Логістика - Банько В.Г. - 12.3.1. Торгово-холодильне устаткування

12.3.1. Торгово-холодильне устаткування

Холодильне устаткування є ланкою в безперервному логістичному ланцюзі при збереженні якості товарів і доведення їх до споживачів.

До торговельного холодильного устаткування відносять різні охолоджуючі пристрої, оснащені холодильними машинами. У торговельних підприємствах широко застосовують збірні холодильні камери, торговельні холодильні шафи, охолоджувані вітрини, прилавки і при-лавки-вітрини.

Холодильні камери — призначаються для збереження швидкопсувних товарів протягом 3-5 діб. Можуть мати різну охолоджувану ємність. Найбільш розповсюдженими типами холодильних збірних камер е охолоджувані камери КХ-6 і КХ-12 і низькотемпературна камера КН-6.

Холодильні шафи призначені для короткочасного збереження охолоджених або заморожених продуктів. Встановлюються в торговельній залі або приміщеннях для збереження товарів. Вони можуть мати різні розміри охолоджуваної ємності, різну холодопродуктивність машин. По цих ознаках шафи відрізняються ІПХ-0,4; ШХ-0,8 М; ШХ-1,2 С.

Прилавки-вітрини служать для короткочасного збереження, демонстрації і продажу охолоджуваних продуктів. У магазинах самообслуговування широко застосовують прилавки-вітрини типу "Аїр-102" і " Пінгвін-ВС".

Вітрини використовують для демонстрації товарів. Широко застосовують вітрини типу "Аїр ЮМ", що складаються з охолоджуваного (нижнього) і не охолоджуваного (верхнього) ярусів. Вони зручні для острівного розміщення в торговельних залах магазинів самообслуговування, тому що мають двостороннє розміщення охолоджуваного ярусу. Для короткочасного збереження, демонстрації і продажу заморожених продуктів використовують низькотемпературні вітрини ВН-С.

Демонстраційні вітрини і шафи-вітрини служать для показу товарних зразків і встановлюються у віконних прорізах і в торговельних залах магазинів.

12.3.2. Торгово-вимірювальне устаткування

Для здійснення операцій, пов'язаних із прийманням товарів, підготовкою їх до продажу і відпуску застосовуються ваги, гирі, міри довжини й обсягу.

Терези широко використовувані в магазинах підйомові циферблатні. Вони зручні в експлуатації, вимірі маси виробляються без гир у межах шкали циферблата. У торговельних підприємствах застосовуються також ваги настільні звичайні, оптичні й електронні, товарні ваги.

До основних експлуатаційних вимог, пропонованих до ваг, відносяться: надійність (здатність справно і безвідмовно виконувати свої функції протягом усього терміну експлуатації), наочність показань (гарна видимість і читаність показань ваг), максимальна швидкість зважування (їхня здатність швидко приходити в стан рівноваги). Найбільш широке застосування в туристському комплексі одержали дві моделі ваг — РН2Ц13 і РН10Ц13.

Електронні ваги — використовують для одночасного виміру маси і визначення вартості товарів при їхньому зважуванні. Електронні ваги сконструйовані на основі використання елементів точної механіки й електроніки з застосуванням інтегральних схем і безконтактних перемикачів. Вони можуть бути укомплектовані друкувальним пристроєм для видачі чека. Мають межі зважування від 40 г до 3 кг і дуже короткий період одного зважування і визначення вартості. Ці ваги володіють не тільки високою продуктивністю, але і забезпечують гарну наочність показань. (Наприклад, ваговий торговельний чеко-печатний комплекс 1799 ВТЧ-3 "Діна". Він складається з електронних ваг 1261 ВН-ЗЦТ, блоку висвітлення інформації БВІ-2 і чекопечатного пристрою ІТУ-2М).

Важкі і великогабаритні вантажі визначають на товарних вагах. Вони бувають шкально-гирні і циферблатні. Найбільші межі зважування: 50, 100, 200, 500 кг і І, 2, 3 т. Шкально-гирні ваги мають шкалу з пересувною убудованою гирею, покажчик рівноваги і гиредержач з тарувальною камерою. Усі ці три конструктивних елементи розміщені на великому плечі коромисла. Товарні циферблатні ваги зручні тим, що маса вантажу визначається на них по шкалі циферблата без яких-небудь обчислень.

Міри довжини й обсягу включають дерев'яні або металеві метри, мірні кружки, мензурки. Дерев'яні метри мають металеві наконечники, що охороняють їх від стирання. На кожному наконечнику і на середині метра ставиться клеймо державної перевірки. Мірні кружки виготовляють з харчового алюмінію (для молока), скла (для квасу), луженої сталі (для гасу). Мензурки (ємність 0,1 і 0,2 л) випускають циліндричної і конічної форми зі скла. Використовуються для відмірювання сиропів і соків. Міри довжини й обсягу (крім скляних) провіряються не рідше одного разу в два роки, ваговимірювальні прилади і гирі — не менше одного разу в рік. Скляні міри обсягу клеймуються при випуску їх з виробництва. При перевірці проводиться технічний огляд і контрольні іспити вимірювального устаткування з метою встановлення придатності його до експлуатації.

12.3.2. Торгово-вимірювальне устаткування
12.3.3. Контрольно-касові машини
12.3.4. Підйомно-транспортне обладнання магазинів і складів
12.4. Основні вимоги, пропоновані до машин і механізмів туристських комплексів
12.5. Показники рівня механізації і методи їх визначення
12.6. Принципи, мета і задачі комплексної раціоналізації туристських комплексів
Основні напрямки комплексної раціоналізації.
Упровадження прогресивних форм продажу товарів і додаткових послуг: удосконалювання логістичних процесів і технічне переоснащення в туристських комплексах.
Удосконалювання регіону роботи підприємств туристського комплексу і громадського харчування.
Наукова організація праці при проектуванні туристських комплексів і громадського харчування.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru