Основи логістики - Дудар Т.Г. - 2. Функції складів

Сукупність робіт, які виконують на різноманітних складах є приблизно однакова. Це пояснюється тим, що в різних логістичних процесах функції складів полягають у наступному:

1) тимчасове розташування і зберігання матеріальних запасів - забезпечення умов зберігання і відповідних для цього площ;

2) перетворення матеріальних потоків - розформування одних партій товарів і формування на їх основі інших;

3) забезпечення логістичного сервісу в системі обслуговування. Проте, не зважаючи на загальну схожість логістичних функцій складів,

їх функції частково відрізняються між собою в залежності від тилу складу чи інших особливостей. Так, на складах готової продукції здійснюється складування, зберігання, сортування продукції перед її відправленням, маркування, підготовка до навантаження і навантажувальні операції.

Склади сировини і матеріалів приймають продукцію, вивантажують, сортують, зберігають і готують до виробничого споживання.

Склади оптово-посередницьких фірм забезпечують концентрацію товарів, їх комплектацію, організовують їх доставку малими партіями, здійснюють зберігання резервних партій.

Склади торгівлі, які розташовані в місцях виробництва приймають товари у виробника великими партіями, комплектують і відправляють великі партії товарів оптовим покупцям, які знаходяться в місцях споживання.

Торгівельні склади, розташовані в місцях споживання отримують товари, формують їх широкий асортимент і постачають їх на роздрібні торгівельні підприємства.

Реалізація функцій, пов'язаних із роботою складів формує процес складування, відповідно до якого комплекс складських операцій здійснюється в певній послідовності:

1. Розвантаження і приймання вантажів, що робиться відповідно до умов укладеного договору. Технологія виконання вказаних робіт на складі залежить від характеру вантажу (штучний, сипкий), від типу

транспортного засобу (трейлер, контейнер), а також від виду використовуваних засобів механізації. В процесі приймання відбувається звіряння фактичних параметрів прибулого вантажу з даними товарно-супровідних документів, оформлення прибулого вантажу через інформаційну систему і формування складської вантажної одиниці.

2. Переміщення прийнятого на складі вантажу в зону зберігання. Цей процес включає забезпечення відповідних для цього умов і контроль за наявністю запасів на складі. Для впорядкованого зберігання вантажу і економічного його розміщення використовують систему адресного зберігання за принципом твердого (фіксованого) або вільного (вантаж розміщується на будь-якому вільному місці) вибору місця складування.

3. Процес комплектації - зводиться до підготовки товарів відповідно до замовлень споживачів і включає відбір товару за замовленням клієнта, підготовку товару до відправки (укладання в тару), об'єднання окремих замовлень в партію відправки і оформлення транспортних накладних, вантаження вантажів в транспортні засоби.

4. Внутрішньоскладське транспортування припускає переміщення вантажів між різними зонами складу: з розвантажувального майданчика - в зону приймання, звідти - в зону зберігання, комплектації і на навантажувальну рампу. Транспортування вантажів усередині складу повинно здійснюватися по наскрізних прямоточних маршрутах. Це дозволяє уникнути повторного повернення в будь-яку із складських зон і неефективного виконання операцій. Число перевалок (з одного виду устаткування на інше) має бути мінімальним.

Оперативно-виробнича діяльність складу на підприємстві включає роботи по вивантаженню, розсортовуванню і прийманню матеріалів, що поступають на склад, і виробів, їх розміщення і зберігання, а також по відпустці і доставці споживачам.

Доставка вантажів на матеріальний склад робиться відповідно до плану підприємства. Матеріали і вироби на складі приймаються відповідно до вимог, викладених в технічній документації і інструкціях. Прийняті матеріали розміщуються у відведених для них місцях зберігання в установленому порядку - по марках, сортах, розмірах і т.п. Найчастіше і у великій кількості споживані матеріали розміщуються ближче до відпускних майданчиків, малоходові - в більше видалених місцях зберігання. Важкі громіздкі вантажі зберігаються в місцях, зручних для виконання складських операцій.

З метою зниження трудомісткості робіт по комплектації матеріалів перед видачею їх у виробництво і полегшення контролю за комплектним забезпеченням виробництва матеріалами застосовується груповий метод розміщення матеріалів на зберіганні, при якому матеріали, що входять в комплект, зберігаються в безпосередній близькості один від одного. Осередки стелажів і інші місця зберігання нумеруються і забезпечуються табличками з назвою і індексом матеріалу. Підготовка матеріалів до видачі робиться по особливому плану або безпосередньо після їх вступу.

Облік руху запасів матеріалів на складі ведеться за допомогою спеціальної картотеки. Регулювання рівня запасів здійснюється по системі з фіксованим розміром або періодичністю замовлення.

Штат персоналу складів визначається залежно від трудомісткості виконуваних складських операцій, вживаних транспортних засобів і міри механізації та автоматизації навантажувально-розвантажувальних і інших складських операцій.

3. Вибір між власним складом і складом загального користування
4. Визначення кількості складів та розміщення складської мережі
5. Управління логістичним процесом на складі
6. Ефективність складських систем
Розділ 10. Транспортна логістика
1. Суть, значення та завдання транспортної логістики
2. Логістична оцінка видів транспорту
3. Транспортні тарифи та їх вплив на загальні логістичні витрати
4. Системи доставки товарів
5. Вибір оптимального перевізника та логістичних посередників
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru