Охорона праці - Москальова В.М - Яку реакцію має організм на дію холоду?

В умовах низьких температур людина може відчувати конвекційний або радіаційний дискомфорт. В умовах охолоджуючого мікроклімату в організмі людини діє в основному хімічна терморегуляція за рахунок чого починає дещо збільшуватися виробіток тепла через мобілізацію глікогену печінки і підвищеної активності щитовидної залози.

Коли в організмі виробляється тепло, холодові терморецептори передають імпульси судинам шкіри, внаслідок чого вони скорочуються. Скорочення периферійних судин чергується з їх розширенням, а при подальшому охолоджені спостерігається стійкий судинний спазм, що веде до порушення їх живлення, а відтак до підвищення кров’яного тиску та зменшення числа серцевих скорочень, зниження больової та температурної чутливості шкіри, яка стає припухлою та має синюшний відтінок.

Спазми судин супроводжуються болісними відчуттями, що є сигналом організму про небезпеку і якщо не вживати заходів для кровопостачання то це призведе до місцевого обмороження, а при зниженні температури тіла до 24"С настає смерть людини від загального переохолодження. При загальному переохолодженні організму змінюється функціональний стан центральної нервової системи, що пояснюється з медичної точки зору наркотичною дією холоду.

Місцеве переохолодження, особливо кінцівок, веде до розвитку простудних захворювань периферійної нервової і м’язової системи, захворювань суглобів, ураження вух і носа, веде до захворювання місцевого і трійчастого нерва, розвивається радикуліт, неврит, міозит і виникають респіраторні вірусні інфекції.

Наведені явища можуть виникати не тільки від сильного холоду. Причиною переохолодження можуть стати так звані субнормальні температури: від 0 С до +10 С. Ці явища залежать не тільки від ступеня холоду і тривалого впливу його на певну ділянку тіла, але і від зволоження шкіри або одягу. Тому особливо небезпечним в умовах низьких температур є поєднання субнормальних температур із значною вологістю і рухомістю повітря.

Вологе повітря надзвичайно тепломістке. Вода вбирає в 11 разів більше тепла, ніж сухе повітря тієї ж температури. Встановлено, що при температурі повітря - 20 С та швидкості вітру 5 м/с тепловіддача збільшується на 20 %, а при вітрі до 10 м/с - на 50%.

До захворювань призводить радіаційне охолодження, коли людина працює в оточенні предметів, температура яких значно нижча від температури тіла, що знижує загальну опірність організму і веде до появи вірусних інфекцій і т. ін.

Гострі місцеві переохолодження призводять до обмороження, хронічні, до розвитку поліневритів, тяжких нервово-судинних захворювань (спонтанна гангрена).

Для професійних поліневритів характерним є скарги на тупі болі в руках, оніміння пальців, поколювання та "бігання мурашок" особливо вночі, порушення сну, посилене потіння або, навпаки, сухість шкіри. У більш виражених випадках знижується сила рук через атрофію дрібних м’язів.

Як здійснюється принцип нормування параметрів мікроклімату?

Принцип нормування параметрів мікроклімату враховує диференційну оцінку оптимальних та допустимих метеорологічних умов у робочій зоні залежно від:

категорії робіт (легка, середня, тяжка);

пори року (холодна - < +10°С, тепла - + 10°С);

виду приміщень (з незначними чи значними надлишками тепла до 20 ккал/м3/год або більше). Оптимальні мікрокліматичні умови - це такі, які при тривалому впливі забезпечують збереження нормального теплого стану організму без напруги процесу терморегуляції.

Допустимі мікрокліматичні умови - це такі параметри мікроклімату, за яких при тривалому та систематичному впливі можуть виникати зміни теплового стану організму, що супроводжується напруженням терморегуляції в межах фізіологічної адаптації, що скоро минає та нормалізується. Допустимі параметри встановлюються лише у тих випадках, коли у робочій зоні неможливо забезпечити оптимальні умови мікроклімату через технологічні вимоги або інших міркувати".

Як здійснюється принцип нормування параметрів мікроклімату?
Які існують заходи нормалізації параметрів в умовах нагріваючого мікроклімату?
Які існують заходи щодо переохолодження організму?
Як впливає на організм атмосферний тиск?
2.3. Забруднення повітряного середовища шкідливими речовинами
2.3.1. Виробничий пил
Гігієнічна характеристика пилу
Яке гігієнічне значення мають фізико-хімічні властивості пилу?
Що таке дисперсність пилу?
Що таке вибухонебезпечність пилу?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru