Охорона праці - Москальова В.М - Як маркують рукавиці залежно від призначення?

У яких випадках рекомендуються засоби захисту рук (ЗІЗ рук)?

Засоби захисту рук використовуються для профілактики несприятливої дії на працюючих небезпечних і шкідливих виробничих чинників, здатних стати причиною хімічних опіків, механічних і інших пошкоджень, а також захворювань шкіри.

Залежно від призначення і захисних властивостей ЗГЗ рук поділяються на групи і підгрупи.

Існують ЗІЗ рук для захисту від механічного впливу (порізів, проколів, вібрацій); підвищених і понижених температур; теплового випромінювання, іскор і бризок розплавленого металу, радіоактивних забруднень; іонізуючих і неіонізуючих випромінювань, від розчинів кислот, лугів та інших шкідливих чинників.

Залежно від призначення ЗІЗ рук виготовляються з тканин, штучної шкіри, полімерних та інших матеріалів.

Для захисту від кислот, лугів і інших хімічних агресивних речовин використовують рукавиці з полімерних матеріалів (гума, полівінілхлорид ін.).

ЗІЗ рук від підвищених і понижених температур виготовляють з сукна, азбестових тканин, брезенту і інших тканин з теплоізолюючими прокладками.

Для захисту від рентгенівського випромінювання використовуються гумовотрикотажні рукавиці, до складу яких входить свинець.

Форма і конструкція рукавиць визначається особливостями виробничої діяльності і видом виробничих шкідливих чинників.

Для ЗІЗ рук встановлена номенклатура показників якості, що забезпечують надійний захист, зручність у роботі, максимальний повітрообмін і необхідну для безпечного виконання відповідних виробничих операцій, оптимальну чутливість пальців, а також здатність легко очищатися від виробничого забруднення.

Як маркують рукавиці залежно від призначення?

Відповідно до ГОСТ 12.4.103-83 рукавиці мають таке маркування: Мн, Мп, Мв -від механічних пошкоджень, відповідно при стиранні, проколах і вібрації; Тн — від теплового випромінювання; Тр — від краплин, розплавленого металу; Кп — від контакту з нагрітими предметами; Рз - від радіоактивних забруднень; Рн - від рентгенівських випромінювань; Зн - від електричного струму напругою до 1000 В; Зв - від електричного струму напругою вище 1000 В; Зс — від електростатичних полів; Зп — від електричних полів; Пс — від пилу скловолокна, азбесту; Яж - від рідких токсичних речовин; Ви і Ву—від води і розчинів нетоксичних речовин, водонепроникних і водопроникних відповідно; Кк — від розчинів кислот; Щр - від розплавів лугів; Не — від нафти; Нм - від нафтових масел; Рж - від рослинних і товарних масел і жирів; Нт — від твердих нафтопродуктів; Бм — від мікроорганізмів; Бн - від комах.

Що належить до дерматологічних ЗІЗ рук?

У тих випадках, коли за умов виробничої діяльності працюючі не можуть використовувати рукавиці, рукавички і інші засоби захисту,—використовують дерматологічні захисні засоби. Залежно від призначення, вони підрозділяються на два типи: захисно-профілактичні і шкіроочисні.

До захисно-профілактичних засобів належать пасти, мазі, креми, що забезпечують захист відкритих ділянок шкіри від деяких механічних, хімічних і біологічних чинників і одночасно запобігають виникненню шкірних захворювань.

За фізико-хімічними властивостями ці пасти, мазі і креми поділяються на гідрофільні і гідрофобні.

Гідрофільні - використовують для захисту шкіри від впливу органічних розчинників, лаків, смол. Основа цих паст і мазей має не розчинятися у вказаних речовинах.

Гідрофобні пасти і мазі застосовують для захисту від води і водних розчинів кислот, лугів, солей, мастильно-охолоджуючих рідин, деяких сипучих матеріалів. Вони виготовляються на жировій, силіконовій основі або на основі смоли, воску, ефірів, целюлози, нерозчинних у воді.

Для очищення шкіри використовують мило, механічні очищувачі (пісок, глина), речовини для обезбарвлення фарб. У засоби для очищення шкіри включають жири (ланолін) для нейтралізації шкідливої дії на шкіру розчинників, лугів. Широко використовуються синтетичні миючі препарати, які мають у своєму складі поверхнево-активні речовини, які сприяють більш ефективному видаленню забруднення з шкіри.

Промисловість випускає декілька найменувань очищувачів шкіри, які придатні для видалення масляної фарби, жиру, сажі, клеїв, мастил, іржі, пасти миючі для рук з дезинфікуючою дією і т. ін.

Що належить до дерматологічних ЗІЗ рук?
2.17.6. Засоби індивідуального захисту органів зору та обличчя
Для чого використовують засоби захисту очей та обличчя?
Які є типи окулярів та їх призначення за стандартами?
Як розшифровують марки окулярів?
Які вимоги пред’являються до всіх типів окулярів?
Які окуляри можна застосовувати працівникам будівельних професій ?
Які заходи існують для одночасного захисту очей і обличчя?
2.17.7. Засоби захисту органів слуху
В чому основне призначення ЗІЗ органу слуху ?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru