Стратегічне управління - Міщенко А.П. - 7.5.3. Сучасні способи побудови організацій

Ефективне управління сучасними організаціями стикається із серйозними проблемами, серед яких можна назвати: глобальну конкуренцію, інформаційний вибух, диверсифікацію робочої сили, комплексне управління якістю, успіхи в розвитку знання. Перераховані проблеми становлять реалії сьогоднішнього дня, з якими почали стикатися менеджери і з якими їм доведеться мати справу в майбутньому.

Одним із реальних шляхів підвищення ефективності менеджменту організацій є видозмінення класичних структур управління. До основних вимог до сучасних організацій відносять: гнучкість, адаптацію до змін, творчий підхід, готовність до інновацій, уміння переборювати невизначеність зовнішнього середовища. Виконати ці вимоги можна тільки за умови впровадження таких структур, як проектна і матрична, і запропонованих останнім часом таких видів структур, як сітьова, віртуальна і горизонтальна. Загальну характеристику проектної і матричної організації наведено вище, тому подамо коротку характеристику трьох останніх структур.

Сітьова організація. Побудова сітьових організацій здійснюється на основі повного відходу від ієрархічного, функціонального підходу до організаційної структури. У даний час у спеціальній літературі обговорюються основні поняття і сама суть сітьових організацій. Відомі фахівці відзначають, що сітьові організації базуються на багатофункціональних командах, що співробітничають, і об'єднуються у мережі бізнесів у рамках однієї організації. Сітьові організації характеризуються відкритою, розподіленою і змінною сітьовою структурою з такими відмітними ознаками:

- на головному підприємстві зосереджено найважливіші ресурси і накопичуються знання;

- допоміжні процеси і компоненти передаються для виконання постачальникам, підрядчикам та іншим зовнішнім партнерам;

- створюється змінна, що набудовується на зовнішнє середовище, структура, яка складається з автономних модулів.

Порівняльні характеристики традиційної ієрархічної структури і сітьової організації наведено в табл. 7.2 [74].

Таблиця 7.2

Порівняльні характеристики традиційної ієрархічної структури і нової сітьової організації

Порівняльні характеристика традиційної ієрархічної структури і нової сітьової організації

Віртуальна організація тісно пов'язана з сітьовою організацією і не стосується виразу "віртуальна реальність". Віртуальна організація - це тимчасова мережа організацій (партнерів), що об'єднують свої ресурси, вміння і зв'язки для використання швидко змінюваних можливостей ринку. Кожен партнер вносить у віртуальну організацію найкраще з того, що має. Основні характеристики віртуальних організацій наведено нижче:

- партнери використовують новітні виробничі технології й інформаційні мережі, що допомагають їм, навіть якщо вони розділені величезними відстанями, встановити міцні зв'язки й успішно працювати;

- партнерство встановлюється для реалізації нових можливостей у зовнішньому середовищі і найчастіше має часовий характер;

- ця нова організаційна модель змінює розуміння традиційних меж організації, оскільки в ролі партнерів виступають конкуренти, постачальники і клієнти, і тому важко визначити, де починається одна компанія і закінчується інша;

- сильна залежність партнерів віртуальної організації між собою вимагає великої взаємної довіри;

- кожен партнер вносить в організацію свої унікальні знання й уміння, що сприяє створенню високо інтелектуальних, досконалих у всіх відношеннях організацій.

Горизонтальна організація. Усі сучасні організаційні схеми надають перевагу горизонтальному структуруванню, а не вертикальному, що характерно для традиційних схем. Горизонтальна організація будується навколо виробничих процесів, а не конкретних завдань. Такий підхід дозволяє об'єднувати в одну команду представників різних функціональних підрозділів, що працюють у тісній взаємодії один з одним на постійній основі. До команди найчастіше включають і менеджерів-аналітиків, які вирішують питання дослідження ринку, що набагато розширює компетентність і підвищує ефективність прийнятих рішень. Горизонтальна організація встановлює також тісні відносини з постачальниками й іншими суб'єктами ринку, займається навчанням персоналу і постійно заохочує і стимулює командну діяльність.

Практика застосування горизонтального підходу до побудови організацій виділила багато переваг у плані підвищення якості, гнучкості і швидкості реакції на нові можливості і проблеми порівняно з традиційними організаційними схемами.

Нові підходи до побудови організаційних схем стають важливою складовою теорії сучасних організацій.

7.6. Проведення стратегічних змін
7.7. Важливі управлінські складові, що впливають на процес здійснення стратегії
7.7.1. Розробка додаткових планів і конкретних орієнтирів, спрямованих на реалізацію стратегії
7.7.2. Пошук кращих методів здійснення стратегії
7.7.3. Розробка систем мотивацій винагороди, пов'язаних з реалізацією стратегії
Контрольні питання
Питання для обговорення
Конкретна ситуація: ВАТ "Силікатний завод"
Питання до ситуації
Література
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru