Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - 4.3. Фармацевтична діяльність у різних країнах світу Данія

Згідно з законодавством країни, всі аптеки мають бути незалежними, тому в Данії немає централізованої аптечної мережі. Аптеки розташовані у великих містах та передмістях, у сільській місцевості функціонують філії аптек або пункти доставки в магазинах. На відміну від деяких інших скандинавських країн, у Данії лікарняним аптекам не дозволено продавати лікарські засоби населенню. Лікарні також не мають права розповсюджувати фармацевтичні препарати. Проте в країні існує Інтернет-аптеки. Фармацевтична асоціація запропонувала всім аптекам використовувати систему Інтернет-продажу. Нещодавно в країні було прийнято законодавство, згідно з яким супермаркети, заправні станції та інші місця отримали дозвіл на продаж відібраного асортименту безрецептурних лікарських засобів.

Підготовка фармацевтів (магістрів природничих наук) проводиться лише в Королівській Датській школі фармації. Тривалість навчання - 5 років. Загальним фармацевтам для збереження ліцензії не обов'язково продовжувати післядипломну освіту. В Данії існують суворі інструкції, згідно з якими фармацевти не можуть відкривати нові аптеки, а мусять купувати вже існуючі.

Аптеки в Данії проводить активну діяльність щодо профілактики захворювань, збереження та підтримку здоров'я:

o надають усну та письмову інформацію щодо профілактики захворювань, приймання лікарських засобів;

o проводять індивідуальні та групові заходи з припинення тютюнопаління;

o надають індивідуальні та групові медичні послуги щодо зменшення маси тіла;

o надають медичні послуги із вимірювання артеріального тиску;

♦ проводять вимірювання цукру в крові;

♦ надають медичну допомогу діабетикам 2-го типу.

Крім владних структур, фармацевтичну діяльність у країні формує Датська асоціація фармацевтів, що представляє власників аптек і має такі структури:

♦ Фармаком, Датський центр досліджень та практичної освіти, який розробляє концепції обслуговування та проводить продовжене навчання (професійні курси розвитку) для фармацевтів та техніків;

♦ ДатаФарм, відділ даних;

♦ Апотекенес AS, відділ маркетингу;

Японія

Мережа роздрібної торгівлі лікарськими засобами в Японії представлена спеціалізованими та неспеціалізованими аптекарськими магазинами, роздрібними торгівцями лікарських засобів. Понад 90 % товарообігу аптек становлять ліки, які відпускаються за приписами, решта припадає на фармацевтичні препарати, які розповсюджуються без рецепту, косметичні засоби та дієтичні добавки.

До останнього часу в Японії лікарі одночасно призначали та розповсюджували лікарські засоби. Останніми роками швидко розповсюджується тенденція до чіткого розподілу функцій між працівниками галузі охорони здоров'я, за якою медичні працівники усуваються від діяльності по розповсюдженню ліків. Для цієї діяльності необхідно мати відповідну державну ліцензію фармацевта.

Для одержання державної ліцензії фармацевта необхідно закінчити курс фармації факультету Японського чотирирічного коледжу з базовим циклом навчання та пройти випробування. На фармацевтів покладено такі функції: забезпечення раціонального розповсюдження безпечних та ефективних лікарських засобів; проведення обліку лікарських засобів; проведення обліку алергійних та інших побічних реакцій на фармацевтичні препарати. Частина витрат на ведення обліку пацієнтів з патологічною реакцією на лікарські засоби відшкодовується системою страхування здоров'я.

До функцій фармацевтів у Японії належить також контроль за санітарним станом в усіх областях країни. Кожна початкова та неповна середня школа для забезпечення належного стану навколишнього середовища повинна мати в штаті шкільного фармацевта. Здебільшого такі посади поєднують фармацевти аптек, які знаходяться неподалік. Унікальна система шкільного фармацевта дає можливість стежити за якістю води, повітря, освітлення, шуму та іншими факторами навколишнього середовища в школі. Фармацевти проводять бесіди з учнями про відповідне використання лікарських засобів та небезпеку їх неправильного вживання.

Японія
Великобританія
Угорщина
Естонія
Болгарія
Польща
В'єтнам
Кенія
Нідерланди
4.4. Регулювання фармацевтичної діяльності в країнах ЄС
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru