Охорона праці - Москальова В.М - Які існують захисні засоби від дії ЕМВ?

ЕМВ через свою негативну дію на генофонд і здоров’я людини підлягають гігієнічному нормуванню. Закон "Про забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення" передбачає норми і правила захисту населення від шкідливого впливу ЕМВ (1.08.1996 р.).

Порогові інтенсивності теплової дії електромагнітних хвиль на організм нормуються залежно від діапазону частот за електричною і магнітною складовими ЕМВ.

Напруженість ЕМВ вимірюється у вольтах на метр (В/м), а напруженість магнітного поля — в амперах на метр (А/м). У хвильовій зоні інтенсивність поля оцінюється величиною енергії, яка припадає на одиницю поверхні і вимірюється у Вт/м2 або у похідних одиницях мВт/м2.

У виробничих приміщеннях, де є джерела ЕМВ радіочастотного діапазону, допустимі значення ЕМВ контролюються шляхом вимірювання напруженості Н та Е на робочих місцях і місцях можливого перебування працюючих. Контроль параметрів ЕМВ проводиться один раз на рік, а також при введенні в експлуатацію нових установок або таких, що пройшли ремонтні роботи чи відбулася зміна технологічного процесу. Результати вимірювань заносять в спеціальний журнал.

Гранично допустиму щільність потоку енергії ЕМВ встановлюють виходячи з допустимого значення енергетичного навантаження на органом людини й часу перебування її у зоні опромінення. У всіх випадках це навантаження не може перевищувати 10 Вт/м2, а за наявності рентгенівського випромінювання або високої температури у виробничих приміщеннях (понад 28 °С) - 1 Вт/м2.

Допустимі рівні вищі, але не більше яку 2 рази, у випадку, коли час дії ЕМВ на персонал не перевищує 50 % тривалості робочого часу.

Які існують захисні засоби від дії ЕМВ?

Для забезпечення безпеки персоналу від дії ЕМВ використовують комплекс засобів захисту, які умовно поділяються на організаційні, інженерно-технічні, лікувально-профілактичні.

Організаційні заходи здійснюються як у процесі проектування виробничих об’єктів так і в процесі їх експлуатації. Сюди належить організація робочих місць, оптимальне розміщення технологічного устаткування, розробка гігієнічно-обгрунтованих режимів праці та відпочинку, зменшення часу перебування людей у зоні опромінення і заходи запобігання потрапляння персоналу в зону високої щільності потоку енергії (ЩПЕ). Застосування 313 (спецодяг виготовлений із металізованої тканини у вигляді комбінезонів, халатів, курток з капюшонами з вмонтованими у них окулярами).

Технічні заходи захисту залежать від типу джерела випромінювання, його потужності й призначення. Сюди належить:

зменшення напруженості і щільності потоку енергії шляхом використання узгоджених навантажень і споживачів потужності;

екранування робочого місця за допомогою матеріалів з великою електричною провідністю (мідь, латунь, алюміній та його сплави, сталь).

Ефективність екранування, а відтак ступінь послаблення ЕМВ збільшується із збільшенням частоти коливань ЕМВ і практично не залежить від того, що екран виконаний суцільним чи з металевих сіток. Екрани мають бути заземленими;

віддалення робочого місця від джерела випромінювання;

обладнання попереджувальної сигналізації;

електрогерметизація елементів схем, блоків, вузлів установки з метою зниження або усунення електромагнітного випромінювання.

Лікувально-профілактичні заходи мають бути спрямовані, перш за все, на раннє виявлення порушень у стані здоров’я працюючих. Для цього наказом МОЗ передбачені медогляди для осіб, що працюють в умовах впливу НВЧ (надвисоких частот) один раз на 12 місяців, а для тих, що працюють в умовах впливу ЕМП, УВЧ і ВЧ-діапазоні, — періодичні медогляди персоналу здійснюються 1 раз на 24 місяці.

При виявленні початкової форми радіоактивної хвороби, яка має зворотний характер, працівника тимчасово переводять на іншу роботу, не пов’язану з впливом опромінювання ЕМВ. Жінок у період вагітності та годування немовлят також тимчасово переводять на інші роботи. Особи, які не досягли 18 річного віку, до робіт з генераторами радіочастот не допускаються.

Особам, що контактують з джерелами ЗВЧ і УВЧ випромінювання, надаються додаткові відпустки і скорочується тривалість робочого дня.

2.11. Захист від випромінювань оптичного діапазону
Що таке оптичний діапазон випромінювань?
Що таке інфрачервоне випромінювання? ,
Як впливає інфрачервоне випромінювання на організм людини?
Як нормують і контролюють інфрачервоне випромінювання?
Які існують засоби захисту від дії ІЧВ?
Що таке ультрафіолетове випромінювання?
Що належить до джерел УФ випромінювання?
Як впливає ультрафіолетове випромінювання на організм людини?
Які профілактичні заходи використовують від дії УФВ?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru