Охорона праці - Москальова В.М - Що належить до організаційних загальнооздоровчих заходів профілактики вібраційної патології?

В комплексі заходів по зниженню несприятливої дії на організм людини вібраційного шкідливого чинника і підтримки високої її працездатності важлива роль належить розробці науково-обґрунтованих режимів праці і відпочинку.

При роботі з ручними машинами, що відповідають вимогам санітарних норм, сумарний час роботи в контакті з вібрацією має не перевищувати 2/3 робочої зміни. При тривалості одноразової вібрації безперервної дії (15-20 хвилин), встановлюють обідню перерву протягом 40 хвилин і дві регламентовані перерви. Першу перерву тривалістю 20 хвилин встановлюють через 1 -2 години після початку зміни і 30 хвилин через 2 години після обідньої перерви для здійснення гімнастичних фізіопрофілактичних процедур.

Режим праці має враховувати форми організації праці - індивідуальні, бригадні, тривалість контакту з вібрацією, стан вібраційних характеристик машин, що знаходяться в експлуатації (паспортний і фактичний), і т. ін.

Що належить до організаційних загальнооздоровчих заходів профілактики вібраційної патології?

Серед медико-біологічних аспектів профілактики несприятливої дії вібрації чинне місце займають попередні і періодичні (раз на рік) медичні огляди.

До медико-біологічних і загальнооздоровчих заходів профілактики вібраційної патології належать:

теплові процедури для рук у вигляді гідропроцедур (ванночки) або сухого повітряного обігріву;

взаємо масажі і самомасажі рук і плечового пояса; & виробничі гімнастичні і фізіопрофілактичні процедури;

ультрафіолетове опромінювання;

вітамінопрофілактичні та інші заходи загальнооздоровчого характеру (кімнати психологічного розвантаження) і ін. На кожному виді виробництва, де використовуються вібраційні процеси, має бути розроблений конкретний комплекс медико-біологічно-профілактичних заходів з врахуванням характеру виробничих вібрацій і супутніх чинників виробничого середовища.

До робіт в умовах впливу локальної вібрації допускаються особи не молодше 18-річного віку. Не допускаються особи, які мають хронічні захворювання периферійної нервової системи, порушення функцій вестибулярного апарату, аномалії жіночих статевих органів і т. ін.

Правильна організація режиму праці також може служити профілактичним заходом проти віброзахворювання. Рекомендується, щоб загальний час контакту з вібруючими машинами, вібрація яких відповідає допустимим рівня, не перевищував 2/3 тривалості робочого дня, включаючи перерви на 15-20 хвилин. Температура Повітря не має бути нижчою за 16 °С при вологості 40-60 % і швидкості руху повітря не більше як 0,3 м/с, або передбачити приміщення для зігрівання.

Найефективнішим організаційним заходом є те, щоб власник замінив вібронебезпечне обладнання на вібробезпечне, вібрація якого не виходила б за межі, безпечні для людини.

Розробляючи режим праці, слід враховувати те, що співвідношення тривалості впливу вібрації й часу виконання інших операцій не пов’язаних з нею, має становити не менше як 1:2. При роботі з вібронебезпечними машинами забороняється проводити понад урочні роботи й працювати у вихідні дні.

Неабияке значення у боротьбі з вібраційною патологією мають 313. Сюди належать засоби захисту рук, ніг і тіла. Для захисту рук використовують віброгасні рукавиці, що виготовляються із пружно-демпфуючих матеріалів. Для захисту ніг - спецвзуття, верх якого є тканинним, а підошви з пружно-демпфуючих матеріалів, які мають гумову устілку товщиною ЗО мм, де розташовано 6 пружин. Гасіння вібрації таким взуттям становить до 80 % при частоті 20-50 Гц та амплітуді 0,1-0,4 мм. Для захисту тіла використовують нагрудні пояси й спеціальні костюми з пружно-деформуючих матеріалів.

2.7. Виробничий шум
Що таке фізична та фізіологічна характеристика шуму?
За якими характеристиками класифікують виробничий шум?
Як класифікується шум за санітарними нормами?
Які характеристики шуму впливають на його гігієнічну оцінку?
Що таке звукові порогові відчуття?
Що характеризує ступінь небезпеки виробничого шуму на органом людини?
Які існують методи профілактики шкідливої дії шуму?
Що таке акустичний напрямок боротьби з шумом?
Що належить до архітектурно-планувальних рішень у боротьбі з шумом?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru