Анатомія, фізіологія, еволюція нервової системи - Маруненко І.М. - Цікаве про значення овочів та фруктів для нервової системи і організму в цілому

Брокколі - однолітня рослина родини Капустяні, являє собою темно-зелені суцвіття. Містить клітковину, калій фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, сірку, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, провітамін А. Калорійність брокколі в 100 г - 25 ккал. Регулярне вживання брокколі є відмінною зброєю проти стресів, а також мобілізує нашу імунну систему, запобігає анемії, інфекції, хворобам нервової системи і печінки. Брокколі містить сульфорафан - це природна сполука, яка блокує поділ ракових клітин та запобігає подальшому розвитку хвороби. Крім того вживання брокколі уповільнює процес старіння!

Брюссельська капуста - дволітня рослина родини Капустяні. В їжу вживаються зелені листові головки, містить клітковину, залізо, фосфор, калій, вітамін С, вітаміни групи В, провітамін А. Калорійність брюссельської капусти в 100 г - 25-34 ккал. Майбутнім мамам рекомендується включати в раціон брюссельську капусту як джерело фолієвої кислоти. Вона необхідна для правильного розвитку нервової системи та зменшує ризик вроджених вад у дітей.

Зелений горошок - однолітня рослина родини Бобові. В їжу використовуються зелене насіння. Горошок - це улюблений овоч нашого дитинства. Він не тільки дуже смачний, а й являє собою унікальне поєднання корисних речовин: відмінне джерело білків, вуглеводів, клітковини, містить залізо, калій, фосфор, цинк, вітамін С, вітаміни групи В. Калорійність горошку в 100 г - 79 ккал. Вживання його знижує рівень холестерину; захищає від раку, позитивно впливає на кісткову тканину. Це ліки від втоми, анемії, покращує розумову діяльність, допомагає вирішувати проблеми імунної системи. Забезпечує організм енергією, не підвищуючи при цьому рівень цукру в крові.

Кукурудза - однолітня рослина родини Злакові. Зерна кукурудзи містять багато вуглеводів: клітковину, білок, величезну кількість вітаміни групи В, вітамін Е, калій, фосфор, магній, залізо, цинк. Калорійність кукурудзи в 100 г - 97 ккал. Вуглеводи кукурудзи забезпечують організм енергією, не викликаючи жирових відкладень. Магній захищає організм від процесів, пов'язаних із захворюваннями нервової системи і старінням. Вітамін Е запобігає розвитку склерозу. 150 г кукурудзи забезпечує близько 25% необхідної добової норми вітаміну В1, це позитивно впливає на роботу нервової системи, м'язів, серця та утворення червоних тілець крові (еритроцитів).

Морква - дворічна рослина родини Селерові. Містить вуглеводи, білки, каротин, вітаміни А, В1, В2, В6, С, Е, Н, К, РР, а також кальцій, залізо, калій, мідь. Калорійність моркви 100 г - 31 ккал. Завдяки поєднанню цінних вітамінів та мінеральних солей морква попереджає анемію та покращує зір. Із усіх овочів морква містить найбільшу кількість бета-каротину, що сприяє захисту організму від шкідливої дії ультрафіолетових променів, надає шкірі пружність, ніжність та здоровий колір.

Перець - теплолюбна рослина, плоди якого в залежності від сорту мають різну форму, колір та розміри. Це джерело вітамінів С і А, а також бета-каротину. Наявність перцю в меню зменшує ризик розвитку раку та емфіземи легень. Калорійність 100 г перцю - 26 ккал. Із усіх овочів після зелені петрушки перець є найбагатшим джерелом вітаміну С. 200 г перцю покривають денну норму дорослої людини в вітаміні С. Крім того перець містить вітамін А, що представляє смертоносний коктейль для вільних радикалів. Цей прекрасний дует запобігає накопиченню холестерину, захищаючи тим самим від склерозу, нервових і серцево-судинних захворювань, утворення злоякісних пухлин, катаракти та артриту.

Помідори - це найулюбленіший овоч родини Пасльонові у світі. Найкорисніше вживати його в сирому або свіжозамороженому вигляді. Рекомендовано при дієтах для схуднення, при лікуванні цукрового діабету та захворюваннях нирок. Містять цінну клітковину, а також кальцій, калій, фосфор та багато вітаміну А, В, С та Е. Калорійність 100 г помідор - 19 ккал. Доведено не тільки цілющі властивості помідорів на серце та нирки, але й їх омолоджувальну дію на шкіру. Зрілі помідори завдячують своїм червоним кольором лікопену. Цей натуральний пігмент має надзвичайну дію проти склерозу та пухлин, а особливо зменшує ризик появи раку передміхурової залози. Доведено, що помідори найкраще засвоюються в супах та соусах.

Селера (родина Селерові) - в їжу використовують як наземну (стебла та листя), так і підземну (корінь) частини селери. Містить багато важливих мінеральних речовин, таких як калій, цинк, кальцій, залізо, фосфор, магній, вітаміни С, РР, Е, вітаміни групи В та провітамін А. Калорійність 100 г селери 18 ккал. У китайській медицині селеру використовують в якості ліків від високого тиску. Селера корисна при захворюваннях шлунку, при ревматизмі, ожирінні, захворюваннях сечового міхура.

Цвітна капуста - однорічна рослина родини Капустяні. Вона низькокалорійна, але дає відчуття ситості, завдяки чому її можна їсти, не остерігаючись набрати зайві кілограми. Калорійність 100 г цвітної капусти - 21 ккал. Вона містить калій, магній, кальцій, марганець, залізо, мідь, цинк, фтор, каротини, вітаміни С, К, В1, В2, В6. Ензими, які містяться в цвітній капусті, допомагають виводити токсини із організму. Цей овоч рекомендується для профілактики нервових і ракових захворювань.

Квасоля - однорічна або багаторічна рослина родини Бобові. Вирощується для отримання насіння, що знаходяться в середині боба. Це культура з повноцінними білками. Вуглеводів в ній в чотири рази менше, ніж у зеленому горошку. Квасолю та відвар із неї рекомендують при захворюванні печінки та жовчного міхура, хронічному гастриті, ревматичному поліартриті, сечокам'яних захворюваннях. Протипоказання при нефриті, подагрі, при ожирінні.

Цибуля ріпчаста (родина Цибулеві) - багата калієм, кальцієм, залізом, цинком, марганцем. Вона корисна при атеросклерозі та гіпертонії, оскільки знижує рівень холестерину в крові, розширює судини. Зелена цибуля діє як легкий сечогінний та послаблюючий засіб. Вона знімає відчуття втоми та сонливості. У людей, які зовсім не вживають цибулю, швидкість згортання крові підвищена, що може призвести до тромбоутворення.

Часник (родина Цибулеві) - містить фосфор, залізо, цинк, йод, мідь, кобальт. В ньому мало аскорбінової кислоти, проте багато піридоксину. Часник підвищує захисні функції організму до застудних захворювань, володіє антимікробною та легкою знеболювальною дією, сприяє покращенню роботи серця, нирок та процесу травлення. Знижує рівень цукру в крові, рекомендується при лікуванні атеросклерозу та гіпертонії.

Петрушка (родина Селерові) - рекомендується при неврозах різноманітного походження, циститі, сечокам'яних захворюваннях, запаленні передміхурової залози, маточних кровотечах, для зменшення набряків, при метеоризмі.

Картопля (родина Пасльонові) - один із основних продуктів нашого харчування. В ньому міститься багато калію, необхідного для нормальної роботи нервової, серцево-судинної та м'язової систем, а також для підтримання балансу рідини в організмі. Калій сприяє виведенню із організму надлишкової рідини. В картоплі переважають лужні елементи, завдяки чому вона може нормалізувати кислотно-лужний баланс в організмі.

Чорна смородина (родина Аґрусові) - збагачує організм вітамінами, покращує травлення, служить засобом профілактики гіповітаміноз-них станів. Ця ягода багата аскорбіновою кислотою, рутином, цианоко-баламіном, залізом. Вживаючи 50 г ягід, ми покриваємо добову норму вживання вітаміну С та рутину. Із інших вітамінів в ній містяться тіамін, піридоксин, рибофлавін, а також мікроелементи: калій, кальцій, йод, фосфор, мідь, цинк та ін. Рекомендується при малокрів'ї, захворюванні судин, крововиливах, ревматизмі, гастриті з пониженою кислотністю, сечокам'яних захворюваннях, атеросклерозі.

Малина (родина Розові) - містись аскорбінову та нікотинову кислоти, ретинол, рибофлавін, мідь, калій. Заліза в ній більше, ніж в інших плодах. Вона знижує температуру тіла, є потогінним засобом, покращує апетит, корисна при малокрів'ї, при захворюваннях нервової системи, нирок, при гастриті. Рекомендується ослабленим після хвороби особам, знімає біль у шлунку, зупиняє блювоту.

Полуниця (родина Розові) - містись аскорбінову та нікотинову кислоти, рутин, рибофлавін, залізо, кальцій, фосфор, магній. Ягоди рекомендовано включати в раціон хворих на анемію, при ламкості судин, для покращення кровотворення. Застосовується як сечогінний та потогінний засіб, при гіпертонії, атеросклерозі, ішемічному захворюванні серця.

Вишня (родина Розові) - має цінні смакові якості. Вона містить рибофлавін, рутин, каротин, фолієву та нікотинову кислоти, має велику кількість різноманітних мінеральних речовин, які дуже цінні для укріплення стінок кровоносних судин, знижують тромбоутворення. Вишню особливо корисно вживати для профілактики тромбофлебіту, мозкового інсульту, інфаркту міокарда. Вона покращує апетит, тому її рекомендують ослабленим дітям. В народній медицині використовують як засіб для зниження температури та при захворюваннях нервової системи. Пектини зменшують всмоктування токсичних речовин із кишечника.

Ожина (родина Розові) - родичка малини. її плоди містять 3,7% глюкози, до 3,2% сахарози, до 2,2% органічних кислот, вітаміни В, Е, А та С, а крім того вона містить калій, мідь та магній. У Древній Греції лікарі використовували плоди ожини для лікування хворого горла, подагри, ран та захворювань шлунка. Використовують при порушенні нервової системи (неврози, істерії, склерози), при гіпертонії. Потогінні, сечогінні, кровозупиняючі властивості. Довготривале вживання компотів та чаїв з ожини відновлює обмін речовин при цукровому діабеті, підсилює апетит.

Слива (родина Розові) - містить доволі багато вітамінів групи В (підтримують в належному стані нервову систему, борються із втомою та безсонням, покращують настрій), вітамін С (допомагає боротися з різноманітними інфекціями), провітамін А (покращує зір, знижує чутливість організму до вірусів та робить шкіру ніжною та шовковистою), вітамін К (покращує склад крові, запобігає тромбозам), вітамін Р (укріплює стінки як великих вен та артерій, так і дрібних капілярів). Із мікроелементів сливи багаті на натрій, калій, мідь та залізо. Сливи виводять із організму надлишок холестерину; її використовують при гіпертонії, при запорах, атеросклерозі, захворюваннях нирок, ревматизмі.

Рис (родина Злакові) - це зернова культура і, як усі зернові, складається із крохмалю, тобто вуглеводів. Проте, на відміну від інших круп, в ньому немає глютеніну, і це робить його ідеальним для хворих, які не переносять білкових злаків. Вчені підтвердили, що рис, як і інші вуглеводи, може заповнити дефіцит основних вітамінів і мінералів, так як він містить вітаміни групи В, Е, РР, кальцій, мідь, залізо, калій, марганець, фосфор, магній, селен, цинк. До того ж у кожних 100 г сирого рису міститься 4,1 г білку.

Насолоджуйтесь смачним і здоровим життям вже сьогодні!

Словник термінів









© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru