Охорона праці - Москальова В.М - Завдяки чому досягається організація робочого місця?

В умовах будь-якої виробничої діяльності висока культура організації робочого місця досягається шляхом дотримання ГОСТів при виконанні робіт сидячи і при виконанні робіт стоячи.

При організації робочого місця враховують антропометричні показники жінок і чоловіків. При цьому враховують висоту робочих поверхонь, сидіння і простір для ніг.

Висока культура організації робочого місця досягається шляхом підтримки чистоти у виробничих приміщеннях, бездоганної чистоти обладнання й інструментів; раціонального розміщення обладнання та використання робочого часу, зручного розміщення матеріалів, заготовок, запасних частин, інструменту; раціонального розміщення органів управління, засобів сигналізації (враховуючи негайну зупинку або вимкнення); максимального застосування засобів механізації технологій них операцій.

Організація робочого місця включає технічне обслуговування обладнання робочого місця, включаючи елементи промислової естетики, раціональне пофарбування інтер’єрів, обладнання; застосування спеціального освітлення, сигналізації; створення нормального мікроклімату на робочих місцях і т. ін.

Які вимоги до проектування маршів, площадок, сходів, коридорів і проходів?

У будівлях і спорудах ширина маршів, сходових площадок, коридорів, проходів і дверей, що служать для евакуації людей, мають становити не менше, м:

маршів і площадок сходів - 1,2;

коридорів і переходів - 1,4;

проходів — 1;

дверей - 0,8.

Ширина сходів і площадок має бути не більше 2,4 м.

Зовнішні відкриті стальні сходи, призначені для евакуації людей, мають бути шириною не менше 0,7 м і нахилом 1:1 і мати огородження висотою не менше 0,8 м. Для виходу на зовнішні сходи має бути огороджена площадка.

Які санітарні вимоги ставляться до гардеробних?

Якщо у виробничій діяльності гардеробом користується менше 50 працівників, чистий (домашній) і забруднений одяг зберігають в окремих шафах.

При гардеробних відкритого типу має бути площа, яка відокремлюється бар’єром і обладнується лавками шириною 0,25 м. Відстань між лавками приймають шириною 1 м, над спинками лавок розміщують гачки для одягу. Перед бар’єром має бути вільна площадка шириною не менше 1 м.

Для зберігання різних видів спецодягу встановлюють шафи (із засувами або відкриті), розміром: глибина 0,5 м, висота 1,65 м, ширина 0,2-0,4 м.

Залежно від виду виробничої діяльності шафи для одягу можуть обладнуватися спеціальною витяжною вентиляцією або пристроями для сушіння одягу.

Особистий (домашній) одяг необхідно зберігати окремо від спеціального.

Які санітарні вимоги до душових?

Кількість душових залежить від чисельності працівників у найбільшій зміні, які одночасно закінчують роботу.

Душові розміщують, як правило, поряд з гардеробними. В них мають бути перед-душові кімнати для переодягання і зберігання усіх видів одягу.

Душові обладнують відкритими кабінами, огородженими з трьох боків.

У деяких видах виробничої діяльності, поряд з відкритими кабінами душових, обладнують закриті приміщення з виходами із переддушових.

Душові кабіни розділяють між собою перегородками з водостійких (вологостійких) матеріалів висотою 1,8 м, але так, щоб вони не доходили до підлоги на відстань до 0,2 м. У закритих душових двері закриваються.

Переддушові, призначені для обмивання тіла, обладнують вішалками з гачками для рушника (2 гачки на 1 душову сітку), поличкою для речей туалету, а також лавкою шириною 0,3 м і довжиною 0,4 м на одну душову сітку. Якщо переддушові призначені для обмивання тіла і переодягання, встановлюють лавку шириною 0,3 м і довжиною 0,8 м на одну душову сітку. Відстань між рядами лавок 1 м.

Розміри відкритих душових кабін мають становити 0,9x0,9 м, закритих — 1,8x0,9 м, а розміри місць для переодягання — 0,6x0,9 м.

Ширина проходів між рядами душових кабін становить 2 м- при кількості кабін в ряду не більше 6; 1,5 м - при кількості кабін в ряду 6 і менше. Ширина проходу між рядами кабін і стіною (перегородкою) 1,5 м - при кількості кабін в ряду більше 6 і 1 м - при кількості кабін в ряду 6 і менше.

Кількість душових сіток залежить від групи виробничих процесів. Ця кількість може змінюватися від 3 до 15 для чоловіків і від 3 до 12 для жінок.

Які вимоги до проектування маршів, площадок, сходів, коридорів і проходів?
Які санітарні вимоги ставляться до гардеробних?
Які санітарні вимоги до душових?
Які вимоги виробничої санітари до кімнат для умивання?
Яке санітарно-гігієнічне призначення побутових приміщень?
Як здійснюють розрахунок площ санітарно-побутових приміщень?
Як забезпечується питний режим і харчування на будівельних майданчиках?
Які вимоги до системи водопостачання та витрати води?
Які вимоги до системи каналізації?
Які матеріали є вихідними для планування заходів спрямованих на поліпшення умов праці ?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru