Охорона праці - Москальова В.М - Що таке електростатичне поле?

Постійне електростатичне поле (ЕСП) — це поле нерухомих електричних зарядів, що здійснює взаємодію між ними.

Статичний струм — це сукупність явищ, пов’язаних з виникненням і збереженням вільного електричного заряду на поверхні і в об’ємі діелектричних і напівпровідникових речовин, матеріалів, виробів або на ізольованих провідниках.

Виникнення зарядів статичного струму відбувається при деформації, подрібненні речовин, відносному переміщенні двох тіл, що знаходяться у контакті, шарів рідини і сипучих матеріалів, при інтенсивному перемішуванні, кристалізації, а також внаслідок індукції.

ЕСП характеризується напруженістю (Б). Напруженість ЕСП — це відношення сили, що діє в полі на точковий електричний заряд, до величини цього заряду. Одиницею виміру напруженості ЕСП є вольт на метр (В/м).

ЕСП створюється в енергетичних установках і при електротехнічних процесах. Залежно від джерела утворення вони можуть існувати у вигляді власного електростатичного поля (поля нерухомих зарядів) або стаціонарного електричного поля (електричне поле постійного струму).

Де використовуються ЕСП?

ЕСП мають широке використання при електрогазоочищенні, електростатичній сепарації матеріалів, електростатичному нанесенні лакофарбових і полімерних матеріалів і в інших виробничих процесах.

У радіоелектронній промисловості статичний струм утворюється при транспортуванні, шліфуванні, поліруванні радіотелевізійних приймачів, в приміщеннях обчислювальних центрів, а також в інших процесах де використовуються діелектричні матеріали, що є побічним і небажаним виробничим чинником.

ЕСП виникають при обробці хімічного волокна, що має високі діелектричні властивості. Рівень напруженості ЕСП на прядильному і ткацькому обладнанні досягає 20-60 кВ/м.

У хімічній промисловості при виробництві пластичних матеріалів і виробів з них (шинний корд, лінолеум і ін.) утворюються електростатичні заряди і поля напруженістю 240-250 кВ/м.

Як впливає ЕСП на організм людини?

Біологічна дія ЕСП на організм людини визначає найбільшу чутливість до електростатичних полів нервової, серцево-судинної, нейрогуморальної і інших систем організму.

У робітників, що працюють в зоні дії електростатичного поля, спостерігаються різноманітні скарги на роздратованість, головний біль, порушення сну, зниження апетиту і т. ін.

У людей, що підпадають під дію ЕСП, характерною є поява своєрідних "фобій", обумовлених страхом очікування розряду. Схильність до "фобій" переважно супроводжується підвищеною емоційною збудливістю.

Як здійснюється гігієнічне нормування електростатичних полів?

Напруженість електростатичного поля нормується стандартом ГОСТ 12.1.045-84 "Електростатичні поля. Допустимі рівні на робочих місцях і вимоги до проведення контролю".

Наведений стандарт поширюється на ЕСП, що виникають при експлуатації електричного устаткування високого напруження постійного струму і електризації діелектричних матеріалів. Цей стандарт встановлює допустимі рівні напруженості електростатичних полів на робочих місцях, а також загальні вимоги до проведення контролю і засобів захисту.

Допустимі рівні напруженості ЕСП встановлюються залежно від часу перебування на робочих місцях.

Гранично допустимий рівень напруженості ЕСП (Е,ра„) приймається відповідно до стандарту 60 кВ/м протягом однієї години.

Якщо напруженість електростатичних полів до 20 кВ/м, час перебування в ЕСП не регламентується.

В діапазоні напруженості від 20 до 60 кВ/м, допустимий час перебування працюючих в ЕСП без засобів захисту (/ , год) визначається за формулою:

де Е^— фактичне значення напруженості ЕСП, кВ/м.

Для визначення напруженості ЕСП використовують вимірювач напруженості електростатичного поля.

Які існують захисні засоби від дії ЕСП?

Використання засобів захисту працюючих є обов’язковим у тих випадках, коли фактичні рівні напруженості ЕСП на робочих місцях перевищують 60 кВ/м.

Для захисту від дії ЕСП використовують: екранування джерел поля робочого місця, нейтралізатори статичного струсу, обмеження часу роботи і т. ін.

При виборі засобів захисту від статичного струму мають бути враховані особливості технологічних процесів, фізико-хімічні властивості матеріалів, що обробляються, мікроклімат виробничих приміщень і т. ін. Наведені чинники визначають диференційний підхід при розробці захисних засобів.

Зменшення генерації електростатичних зарядів або відвід їх з наелектризованих матеріалів досягають шляхом:

1) заземлення металевих і електропровідних елементів технологічного обладнання;

2) збільшення поверхонь і об’ємної провідності діелектриків;

3) встановлення нейтралізаторів статичного струму.

Захисне заземлення проводиться незалежно від використання інших методів захисту. Заземленню підлягають не тільки елементи технологічного обладнання, але Й ізольовані електропровідні ділянки технологічного устаткування.

Досить ефективним засобом захисту є збільшення вологості повітря до 65-75 %, якщо це можливо за умов технологічного процесу.

Серед засобів індивідуального захисту використовують антистатичне взуття, антистатичні халати, комбінезони, заземлені браслети для захисту рук і інші засоби, що можуть забезпечувати електростатичне заземлення тіла людини.

Де використовуються ЕСП?
Як впливає ЕСП на організм людини?
Як здійснюється гігієнічне нормування електростатичних полів?
Які існують захисні засоби від дії ЕСП?
2.14. Санітарно-гігієнічні вимоги до культури виробництва
Які вимоги до території підприємства та розташування будівель і споруд?
Як визначають площу для забудови?
Які вимоги до розміщення виробничих цехів?
Які вимоги до розривів між об’єктами забудови?
Які є класи шкідливості встановлені для промислових підприємств?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru