Логістика - Банько В.Г. - Устаткування підсобних приміщень і торговельний інвентар.

У непродовольчих магазинах самообслуговування застосовують гірки, вішала, прилавки, тумбочки, столи, вітрини, касові кабіни й ін. устаткування.

Гірки універсальні (пристінні, острівні і привітринні) по конструкції і розмірах подібні з такими ж гірками для продовольчих товарів. У спеціалізованих гірок оснащення пристосоване до викладення і продажу окремих товарів.

Гірки для зразків тканин мають обертове дзеркало і висувні кронштейни, постачені цінникодержачами і ручкою.

Дитячий одяг показують на плічках, розміщених на похилих кронштейнах, що розташовані на двох горизонтальних штангах. По довжині кронштейна зроблені вирізи для навішення плічок з виробами.

Гірки для головних уборів обладнані обертовим дзеркалом, двома полками і дротовими кронштейнами, що вставляються в отвори заднього перфорованого щита. На кінці кожного кронштейна мається кільце діаметром 90 мм для викладення товарів.

Для чоловічих сорочок, трикотажу й інших виробів, показуваних на плічках, використовують або горизонтальні штанги з цінникодержачами, або кронштейни, закріплені в два-три яруси на перфорованій задній стінці. На опорних стійках кріпляться висувні кронштейни для зразків виробів. На полках розміщають резервні запаси товарів.

Гірки для хусток і косинок мають дзеркало, полки з касетами дві горизонтальні штанги і дротові кронштейни, що вставляються в отвори заднього перфорованого щита. На кінці кожного кронштейна розміщена куля з органічного скла діаметром 150 мм для викладення товарів.

На гірці для панчіх установлюють полки з касетами і горизонтальні штанги з кронштейнами. Кронштейни з пінопласту мають форму панчохи. Гірку для шкарпеток, краваток установлюють з підшкафником, що має розсувні дверцята і касету на кришці. В отвори заднього щита вставляють дротові кронштейни для показу товарів.

Взуття розміщається на кронштейнах довжиною 600 мм і шириною 100 мм, закріплених в отворах заднього перфорованого щита. Кронштейни виготовлені з двох рівнобіжних стрижнів, що знаходяться на різних рівнях від підлоги, що дозволяє установити на них взуття в похилому становищі, і забезпечені цінникодержачами. Деякі моделі пристінних гірок для взуття з тильної сторони мають додаткові полки для збереження резервного запасу товарів.

Гірки для авторучок, біжутерії, легкої галантереї мають підшафник з касетою на кришці і чотирма полицями з касетами.

Гірки для сумок без підшафника, вони обладнані трьома рядами дротових кронштейнів, укріплених в отворах заднього перфорованого щита.

Гірки для парасольок, простирадл мають горизонтальну штангу й один ряд дротових кронштейнів, на нижній полиці встановлюють дротовий багато секційний кошик.

Ковдри, пледи, постільну і столову білизну показують на гірках зі спеціальними кронштейнами — підвісами, закріпленими на горизонтальній штанзі. Робоча довжина кронштейна 550 мм.

Гірки для господарських товарів, іграшок, м'ячів мають полку з касетою, чотири ряди дротових кронштейнів довжиною 250 мм, укріплених на задньому щиті, і кошик на напіврухливому піддоні, установленому замість підшафника.

Вішала використовують для викладення і продажу готового плаття, що підвішується на плічках. Вішала випускають різних моделей: одно-і двох'ярусні, стаціонарні і пересувні, із дзеркалом на торцьовій частині і без дзеркала.

Прилавки призначені для викладення різних товарів. Крім звичайних прилавків застосовуються прилавки з касетами, для викладення невеликих по розмірах товарів, з висувними пультами, для ювелірних виробів, сувенірів, галантереї й інших товарів. Зверху і попереду (на глибину пультів) такий прилавок засклений.

Тумбочки служать для виписки товарних чеків, збереження інвентарю, пакувального папера. Столи застосовують для викладення і продажу товарів, упакування їх покупцями й інших цілей. Вітрини призначені для показу товарів. Вони мають скляні стінки і кілька скляних полиць для товарів.

Касові кабіни застосовують двох моделей: без скляного огородження, (подібні до кабін продовольчих магазинів), і з одне і двостороннім огородженням.

Устаткування підсобних приміщень і торговельний інвентар.

Устаткування підсобних приміщень призначено для прийому, збереження і підготовки товарів до продажу. До нього відносяться стелажі вішала, шафи, підтоварники, бункера, столи для розбраковування товарів, фасувальні столи.

Стелажі використовують для збереження товарів у розпакованому виді або в дрібному упакуванні. Конструкція стелажів залежить від особливостей і розмірів товарів. Вони бувають поличні, клітинні і ящичні.

Вішала застосовують для збереження готового плаття на плічках, їх встановлюють одно або багатоярусними. У металевих шафах зберігають ювелірні вироби.

Бункери і гірки служать для збереження сипучих товарів, картоплі й овочів. На підтоварниках зберігають товари в шухлядах, бочках, мішках. Столи для розбраковування товару: готового плаття, білизни, трикотажу й інше — мають кришку з нержавіючої сталі або пластмаси і кілька висувних шухляд для приналежностей. Над столом монтують світильник з люмінесцентними лампами. Робоче місце фасувальника організується в залежності від специфіки фасуючих товарів. На ньому повинний бути стік з врізаними у нього циферблатними вагами, стілець, регульований по висоті, бункера для сипучих товарів.

Торговельний інвентар — це різні пристосування, інструменти, застосовувані в торгівлі.

Торговельний інвентар у залежності від його призначення можна підрозділити на кілька груп:

• інвентар для підготовки товарів до продажу — ножі, сокири, пилки, гастрономічні дошки, колодки для розрубу м'яса і риби, праски, гладильні дошки, щітки одежні й інше;

• інвентар для відпуску товарів — різальні інструменти, інструменти для узяття товару, кошики і візки для добору товарів покупцями, підставки і ріжки для приміряння взуття, дзеркала, м'які метри і т.д.;

• інвентар для перевірки якості товарів — овоскопи для перевірки якості яєць, виноскопи для перевірки якості вина, щупи для узяття проб олії, сиру, кавунів, сипучих товарів, шаблони для калібрування цитрусових, щипки для перевірки електроприладів і лампочок, прилад для перевірки точності ходу годинників і т.п.;

* інвентар для збереження товарів — фляги, лотки, скорята, плічка для одягу й ін.;

* рекламно-виставочний інвентар — скляні ємності для рідких і сипучих товарів, підставки, цінники, манекени і т.д.;

* інвентар для розкриття тари — лапи, молотки й ін.;

* рахунковий інвентар — калькулятори наколки для чеків, тарілки для монет, доплатні каси;

* протипожежний інвентар — вогнегасники, шухляди з піском, щити з інструментом для гасіння пожежі й ін.;

* санітарно-гігієнічний інвентар — цебра і тази для миття, сміттєзбиральники, цебра і баки для відходів, щітки, совки для сміття і т.д.

12.3. Технологічне устаткування та ефективність його використання в туристських комплексах
12.3.1. Торгово-холодильне устаткування
12.3.2. Торгово-вимірювальне устаткування
12.3.3. Контрольно-касові машини
12.3.4. Підйомно-транспортне обладнання магазинів і складів
12.4. Основні вимоги, пропоновані до машин і механізмів туристських комплексів
12.5. Показники рівня механізації і методи їх визначення
12.6. Принципи, мета і задачі комплексної раціоналізації туристських комплексів
Основні напрямки комплексної раціоналізації.
Упровадження прогресивних форм продажу товарів і додаткових послуг: удосконалювання логістичних процесів і технічне переоснащення в туристських комплексах.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru