Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - Молодший медичний персонал

Допуск до роботи на посадах молодших медичних працівників. На посадах молодших медичних працівників можуть працювати особи, які мають дипломи молодшого спеціаліста або бакалавра державного зразка (Україна). Громадяни України, які пройшли підготовку в медичних навчальних закладах за кордоном, можуть бути допущені до медичної діяльності з дозволу Управлінь охорони здоров'я обласних (міських) Рад народних депутатів, якщо вони пройшли підготовку в навчальних закладах, офіційно визнаних урядом відповідної країни як медичні заклади. Порядок такого допуску зазначено в наказі МОЗ України від 19.08.94 № 118-С.

На посаду фельдшера допускаються особи, які пройшли підготовку в середніх медичних навчальних закладах зі строком навчання не менше як три роки та отримали диплом з присвоєнням кваліфікації помічника лікаря, фельдшера або іншого ступеня, а також особи, які пройшли підготовку у вищому медичному навчальному закладі чи пройшли підготовку в обсязі їх повних 4-х курсів (8 семестрів).

На посаду акушерки допускаються особи, які пройшли підготовку в спеціальних акушерських школах, акушерських (фельдшерсько-акушерських) школах, відділеннях загальних середніх медичних навчальних закладів зі строком навчання не менше як 3 роки та отримали диплом з присвоєнням кваліфікації акушерки або іншого ступеня, а також особи, які пройшли підготовку у вищих медичних навчальних закладах чи пройшли підготовку в обсязі їх повних 4-х курсів (8 семестрів).

На посаду медичної сестри допускаються особи, які пройшли підготовку в середніх медичних навчальних закладах, школах медичних сестер зі строком навчання не менше як 2 роки, а також особи, які пройшли підготовку у вищих медичних навчальних закладах чи пройшли підготовку в обсязі їх повних 3 курсів (6 семестрів).

На посаду зубного техніка допускаються особи, які пройшли підготовку у відповідному медичному навчальному закладі, медичній школі зі строком навчання не менше як 2 роки.

На посаду рентгенотехніка допускаються особи, які пройшли підготовку у відповідному медичному навчальному закладі зі строком навчання не менше як 3 роки.

Післядипломна освіта молодших медичних працівників

Якість медичного обслуговування населення та діяльності закладів, установ, організацій, підприємств охорони здоров'я залежить від кваліфікації, професійного рівня молодших спеціалістів з медичною освітою.

В Україні проводиться послідовна робота щодо зміни системи підготовки, атестації та післядипломної освіти молодшого медичного персоналу.

Атестація середніх медичних працівників проводиться відповідно з Наказом МОЗ України "Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою" від 30.03.2007.

Мета атестаціїсередніх медичних працівників - підвищення кваліфікації, професійного рівня фахівців та ефективності медичної допомоги населенню.

Атестація - форма морального і матеріального стимулювання медичних працівників, яка спрямована на удосконалення діяльності медичних установ, поліпшення медичного обслуговування населення.

Головним завданням атестації молодших медичних працівників є:

o визначення обсягу знань і практичних навичок;

o визначення рівня професійної підготовки;

o вирішення питань подальшого використання спеціалістів;

o своєчасне підвищення кваліфікації.

Атестації підлягають молодші медичні працівники всіх спеціальностей, що одержали підготовку в медичних навчальних закладах I-II рівнів акредитації або мають незакінчену вищу освіту, допущені до медичної діяльності, зі стажем роботи по атестованій спеціальності не менше ніж 5 років.

Види атестації молодших медичних працівників:

o атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії;

o атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії.

Атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії підлягають:

o особи, які в даний час обіймають посади фахівців у системі охорони здоров'я, визначених Класифікатором професій ДК 003-95, що дають право на атестацію з відповідної спеціальності;

o мають стаж роботи за спеціальністю, за якою атестуються, не менше ніж 5 років;

o закінчили протягом останніх п'яти років курси підвищення кваліфікації в закладі (підрозділі) післядипломної освіти молодших спеціалістів з медичною освітою;

o виявили бажання атестуватися на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії.

Атестація проводиться за спеціальностями, передбаченими Номенклатурою спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою з урахуванням вимог кваліфікаційних характеристик молодших спеціалістів з медичною освітою, які затверджуються Міністерством охорони здоров'я України.

Кваліфікація молодших спеціалістів з медичною освітою визначається атеста-ційною комісією за трьома кваліфікаційними категоріями:

o друга;

o перша;

o вища.

Друга кваліфікаційна категорія присвоюється (підтверджується) молодшим спеціалістам з медичною освітою зі стажем роботи з даної спеціальності не менше ніж п'ять років, які:

o володіють необхідним практичним досвідом;

o мають добру теоретичну і практичну підготовку;

o пройшли курси вдосконалення;

o ознайомлені із суміжними дисциплінами;

o мають добрі показники в роботі;

o беруть активну участь у пропаганді медичних та гігієнічних знань серед населення.

Перша кваліфікаційна категорія присвоюється (підтверджується) молодшим спеціалістам з медичною освітою зі стажем роботи з даної спеціальності не менше семи років, які:

o мають високу теоретичну, практичну і професійну підготовку;

o пройшли курси вдосконалення;

o добре ознайомлені із суміжними дисциплінами;

o мають хороші показники в роботі;

o беруть активну участь у використанні і впровадженні нових методів діагностики і лікування;

o беруть активну участь у пропаганді медичних та гігієнічних знань серед населення.

Вища кваліфікаційна категорія присвоюється (підтверджується) молодшим спеціалістам з медичною освітою зі стажем роботи з даної спеціальності не менше десяти років, які:

o відзначаються високим професіоналізмом;

o володіють відмінною теоретичною і практичною підготовкою;

o володіють суміжними дисциплінами;

o знають роботу з обчислювальною технікою;

o активно використовують і впроваджують нові передові методи діагностики та лікування;

o пройшли курси вдосконалення;

o мають високі показники в роботі;

o є наставниками молодих спеціалістів;

o є пропагандистами медичних та гігієнічних знань.

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою здійснюється один раз на п'ять років. За бажанням фахівця, при наявності необхідного стажу роботи, атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії може бути проведена і через менший строк, але не раніше ніж через рік з моменту попередньої атестації. В разі позачергової атестації термін наступної атестації встановлюється через 5 років.

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою може проводитися за спеціальностями як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

У разі виявлення істотних недоліків у роботі фахівця, може проводитися дострокова атестація. При цьому, керівник з лікувально-профілактичного закладу направляє в територіальну атестаційну комісію подання, попередньо узгоджене з профспілковою організацією чи представниками трудящих про зняття кваліфікаційної категорії чи про її пониження з наведенням підстав для винесення такого рішення і наданням обґрунтовуючих документів. Подання розглядається в атестацій-ній комісії із запрошенням фахівця на її засідання без попереднього проходження курсів підвищення кваліфікації і надання звіту про роботу за фахом за останні три роки. Нез'явлення працівника на засідання атестаційної комісії без поважних причин не заважає їй прийняти відповідне рішення.

За результатами цієї атестації територіальна атестаційна комісія може прийняти такі рішення:

-залишити наявну кваліфікаційну категорію, надати рекомендації щодо усунення недоліків у роботі фахівця, підвищення його фахового рівня;

- понизити наявну кваліфікаційну категорію. Термін дії кваліфікаційної категорії при цьому не змінюється;

- зняти наявну кваліфікаційну категорію.

Наступна атестація може бути проведена не раніше ніж через рік з моменту даної атестації після проходження відповідних курсів підвищення кваліфікації.

Від атестації звільняються вагітні жінки, а також особи, що знаходяться у відпустці по догляду за дитиною, згідно з чинним законодавством. Термін їх чергової атестації відповідно переноситься.

Атестація на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій проводиться:

♦ територіальними атестаційними комісіями;

♦ атестаційними комісіями при закладах охорони здоров'я та санітарно-епідеміологічних станціях.

Територіальні атестаційні комісії створюються при:

♦ Міністерстві охорони здоров'я Автономної Республіки Крим;

♦ Головних управліннях охорони здоров'я Дніпропетровської, Київської, Львівської, Харківської, Чернівецької обласних державних адміністрацій;

♦ Головному управлінні охорони здоров'я та медицини катастроф Черкаської обласної державної адміністрації;

♦ управлінні охорони здоров'я та медицини катастроф Одеської обласної державної адміністрації;

♦ управлінні охорони здоров'я та курортів Вінницької обласної державної адміністрації;

♦ управліннях охорони здоров'я обласних державних адміністрацій;

♦ Головному управлінні охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управлінні охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій;

♦ Республіканській Автономної Республіки Крим, обласних, міських у містах Києві і Севастополі санітарно-епідеміологічних станціях;

♦ центральних санітарно-епідеміологічних станціях на залізничному, водному та повітряному транспорті;

♦ Центральній санітарно-епідеміологічній станції МОЗ України.

За визначенням органів управління охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, обласних, міських у місті Києві і Севастополі, Республіканської Автономної Республіки Крим санітарно-епідеміологічних станцій можуть створюватися атестаційні комісії при Закладах охорони здоров'я.

Територіальні атестаційні комісії виконують таку роботу:

1. Проводять атестацію головних та старших медичних сестер (фельдшерів, акушерок) закладів охорони здоров'я території та, у разі потреби, за визначенням органу управління (санітарно-епідеміологічної станції) - молодших медичних спеціалістів з медичною освітою певних спеціальностей або закладів.

2. Проводять атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, що працюють у закладах охорони здоров'я безпосередньо підпорядкованих МОЗ України, які розташовані на даній території.

3. Вирішують питання легалізації посвідчень про наявність кваліфікаційних категорій, виданих за межами України.

4. Здійснюють методичне керівництво роботою атестаційних комісій, створених при Закладах охорони здоров'я відповідної території.

5. Проводять дострокову атестацію молодших медичних спеціалістів з медичною освітою закладів охорони здоров'я відповідної території, в разі виявлення істотних недоліків у їх роботі.

6. Розглядають скарги на рішення атестаційних комісій, створених при Закладах території з питань присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій.

Атестаційні комісії при Закладах охорони здоров'я проводять атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, що працюють:

o в закладах охорони здоров'я, перелік яких визначений наказом органу управління (санітарно-епідеміологічної станції);

o фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які одержали ліцензію і здійснюють господарську діяльність з медичної практики, проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт, з перероблення донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів на даній території;

o молодших спеціалістів з медичною освітою, які працюють за наймом у суб'єктів господарювання, що зареєстровані в установленому порядку як юридичні особи та розташовані на даній території.

Атестаційні комісії формуються на добровільних засадах із представників органів управління охорони здоров'я, керівників, завідуювачів структурними підрозділами, лікарів, головних і старших сестер медичних (фельдшерів, акушерок тощо) закладів охорони здоров'я, представників закладів (підрозділів) післядипломної освіти, асоціацій та інших професійних і громадських об'єднань. Склад атестацій-них комісій затверджується наказом відповідного органу управління (санітарно-епідеміологічної станції).

Атестація проводиться за місцем знаходження комісії. В окремих випадках можуть проводитись виїзні засідання атестаційних комісій. У проведенні атестації повинні брати участь не менше 2/3 членів атестаційної комісії. Рішення ухвалюється більшістю присутніх. При рівній кількості голосів вирішальним є голос голови комісії.

Фахівці, які бажають пройти атестацію на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії, подають у відповідну атестаційну комісію атестаційну справу, до якої входять такі документи:

o письмова заява про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії, за спеціальністю згідно Номенклатури спеціальностей;

o заповнений атестаційний листок установленого зразка;

o оригінал та копія посвідчення про кваліфікаційну категорію (за її наявності);

o копія свідоцтва про проходження підвищення кваліфікації та перепідготовки молодших спеціалістів з медичною освітою (спеціалізація, тематичне удосконалення) в закладах (підрозділах) підвищення кваліфікації;

o копія диплома про освіту;

o копія трудової книжки (всі копії засвідчує у встановленому порядку відділ кадрів закладу);

o фотокартка 3 х 4 см;

o звіт про професійну діяльність за останні три роки. Фахівці, які змінювали місце роботи за останні 3 роки, подають звіти також з попередніх місць роботи, затверджені керівниками (заступниками керівників) цих закладів;

o рецензія на звіт.

Для фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності додатково надаються:

o копія ліцензії на здійснення підприємницької діяльності з медичної практики за відповідним фахом, що завірена нотаріально;

o документ, що підтверджує стаж роботи за спеціальністю;

o довідка про сплату податків.

У звіті відображається виконана за цей час робота, її обсяг, основні показники, перелік та ступінь володіння практичними навичками за спеціальністю, проведені санітарно-освітні заходи та інформація про підвищення кваліфікації. Головний лікар (заступник керівника) затверджує звіт фахівця, за необхідності зазначає свої зауваження.

Рецензія на затверджений звіт готується такими посадовими особами:

o на молодших спеціалістів з медичною освітою - старшою медичною сестрою (фельдшером, акушеркою, тощо) та завідувачем структурного підрозділу;

o на старшу медичну сестру (фельдшера, акушерку тощо) структурного підрозділу - головною (старшою) медичною сестрою (фельдшером, акушеркою тощо) закладу охорони здоров'я та завідувачем структурним підрозділом;

o на головну (старшу) медичну сестру (фельдшера, акушерку тощо) закладу охорони здоров'я - заступником керівника закладу;

o на молодших спеціалістів з медичною освітою фельдшерсько-акушерських пунктів - старшою медичною сестрою та головним лікарем територіальної сільської дільниці;

o на молодших спеціалістів з медичною освітою, які працюють за наймом у суб'єктів господарювання, що зареєстровані в установленому порядку як юридичні особи, - старшою медичною сестрою (фельдшером, акушеркою тощо) та головним лікарем цього суб'єкта господарювання;

o на фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності - заступником керівника Закладу охорони здоров'я, органу управління відповідної території.

Післядипломна освіта молодших медичних працівників
Лікарі
Післядипломна освіта лікарів
Атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії
11.3. Система кваліфікаційних вимог до медичного та управлінського персоналу лікувально-профілактичних закладів
Начальник головного управління, управління (самостійного відділу, служби) охорони здоров'я місцевої державної адміністрації
Начальник (завідувач) лікувально-профілактичного закладу
Головний державний санітарний лікар
Головний лікар обласної, центральної міської, міської, центральної районної та районної лікарень
Головна медична сестра
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru