Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - Підготовка менеджерів, орієнтованих на галузь охорони здоров'я

Згідно з Концепцією розвитку охорони здоров'я населення України, затвердженою указом Президента України за № 1313/2002 від 7 грудня 2002 року, реформування системи охорони здоров'я передбачає здійснення заходів, спрямованих на здійснення інноваційної й кадрової політики в галузі. Реформування ступеневої медичної освіти передбачає започаткування підготовки фахівців за новими спеціальностями:

o менеджер у галузі охорони здоров'я;

o економіст у галузі охорони здоров'я.

Сучасна система підготовки управлінців для галузі охорони здоров'я передбачає проведення освітньої діяльності в трьох напрямках:

1. Спеціалізація та удосконалення лікарів за спеціальністю "Організація та управління охороною здоров'я".

2. Підготовка магістрів державного управління, орієнтованих на галузь охорони здоров'я.

3. Підготовка менеджерів, орієнтованих на галузь охорони здоров'я.

Спеціалізація та удосконалення лікарів за спеціальністю "Організація та управління охороною здоров'я"

Етапність підготовки керівників лікувально-профілактичних закладів в Україні представлена на рис. 11.1.

Інтернатури за спеціалізацією "Організація та управління охороною здоров'я" не існує. Тому лікарі, які закінчили інтернатуру з будь-якої спеціалізації, передбаченої Номенклатурою лікарських спеціальностей і мають досвід практичної роботи в лікувально-профілактичному закладі, направляються на навчання на цикли спеціалізації з організації та управління охороною здоров'я. Програма підготовки майбутніх керівників складається з шести блоків: соціальна медицина; менеджмент в охороні здоров'я; культура управління; економічні основи менеджменту; правові основи менеджменту; управління підсистемами охорони здоров'я.

Після закінчення циклу складається уніфікований комп'ютерний іспит. Недоліком цього напряму підготовки керівних кадрів є короткотривалість циклу - 2 місяці (312 годин). Такий термін підготовки не забезпечує фундаментальності підготовки.

Крім цього, організатори охорони здоров'я навчаються на тематичних курсах, присвячених актуальним проблемам організації охорони здоров'я: менеджмент і маркетинг в охороні здоров'я; економічні проблеми охорони здоров'я; організація первинної медико-санітарної допомоги; організація медичної допомоги сільському населенню; інформаційне забезпечення охорони здоров'я та ін.

Один раз на п'ять років керівники лікувально-профілактичних закладів підвищують кваліфікацію на передатестаційних циклах, які призначені поглибити теоретичну та практичну підготовку лікарів з організації та управління системою охорони здоров'я, а також перевірити знання та вміння відповідно до вимог кваліфікаційної характеристики.

Підготовка менеджерів, орієнтованих на галузь охорони здоров'я

В Україні поступово започатковується підготовка кадрів із управління та економіки в галузі охорони здоров'я. Такі фахівці мають взяти участь у формуванні приватної інфраструктури охорони здоров'я, запровадити медичне страхування, забезпечити існування галузі на засадах:

o багатоукладної економіки, з багатоканальним фінансуванням;

o поєднання державних гарантій з демонополізацією;

o заохочення підприємництва і конкуренції.

З метою забезпечення ефективного управління в лікувально-профілактичних закладах, страхових компаніях, задоволення потреб медичного бізнесу у фахівцях з медичного менеджменту в вищих навчальних закладах України проводиться підготовка за освітньо-кваліфікаційними рівнями "бакалавр", "спеціаліст", "магістр".

Загальним принципом підготовки менеджерів, орієнтованих на галузь охорони здоров'я, є послідовність підготовки, за якою студенти спочатку опановують комплексом знань з теоретичної та практичної медицини, а потім продовжують навчання за спеціальністю "Менеджмент організацій", професійне спрямування "Медичний менеджмент".

Структурно-логічна схема підготовки фахівців з медичного та фармацевтичного менеджменту передбачає навчання за основними блоками навчальних дисциплін: гуманітарний; фундаментальний; економіка, фінанси та бухгалтерський облік; право; загальний менеджмент і маркетинг; управління та економіка закладів охорони здоров'я.

Підготовка магістрів за спеціальністю "Державне управління" та спеціалізацією "Управління охороною здоров'я"

Підготовка фахівців - магістрів державного управління в галузі охорони здоров'я проводиться в Національній Академії державного управління при Президентові України та регіональних інститутах державного управління. Програма підготовки спрямована на здобуття слухачами знань з державної політики і стратегії в галузі охорони здоров'я, сучасного державного управління, враховує всі рівні управління та сучасні аспекти охорони здоров'я, які включають підвищення ролі первинної медико-санітарної допомоги та місцевого самоврядування для її забезпечення, сприяння здоров'ю (Health promotion) та формування здорового способу життя (Health life style).

Підготовка магістрів за спеціальністю "Державне управління" та спеціалізацією "Управління охороною здоров'я"
11.2. Система підготовки медичних кадрів в Україні
Молодший медичний персонал
Післядипломна освіта молодших медичних працівників
Лікарі
Післядипломна освіта лікарів
Атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії
11.3. Система кваліфікаційних вимог до медичного та управлінського персоналу лікувально-профілактичних закладів
Начальник головного управління, управління (самостійного відділу, служби) охорони здоров'я місцевої державної адміністрації
Начальник (завідувач) лікувально-профілактичного закладу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru