Охорона праці - Москальова В.М - У які терміни здійснюється технічний огляд котлів?

Технічний огляд котлів, зареєстрованих у місцевих органах Держгірпромнагляду, що знаходяться в експлуатації, здійснюється у наступні терміни: внутрішній огляд — один раз на 4 роки; & гідравлічне випробування — один раз на 8 років.

Перед кожним гідравлічним випробуванням обов’язково має здійснюватися внутрішній огляд котла.

Позачерговий технічний огляд котла здійснюється у таких випадках: котел не експлуатувався більше одного року;

котел був демонтований і встановлений у іншому місці;

здійснювалася заміна елементів котла за допомогою зварювання або випростування вм’ятин чи випуклостей основних його елементів; враховуючи стан котла, власник або інспектор з органів нагляду вважають за необхідне зробити такий огляд.

Якщо у процесі технічного огляду котла не буде виявлено жодних дефектів, які б знижували його експлуатаційні параметри, він допускається у роботу при номінальних паспортних значеннях.

Яких заходів безпеки необхідно дотримуватись при обслуговуванні котлів?

Перед експлуатацією котла необхідно здійснити лабораторний аналіз якості води, щоб уберегти його стінки від накипу. Способи обробки води визначають після її аналізу. Для пом’якшення води використовують содово-вапняний розчин з наступною очисткою і фільтрацією. Разом з водою у котел вводять антинакипін, внаслідок чого на стінках котла утворюється плівка, яка запобігає відкладанню накипу. Накип осаджується на дні і видаляється при продувні і промивці котла.

До початку роботи котла перевіряють наявність і справність манометра, водомірного скла, дію кранів, запобіжних клапанів живильного насоса та іншої арматури.

Під час роботи котла необхідно стежити щоб тиск не перевищував допустимого значення (стрілка манометра не переходить червону лінію).

Забороняється заклинювати важелі і пружини запобіжних клапанів, ремонтувати котел, який знаходиться підтиском, залишати без нагляду котел, який працює навіть на короткий період часу.

Подачу води у котел слід контролювати за водомірним склом, не допускаючи зниження або перевищення її рівня, відповідно до міток. Вся арматура на котлі має бути добре освітленою і чистою. У процесі роботи рівень води має коливатись. Сталий рівень води свідчить про засміченість крана або нижньої частини скла. При засміченні верхнього крана скло буде повністю заповнене водою.

Котел негайно зупиняють у разі: несправності насосів, манометра, водомірного скла, запобіжного клапана, зниження рівня води, швидкого підвищення тиску та виникнення деформацій на внутрішній поверхні котла. Забороняється доливати воду в котел при зниженні її рівня за нижню мітку. Намагання відновити спущену воду в котлі шляхом негайного її доливання може тільки прискорити вибух котла, оскільки вода, що потрапила на перегріті стінки, миттєво випаровується і у котлі виникає тиск, що перевищує розрахунковий.

При продуванні котла (кранів і ін.) необхідно стояти з боку, щоб уникнути опіків. Не дозволяється закривати і відкривати крани та вентиль за допомогою важелів.

При видаленні попелу і жужелю з котельної, кочегар має працювати у респіраторі і окулярах, брезентовому костюмі, шкіряних чоботах і рукавицях. Гарячий попіл і жужіль заливають водою.

Щоб уникнути аварій парових котлів, їх виготовлення, встановлення, огляд і експлуатація має вестись відповідно до Правил Держгірпромнагляду. Ці правила розповсюджуються на стаціонарні і пересувні парові котли" паронагрівачі і водяні економайзери з робочим тиском понад 0,7 кг/см2, а також на водогрійні котли з температурою підігріву води понад 115 °С.

Яких заходів безпеки необхідно дотримуватись при обслуговуванні котлів?
3.2.2. Безпека праці при експлуатації компресорних станцій
Що являє собою компресор?
Які причини аварій при експлуатації компресорних установок?
Які прилади безпеки контролюють роботу компресорів?
Які вимоги безпеки ставляться до обслуговування компресорних установок?
У яких випадках належить негайно зупинити компресор?
Які операції необхідно виконати перед початком роботи компресорів?
3.2.3. Безпека праці при експлуатації трубопроводів
Чому виникають аварії трубопроводів?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru