Охорона праці - Москальова В.М - Які бувають фільтруючі респіратори і протигази?

Всі ЗІЗОД за принципом дії, що визначають умови їх використання, поділяються на дві групи:

а) фільтруючі респіратори, протигази і шоломи, що забезпечують очищення оточуючого повітря, що вдихається людиною, від шкідливих домішок за допомогою фільтрів і сорбентів, які входять у комплект ЗІЗОД;

б) ізолюючі шлангові і автономні дихальні апарати, за допомогою яких органи дихання ізолюються від оточуючого атмосферного повітря, яке для дихання надходить з чистої зони, або з балонів, що є складовою частиною дихального апарату.

Які бувають фільтруючі респіратори і протигази?

Фільтруючі ЗІЗОД за призначенням поділяються на протиаерозольні (ФА), протигазові (ФГ) і універсальні (ФУ).

Фільтруючі респіратори і протигази можуть використовуватися тільки при достатньому вмісті кисню в оточуючому повітрі (не менше 17-18 об’ємних відсотків) і при обмеженому вмісті шкідливих домішок.

Фільтруючі протигази поділяються на дві групи: одні захищають лише від газів (парів), а інші одночасно захищають від газів і аерозолів. їх комплектують коробками з протиаерозольним фільтром і без нього, різних марок залежно від призначення. їх не слід використовувати при роботах у важкодоступних приміщеннях малого об’єму, в замкнутих просторах типу цистерн, колодязів, трубопроводів і т. ін., а також при різноманітних аварійних ситуаціях, коли кількість шкідливих речовин в оточуючому повітрі невідома.

Які бувають ізолюючі ЗІЗОД?

Ізолюючі дихальні апарати можуть використовуватися незалежно від складу оточуючої атмосфери. До них відносяться шлангові дихальні апарати, за допомогою яких чисте повітря надходить в органи дихання по шлангу від повітродувок або від компресорної мережі і автономні дихальні апарати, що забезпечують людину дихальною сумішшю з балона зі стиснутим киснем або стисненим повітрям, або за рахунок регенерації повітря за допомогою киснеутворюючих препаратів.

Автономні дихальні апарати, через складність у користуванні і необхідності у постійному кваліфікованому догляді, мають призначення тільки для використання їх працівниками спеціальних служб, у непридатному для дихання середовищі, наприклад гірничорятувальників, пожежників, підводників і ін. Вони залежно від призначення поділяються на 2 групи: основні і допоміжні, а за способом резервування дихальної суміші - на апарати зі стисненим повітрям, стисненим, рідким або хімічно зв’язаним киснем.

Як побудовані та для чого застосовуються фільтруючі ЗІЗОД?

До фільтруючих ЗІЗОД відносяться різні типи респіраторів і промислових протигазів. Вони забезпечують очистку повітря, оточуючого людину середовища, від шкідливих домішок у вигляді аерозолів, газів або парів.

Залежно від призначення, розрізняють протиаерозольні (або протипилові) ЗІЗОД, які призначені для захисту від пароподібних і газоподібних шкідливих речовин; універсальні (газопилозахисні) респіратори і протигази, призначені для захисту від пароподібних речовин і аерозолів, які одночасно присутні у повітрі.

Основними конструктивними особливостями всіх фільтруючих ЗІЗОД є наявність одного або декількох фільтруючих елементів і лицьової частини, що забезпечує герметичне приєднання фільтруючих елементів до органів дихання.

Що є основною характеристикою ЗІЗОД?

Однією з основних характеристик засобів індивідуального захисту органів дихання є коефіцієнт захисту, який визначає кратність зниження концентрації шкідливої речовини, що забезпечується даним засобом індивідуального захисту.

За цим показником всі фільтруючі ЗІЗОД поділяються на три ступені захисту:

1-ий ступінь - з коефіцієнтом захисту 100, що гарантує надійний захист при наявності у повітрі шкідливих речовин у концентраціях, що перевищують рівень ГДК більше, ніжу 100 разів.

2-ий ступінь-коефіцієнтом захисту від 10 до 100, що гарантує надійний захист від шкідливих речовин, при їх вмісті у повітрі в кількостях, що перевищують 100 ГДК.

3-ІЙ ступінь - з коефіцієнтом захисту не вище 10, що гарантує захист від декількох аерозолів, Газів і парів, при їх наявності у повітрі в кількостях, що не перевищують 10 значень ГДК.

Всі фільтруючі ЗІЗОД незалежно від їх призначення і конструктивних особливостей мають відповідати вимогам і показникам щодо ступеня їх захисту, а також фізіолого-гігієнічним властивостям організму людини.

Які бувають ізолюючі ЗІЗОД?
Як побудовані та для чого застосовуються фільтруючі ЗІЗОД?
Що є основною характеристикою ЗІЗОД?
Яким гігієнічним показникам мають відповідати ЗІЗОД?
Яку будову мають універсальні фільтруючі протигази ?
Як за конструктивними ознаками поділяють протигазові і універсальні ЗІЗОД?
Які бувають шлангові ізолюючі ЗІЗОД та від яких речовин вони захищають?
Розділ 3. ОСНОВИ ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ
3.1. Виробничі небезпечні умови та обставини виникнення небезпечних ситуацій
Що таке небезпечні умови?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru