Охорона праці - Москальова В.М - Як поділяються ЗІЗ органів слуху за конструктивним виконанням?

В чому основне призначення ЗІЗ органу слуху ?

Основне призначення ЗІЗ органу слуху полягає у тому, щоб перекрити основний канал, через який проникає звук в організм—зовнішнє вухо людини.

Для цього застосовують індивідуальні захисні засоби у вигляді протишумових навушників різних модифікацій, протишумові заглушки - антифони і протишумові вкладиші "Беруші".

Як поділяються ЗІЗ органів слуху за конструктивним виконанням?

За конструктивним виконанням ЗІЗ органів слуху поділяються на три типи:

навушники, що закривають вушну раковину;

вкладиші, що перекривають зовнішній слуховий канал;

шоломи, що закривають частину голови і вушну раковину.

Навушники за способом кріплення на голові поділяються на: незалежні, що мають жорстке і м’яке оголів’я і такі, що вмонтовані у головний убір (каски, шоломи, косинки).

Вкладиші за характером виконання поділяються на: багаторазового і одноразового користування.

Вкладиші багаторазового використання мають декілька розмірів в межах від 5,6-9 мм, якщо їх конструкція не передбачає можливості змінювати його в указаних межах.

Матеріали, з яких виготовляють ЗІЗ органів слуху, не повинні виділяти токсичних і подразнюючих шкіру речовин.

Які вимоги до ЗІЗ органів слуху?

Основним якісним параметром, що забезпечується ЗІЗ органів слуху є ефективність, маса і умови притиснення для навушників.

За ефективністю захисту (ступінь поглинання шуму) ЗІЗ органів слуху поділяються на групи А, Б, В, основні показники яких наведені в таблиці 2.12.

Таблиця 2.12. Основні показники ЗІЗ органів слуху

Основні показники ЗІЗ органів слуху

Окрім вимог, наведених у табл. 2.12. в навушниках має бути просторове регулювання звукоізолюючих чашечок в горизонтальній і вертикальній площині, а також забезпечувати вільне, без будь-якого притискування, розміщення вушної раковини у корпусі навушників.

Які бувають протишумові навушники та коли їх застосовують?

Різноманітні типи ЗІЗ органів слуху дозволяють підбирати їх індивідуально за типорозмірами і відповідно за спектральним складом виробничого шуму на кожному конкретному робочому місці.

Навушники протишумові ПШ - 00 призначені для захисту органів слуху від високих частот. Звук поглинає спеціальний матеріал - поропласт, який знижує рівень шуму в діапазоні частот 4000-18000 Гц на 25дБ, в 125-5000 Гц на 2дБ. Рекомендуються компресорникам, клепальникам, машиністам дизельних двигунів.

Протишумові заглушки - антифони призначені для захисту органів слуху від дії середньо - і високочастотного шуму з рівнями до 110 дБ. В заглушці є отвори для вирівнювання тиску повітря. Випускаються розмірами 8, 8,5, 9 мм. Рекомендуються для застосування на земляних, слюсарних, столярних роботах, при монтажі будівельних конструкцій, трактористам-машиністам, компресорникам, машиністам дизелів.

Протишумні вкладиші "Беруші" призначені для ЗІЗ органів слуху від високочастотного шуму рівнем до 110 дБ. "Беруші" виготовляють з шумопоглинаючого матеріалу у вигляді конусу, який вкладається у слуховий канал. Вони знижують шум на 17— 30 дБ при частотах вище 500 Гц і на 10-15 дБ для частот до 500 Гц. Рекомендується при виконанні земляних, слюсарних, столярних робіт, при монтажі будівельних конструкцій, а також машиністам при експлуатації і випробовуванні дизелів.

2.17.8. Засоби індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД)

Засіб індивідуального захисту органів дихання - це пристрій або пристосування, що забезпечує захист людини від шкідливих і небезпечних чинників, що знаходяться у повітрі робочої зони, які діють інгаляційно, а також при нестачі кисню.

Які вимоги до ЗІЗ органів слуху?
Які бувають протишумові навушники та коли їх застосовують?
2.17.8. Засоби індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД)
Як поділяються засоби захисту органів дихання за принципом дії і призначенням?
Які бувають фільтруючі респіратори і протигази?
Які бувають ізолюючі ЗІЗОД?
Як побудовані та для чого застосовуються фільтруючі ЗІЗОД?
Що є основною характеристикою ЗІЗОД?
Яким гігієнічним показникам мають відповідати ЗІЗОД?
Яку будову мають універсальні фільтруючі протигази ?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru