Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - Соціальні виплати

Оплата працівників розвізної та розносної торгівлі проводиться, виходячи з вартості реалізованих товарів, за розцінками, що не перевищують розмірів, зазначених у табл. 11.18.

Таблиця 11.18

ОПЛАТА ПРАЦІВНИКІВ РОЗВІЗНОЇ ТА РОЗНОСНОЇ ТОРГІВЛІ

Група товарів

Розмір винагороди (розцінки в %) від вартості реалізованих товарів

Лікарські засоби та дезінфекційні препарати

15

Перев'язувальні матеріали, предмети санітарії, гігієни та догляду за хворими

3

Оплата праці завідувачів аптечних пунктів (медичних працівників, які не входять до штату аптек) проводиться за рахунок сум реалізованих аптечним пунктом медичних товарів за розцінками, що не перевищують 13 відсотків їх роздрібної ціни.

Конкретні розміри розцінок затверджуються МОЗ Автономної Республіки Крим, управліннями охорони здоров'я обласних, міських (міст Києва і Севастополя) державних адміністрацій.

Преміювання працівників та надання матеріальної допомоги

Преміювання працівників проводиться у межах фонду заробітної плати закладу охорони здоров'я. Керівники закладів та установ за погодженням з профспілковими комітетами затверджують положення про преміювання працівників. Розмір премії працівника залежить від особистого внеску в загальні результати роботи підрозділу, закладу і граничними розмірами не обмежується.

Преміювання керівників закладів, установ та їх заступників здійснюється за рішенням органу вищого рівня.

Керівники мають право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

Виплата матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном керівникам державних підприємств проводиться згідно Наказом МОЗ України "Положення про виплату матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном керівникам державних підприємств сфери управління МОЗ України" від 30.01.2007 № 48 та повинна здійснюватись з урахуванням затвердженого на підприємстві порядку розподілу частини чистого прибутку та в прямій залежності розміру винагороди від приросту чистого прибутку, отриманого від провадження господарської діяльності.

Виплата винагороди проводиться за результатами виконання основних показників господарської діяльності підприємства (фінансового плану) з метою зацікавлення керівників в ефективному виконанні завдань з управління державним майном, у кінцевих результатах діяльності підприємства та отриманні максимальних прибутків.

Винагорода виплачується при виконанні Показників та розмірів матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном та умов її виплати керівникам державних підприємств, затверджених першим заступником Міністра охорони здоров'я України 06.10.2006 за погодженням з Міністерством економіки України і Міністерством праці та соціальної політики України (табл. 11.19).

Таблиця 11.19

ПОКАЗНИКИ ТА РОЗМІРИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ВИНАГОРОДИ ЗА ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ МАЙНОМ ТА УМОВ ЇЇ ВИПЛАТИ

КЕРІВНИКАМ ДЕРЖАВНИХ ПІДПРИЄМСТВ

з/п

Показники

Розміри матеріальної винагороди, % посадового окладу

Умови виплати

1

Зменшення дебіторської заборгованості

100

Зменшення дебіторської заборгованості не менше ніж на 25,0 % у порівнянні з попереднім роком

2

Зменшення кредиторської заборгованості

100

Зменшення кредиторської заборгованості не менше ніж на 25,0 % у порівнянні з попереднім роком

3

Випереджаюче зростання розміру тарифної ставки робітника I розряду основного виробництва по відношенню до законодавчо встановлених темпів зростання мінімальної заробітної плати на відповідний рік

50

При випереджаючому зростанні розміру тарифної ставки робітника I розряду основного виробництва по відношенню до законодавчо встановлених темпів зростання мінімальної заробітної плати не менше ніж на 20,0 % і за кожні 20,0 % зростання - 10,0 % посадового окладу

4

Забезпечення зростання середньої заробітної плати робітників

50

При забезпеченні зростання середньої заробітної плати працівників не менше ніж на 20 % у порівнянні з відповідним періодом попереднього року

5

Зростання рентабельності підприємства

100

При зростанні рентабельності підприємства: до 1,0 % застосовувати коефіцієнт 1, до 5,0% - 2, до 10,0 % - 3, більше 10,0 % - 4

6

Залучення фінансових інвестицій

20

У разі залучення інвестицій в розмірі не менше ніж 10,0 % оборотних коштів та виконання умов інвестування протягом звітного періоду

7

Виконання програми соціального розвитку колективу

10

При направленні на соціальний розвиток колективу не менше ніж 5 % чистого прибутку

8

Управління необоротними активами вартістю понад 1 млн. грн.

10

За кожен 1 млн гривень

9

Управління доходами від реалізації робіт (послуг)

10

За кожен 1 млн гривень

Розмір винагороди не може перевищувати 10 посадових окладів керівника, визначених у контракті, та в межах розміру чистого прибутку, що залишаються в розпорядженні підприємства для матеріального заохочення керівника підприємства

Виплата винагороди не повинна здійснюватись за рахунок зменшення соціальних гарантій працівникам підприємства, визначених у колективному договорі. Винагорода встановлюється диференційовано від розміру чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства. Винагорода виплачується один раз на рік за підсумками фінансово-господарської діяльності підприємства на підставі даних бухгалтерської та статистичної звітності за погодженням з Міністерством охорони здоров'я України.

Керівник державного підприємства у двомісячний термін по закінченні року подає Міністерству охорони здоров'я звіт про результати виконання показників (додаток 14), передбачених пунктом 4 Наказу МОЗ України "Положення про виплату матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном керівникам державних підприємств сфери управління МОЗ України" від 30.01.2007 № 48.

Разом із звітом подаються копії документів:

o форма 1 "Баланс підприємства" станом на 01.01.200_ р.;

o форма 2 "Звіт про фінансові результати" за 200_ р.;

o форма 1-Б "Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість";

o звіт з праці 1-ПВ термінова - місячна (форма № 1-ПВ);

o витяг із колективного договору про встановлення розмірів тарифної ставки першого розряду робітника та з штатного розпису (мінімальний посадовий оклад (ставка) працівника основної професії);

o витяг з протоколу засідання профкому про виконання колективного договору з соціальних питань.

Розмір винагороди призначається по кожному з показників окремо, загальна сума якої не може перевищувати розміру 10 посадових окладів керівника на час призначення винагороди. У випадку невиконання умов та показників, передбачених у контракті, допущення на підприємстві нещасного випадку із смертельним наслідком з вини підприємства, наявності заборгованості із заробітної плати працівникам, невиконання наказів Міністерства охорони здоров'я України, погіршення показників роботи підприємства у порівнянні з попереднім періодом, винагорода керівнику не виплачується.

Соціальні виплати

Соціальні виплати (бенефіси) є складовою доходів найманих працівників закладів охорони здоров'я. Переважно ця складова використовується при формуванні оплати праці працівників закладу недержавної форми власності.

В країнах з розвиненою системою охорони здоров'я заробітна плата складає 5070 % від загальних витрат на утримання персоналу. Інше - соціальні виплати, що включають повну або часткову виплату за такими статтями:

o медична допомога на випадок хвороби:

-виплата частки (або всього пакету) обов'язкового медичного страхування; -добровільне медичне страхування (окремо - за стоматологічні та профілактичні медичні послуги);

- медичне страхування членів родини;

- оздоровчі (до відпустки);

o оплата санаторно-курортного лікування, туристичних путівок;

o транспорт;

o харчування під час роботи;

o підвищення кваліфікації працівників закладу;

o отримання другої освіти;

o страхування життя працівників закладу та членів родини;

o корпоративні вечірки, пікніки, загородні поїздки;

o консультування з юридичних, фінансових та інших питань;

o надання позики;

o надання кредиту за зниженими відсотками з метою придбання житла, транспорту тощо;

o послуги мобільного зв'язку;

o подарунки до дня народження, ювілею;

o тощо.

Соціальні виплати можуть бути організовані за принципом "кафетерію", коли в межах визначеної суми кожний співробітник сам обирає ті види оплати, які для нього більш привабливі. До соціальних виплат також відносяться відрахування в пенсійні фонди.

Бенефіси, як вид постійних виплат, приваблюють заклади охорони здоров'я недержавної форми власності у зв'язку з тим, що здійснюються за статтями балансу, що не підлягають оподаткуванню соціальним податком. Тому впровадження такого підходу до оплати роботи персоналу закладу знижує його вартість для закладу порівняно з прямими грошовими виплатами. Бенефіси надають можливість збільшити матеріальне мотивування праці найбільш компетентних лікарів та середнього медичного персоналу.

Дивіденди та опціони

Ефективність роботи працівника та його доходи легко контролюються на всіх рівнях ієрархії, за винятком топ-менеджменту. Посадові оклади керівників та головних лікарів часто не пов'язані з прибутком закладу, курсом акцій та іншими результатами виробничої та господарчої діяльності.

Дивіденди до дохід від зростання курсової вартості акцій складають значну частину загального доходу топ-менеджменту. В багатьох фірмах суттєва оплата діяльності менеджерів через опціони.

Дивіденди - частина прибутку закладу, що працює у формі господарчого товариства, що розподіляється у відповідності до Статуту після сплати податків та обов'язкових платежів.

Опціони - право придбати або продати цінні папери за наперед визначеною ціною у визначений термін.

Дивіденди та опціони
11.5. Підготовка провізорів та фармацевтів
11.5.1. Тенденції фармацевтичної освіти в різних країнах світу
11.5.2. Підготовка фармацевтичних кадрів в Україні
Атестація на визначення рівня знань та практичних навичок з присвоєнням (підтвердженням) фаху "провізор-спеціаліст"
Атестація провізорів на присвоєння кваліфікаційної категорії
Атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії
Атестація фармацевтів
Атестація фармацевтів на присвоєння кваліфікаційної категорії
Атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru