Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України

Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів МОЗ України було створено наказом Міністерства охорони здоров'я України в 1992 р. Повноваження, структура Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України і права її посадових осіб були визначені Законом України "Про лікарські засоби" від

4 квітня 1996 року (№ 123/96-ВР).

Відповідно до законодавства України Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України є спеціальним органом державного контролю якості лікарських засобів з безпосередньо підпорядкованими їй державними інспекціями з контролю якості лікарських засобів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів МОЗ України очолює Головний державний інспектор України - заступник Міністра охорони здоров'я України, який призначається на посаду і звільняється з неї Президентом України.

Його заступники є заступниками Головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів. Начальники державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі є одночасно головними державними інспекторами, а їхні заступники - відповідно заступниками головних державних інспекторів з контролю якості лікарських засобів. Інші спеціалісти державних інспекцій, на яких покладено здійснення державного контролю за якістю лікарських засобів, одночасно є державними інспекторами з контролю якості лікарських засобів.

Положення про Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.1998 р. № 179.

Основні функції Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України:

o здійснення державного контролю за якістю лікарських засобів під час їх виробництва, реалізації та застосування в Україні;

o організація та проведення заходів щодо вилучення з обігу лікарських засобів, сировини та матеріалів, які не відповідають вимогам нормативних документів;

o здійснення контролю за ввезенням на митну територію України лікарських засобів;

o проведення оцінки ефективності організації систем контролю якості лікарських засобів у процесі їх виробництва;

o проведення атестації та акредитації лабораторій з аналізу якості лікарських засобів, здійснення контролю за їх роботою та перевірка їх діяльності.

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України має в підпорядкуванні 27 територіальних державних інспекцій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Територіальні державні інспекції мають у складі 28 лабораторій.

Основні функції територіальних державних інспекцій:

-інспекційні перевірки суб'єктів оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами і виробами медичного призначення;

- візуальний контроль якості лікарських засобів та виробів медичного призначення, що пройшли вхідний контроль уповноваженими особами в аптеках та оптових фармацевтичних фірмах;

- вибірковий контроль для лабораторного аналізу зразків лікарських засобів в аптеках та оптових фармацевтичних фірмах;

- забезпечення контролю якості лікарських засобів та виробів медичного призначення в разі виникнення конфліктів між споживачами та постачальниками.

На сьогодні Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України і територіальні інспекції мають необхідну комп'ютерну техніку і сучасні засоби зв'язку (факс, електронна пошта). Інформаційний відділ Державної інспекції МОЗ регулярно одержує від Державного фармакологічного центру офіційну інформацію про зареєстровані в Україні лікарські засоби, аналітичну нормативну документацію (АНД), поповнює відповідні бази даних та надає цю інформацію всім територіальним державним інспекціям. Така інформаційна підтримка дозволяє державним інспекціям ефективно проводити заходи по виявленню і вилученню з ринку фальсифікованих, неякісних та незареєстрованих лікарських засобів.

Державна реєстрація лікарських засобів
Державне регулювання виробництва лікарських засобів
Державне регулювання реалізації лікарських засобів
РОЗДІЛ 6. ЗАКЛАДИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ЯК ОБ'ЄКТ УПРАВЛІННЯ
6.1. Поняття про організацію. Сутність і основні риси формальної організації
Життєвий цикл організації
6.2. Загальні характеристики підприємств: види, особливості управління
Організаційна структура підприємства
Управління підприємством
Майно підприємства
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru