Охорона праці - Москальова В.М - 2.17.5. Засоби захисту рук

У яких випадках рекомендуються засоби захисту рук (ЗІЗ рук)?

Засоби захисту рук використовуються для профілактики несприятливої дії на працюючих небезпечних і шкідливих виробничих чинників, здатних стати причиною хімічних опіків, механічних і інших пошкоджень, а також захворювань шкіри.

Залежно від призначення і захисних властивостей ЗГЗ рук поділяються на групи і підгрупи.

Існують ЗІЗ рук для захисту від механічного впливу (порізів, проколів, вібрацій); підвищених і понижених температур; теплового випромінювання, іскор і бризок розплавленого металу, радіоактивних забруднень; іонізуючих і неіонізуючих випромінювань, від розчинів кислот, лугів та інших шкідливих чинників.

Залежно від призначення ЗІЗ рук виготовляються з тканин, штучної шкіри, полімерних та інших матеріалів.

Для захисту від кислот, лугів і інших хімічних агресивних речовин використовують рукавиці з полімерних матеріалів (гума, полівінілхлорид ін.).

ЗІЗ рук від підвищених і понижених температур виготовляють з сукна, азбестових тканин, брезенту і інших тканин з теплоізолюючими прокладками.

Для захисту від рентгенівського випромінювання використовуються гумовотрикотажні рукавиці, до складу яких входить свинець.

Форма і конструкція рукавиць визначається особливостями виробничої діяльності і видом виробничих шкідливих чинників.

Для ЗІЗ рук встановлена номенклатура показників якості, що забезпечують надійний захист, зручність у роботі, максимальний повітрообмін і необхідну для безпечного виконання відповідних виробничих операцій, оптимальну чутливість пальців, а також здатність легко очищатися від виробничого забруднення.

Як маркують рукавиці залежно від призначення?

Відповідно до ГОСТ 12.4.103-83 рукавиці мають таке маркування: Мн, Мп, Мв -від механічних пошкоджень, відповідно при стиранні, проколах і вібрації; Тн — від теплового випромінювання; Тр — від краплин, розплавленого металу; Кп — від контакту з нагрітими предметами; Рз - від радіоактивних забруднень; Рн - від рентгенівських випромінювань; Зн - від електричного струму напругою до 1000 В; Зв - від електричного струму напругою вище 1000 В; Зс — від електростатичних полів; Зп — від електричних полів; Пс — від пилу скловолокна, азбесту; Яж - від рідких токсичних речовин; Ви і Ву—від води і розчинів нетоксичних речовин, водонепроникних і водопроникних відповідно; Кк — від розчинів кислот; Щр - від розплавів лугів; Не — від нафти; Нм - від нафтових масел; Рж - від рослинних і товарних масел і жирів; Нт — від твердих нафтопродуктів; Бм — від мікроорганізмів; Бн - від комах.

Що належить до дерматологічних ЗІЗ рук?

У тих випадках, коли за умов виробничої діяльності працюючі не можуть використовувати рукавиці, рукавички і інші засоби захисту,—використовують дерматологічні захисні засоби. Залежно від призначення, вони підрозділяються на два типи: захисно-профілактичні і шкіроочисні.

До захисно-профілактичних засобів належать пасти, мазі, креми, що забезпечують захист відкритих ділянок шкіри від деяких механічних, хімічних і біологічних чинників і одночасно запобігають виникненню шкірних захворювань.

За фізико-хімічними властивостями ці пасти, мазі і креми поділяються на гідрофільні і гідрофобні.

Гідрофільні - використовують для захисту шкіри від впливу органічних розчинників, лаків, смол. Основа цих паст і мазей має не розчинятися у вказаних речовинах.

Гідрофобні пасти і мазі застосовують для захисту від води і водних розчинів кислот, лугів, солей, мастильно-охолоджуючих рідин, деяких сипучих матеріалів. Вони виготовляються на жировій, силіконовій основі або на основі смоли, воску, ефірів, целюлози, нерозчинних у воді.

Для очищення шкіри використовують мило, механічні очищувачі (пісок, глина), речовини для обезбарвлення фарб. У засоби для очищення шкіри включають жири (ланолін) для нейтралізації шкідливої дії на шкіру розчинників, лугів. Широко використовуються синтетичні миючі препарати, які мають у своєму складі поверхнево-активні речовини, які сприяють більш ефективному видаленню забруднення з шкіри.

Промисловість випускає декілька найменувань очищувачів шкіри, які придатні для видалення масляної фарби, жиру, сажі, клеїв, мастил, іржі, пасти миючі для рук з дезинфікуючою дією і т. ін.

У яких випадках рекомендуються засоби захисту рук (ЗІЗ рук)?
Як маркують рукавиці залежно від призначення?
Що належить до дерматологічних ЗІЗ рук?
2.17.6. Засоби індивідуального захисту органів зору та обличчя
Для чого використовують засоби захисту очей та обличчя?
Які є типи окулярів та їх призначення за стандартами?
Як розшифровують марки окулярів?
Які вимоги пред’являються до всіх типів окулярів?
Які окуляри можна застосовувати працівникам будівельних професій ?
Які заходи існують для одночасного захисту очей і обличчя?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru