Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - ПЕРЕДМОВА

Згідно з Концепцією розвитку охорони здоров'я населення України, затвердженою указом Президента України за № 1313/2002 від 7 грудня 2002 року, реформування системи охорони здоров'я передбачає заходи, спрямовані на здійснення інноваційної і кадрової політики в галузі. Зокрема, реформування ступеневої медичної і фармацевтичної освіти передбачає започаткування підготовки фахівців за новими спеціальностями: менеджер у галузі охорони здоров'я; економіст у галузі охорони здоров'я.

На сьогодні в Україні керівниками медичних закладів працюють переважно лікарі, які мають значний досвід та високу кваліфікацію з медичної спеціалізації, проте не мають спеціальної підготовки з питань управління та економіки охорони здоров'я. Наявність спеціальної освіти не є пріоритетною ознакою при призначенні на посаду керівника медичного закладу. Міжнародний досвід в країн із розвинутою системою охорони здоров'я свідчить про доцільність керівництва багато профільних медичних установ спеціалістами за фахом Health Service Management або Health Care Management.

Фахівці з медичного менеджменту мають забезпечувати раціональну фінансово-господарську діяльність в лікувально-профілактичних закладах, а також доцільне використання матеріальних, фінансових і трудових ресурсів. Тобто такі, якісно нові для України, фахівці повинні "звільнити головного лікаря від немедичної роботи" та забезпечити розвиток медичного бізнесу в країні.

Представлений навчально-методичний посібник "Менеджмент у галузі охорони здоров'я" орієнтований на підготовку фахівців для медичного та фармацевтичного бізнесу. Зміст навчально-методичного посібника відповідає робочій програмі відповідної навчальної дисципліни, яка викладається студентам, що навчаються за спеціальністю "Менеджмент організацій", за професійним спрямуванням "Медичний та фармацевтичний менеджмент" та за спеціальністю "маркетинг" за професійним спрямуванням "Маркетинг на ринку медичних послуг".

За структурно-логічною схемою підготовки фахівців, студенти вивчають навчальну дисципліну "Менеджмент у галузі охорони здоров'я" після опанування знаннями з курсу "Основи менеджменту" та перед вивченням інших профілюючих навчальних дисциплін, таких як "Організаційно-правові засади менеджменту охорони здоров'я", "Економіка і фінансування охорони здоров'я", "Страхова медицина", "Підприємництво в охороні здоров'я", "Облік і звітність в охороні здоров'я", "Маркетинг у галузі охорони здоров'я". Навчально-методичний посібник складається з дванадцяти глав, у яких викладено питання з історії організації надання медичної допомоги та історії розвитку аптечної справи; проаналізовано основні моделі організації та фінансування галузі охорони здоров'я; наводиться міжнародний досвід управління медичною допомогою; визначено концептуальні засади формування державної політики та державного регулювання медичною та фармацевтичною діяльністю в Україні; особливу увагу приділено закладам охорони здоров'я як суб'єкту управління; визначеня основні нормативні положення започат-куванням діяльності нових медичних закладів та організацій з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, управління персоналом у галузі охорони здоров'я, етико-правових засад медичної діяльності.

Основу навчально-методичного посібника становлять міжнародні принципи організації охорони здоров'я, визначені Всесвітньою Медичною Асамблеєю, вітчизняна нормативно-правова база галузі охорони здоров'я, наукові та науково-методичні праці видатних зарубіжних та вітчизняних вчених з медичного та фармацевтичного менеджменту.

Структура викладення матеріалу в навчальному посібнику дозволяє студентові після опанування теоретичним матеріалом з кожного конкретного розділу перевірити свої знання, відповівши на питання для самоконтролю знань. Щоб більш поглиблено вивчити теоретичний матеріал, студентові після кожного розділу рекомендується відповідна література. Довідковим матеріалом при опануванні навчальною дисципліною "Менеджмент у галузі охорони здоров'я" вміщені наприкінці видання глосарій та додатки, в яких наводяться основні закони України з охорони здоров'я, Концепція розвитку охорони здоров'я населення України, нормативні та довідкові документи тощо.

РОЗДІЛ 1. СУТНІСТЬ ТА РОЛЬ УПРАВЛІННЯ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ
1.1. Сутність категорій "управління", "менеджмент", "підприємництво"
1.2. Рівні управління та групи менеджерів
1.3. Менеджери та підприємці: ролі та характерні особливості
1.4. Менеджери та управлінці в галузі охорони здоров'я
РОЗДІЛ 2. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ МЕНЕДЖМЕНТУ, УПРАВЛІННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я
2.1. Історичні етапи розвитку менеджменту
Школа наукового управління
Школа класичного або адміністративно-функціонального управління (А. Файоль, М. Вебер)
Школа людських відносин (М.П.Фоллет, З.Мейо). Розвиток науки поведінки (Д. Мак-Грегор, А. Маслоу)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru