співпрацював із львівською »Просвітою», писав портрети її активних діячів (О. та І. Огоновських, Є. Олесницького та ін.).

У 1901 р. І. Труш недовго викладав у Київській рисувальній школі М. Мурашка. 1905 р. з його ініціативи у Львові було відкрито І Всеукраїнську художню виставку. Був першим головою Львівського обласного відділення Спілки художників УРСР. Твори митця зберігаються в Державному музеї українського образотворчого мистецтва у Києві, Львівському музеї українського мистецтва та ін.

Помер 22 березня 1941 р. у Львові.

ТУРЧАК Стефан Васильович
ТУРЧАНІНОВ Петро Іванович
ТУТКОВСЬКИЙ Микола Аполлонович
УЖВІЙ Наталія Михайлівна
ФІЛІПЕНКО Аркадій Дмитрович
ЧАВДАР Єлизавета Іванівна
ЧАЙКОВСЬКИЙ Петро Ілліч
ЧУПРИНЕНКО Степан Федорович
ЧУРАЙ Марія Гордіївна (Маруся Чурай, Чураївна)
ШАМО Ігор Наумович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru