Охорона праці - Москальова В.М - Які крани належать до категорії стрілових?

Основні технічні величини, що характеризують конструкцію крана і його технологічні можливості при роботі, називають параметрами.

Наприклад, основними параметрами стрілових самохідних кранів є їх вантажопідйомність, вантажна характеристика, виліт стріли, висота і діапазон підйому гака, колія і база крана, вантажний момент, задній габарит, найбільший радіус поворотної рами, швидкість піднімання і опускання вантажу, частота обертання, швидкість переміщення крана, потужність силової установки, загальна і конструктивна маса крана та ін.

Загальна маса крана являє собою повну масу крана з баластом, противагою і повною заправкою.

Конструктивна маса крана - маса крана у незаправленому стані без баласту і противаги.

Основним параметром кранів усіх типів є вантажопідйомність.

Вантажопідйомність—це найбільша допустима маса робочого вантажу, на піднімання якої розрахований кран у заданих умовах експлуатації.

У величину вантажопідйомності включають масу знімних вантажозахватних пристосувань і тари.

Залежність вантажопідйомності крана стрілового типу від вильоту називається вантажною характеристикою крана. Стріловий самохідний кран зі змінним стріловим обладнанням може мати декілька вантажних характеристик, які приводяться у паспорті крана.

Яким способом механізми і металоконструкції крана захищаються від корозії і в який колір їх фарбують?

Металоконструкції і металеві деталі вантажопідйомних машин мають бути захищені від корозії шляхом нанесення на їх поверхню різного виду лакофарбового покриття. Фарбування кранів, що працюють на відкритому повітрі, здійснюють атмосферостійкими фарбами один раз на два роки.

Пофарбування кранів, окрім захисту від корозії, надає їм красивого зовнішнього виду і виділяє небезпечні для життя вузли і деталі.

Металоконструкції башти і стріли кранів рекомендується фарбувати у теплі тони (жовті, світло червоні), а основу крана—темними тонами. Для покращення видимості із кабіни машиніста виступаючі частини крана (головка стріли, гакова підвіска і ін.) виділяються лініями типу "зебра". Ці лінії поєднують чорні і жовті смуги шириною 100 мм під кутом 45°.

Які крани належать до категорії стрілових?

До категорії стрілових кранів відносяться автомобільні, пневмоколісні, гусеничні, залізничні крани, крани-екскаватори, а також тракторні і причіпні крани. Згідно з ГОСТ вони називаються стріловими самохідними кранами.

Вантажопідйомність стрілового крана залежить від змінного стрілового обладнання і встановленого при роботі вильоту. Меншому вильоту стріли відповідає більша вантажопідйомність, при збільшенні вильоту вантажопідйомність зменшується.

На всі стрілові крани, вантажопідйомність яких змінюється залежно від встановленого при роботі вильоту, в паспорті має бути наведена вантажна характеристика у вигляді таблиці або графіка. Кран може мати одну, дві і більше вантажних характеристик залежно від наявності виносних опор, вставок для стріл, гуськів та ін.

Якою документацією забезпечується кран?

У кожного крана має бути паспорт, інструкція по монтажу і експлуатації, а також інша документація, передбачена відповідним державним стандартом або технічними умовами.

Паспорт є основним документом, що підтверджує характеристику вантажопідйомного крана, якість його виготовлення, відповідність проекту, вимогам державних стандартів і правилам Держгірпромнагляду по кранах.

Для кранів, які реєструються в органах технагляду, на титульній сторінці паспорта заводу-виробника роблять запис де вказується номер і дата виданого органом технагляду дозволу на його виготовлення.

Якою має бути інструкція з монтажу і експлуатації крана?

В інструкції завод-виробник має навести всі необхідні вказівки, що будуть забезпечувати правильну і безпечну експлуатацію крана з урахуванням специфіки його конструкції.

В інструкції мають бути вказівки щодо періодичних оглядів і змащування вузлів крана; періодичності і способів огляду металоконструкцій, регулювання гальм, можливих механічних пошкоджень металоконструкцій і способів їх усунення, періодичності перевірки обмежувача вантажопідйомності, а також вказівки з безпечного обслуговування і експлуатації крана. Вказують також схеми стропування секцій металоконструкцій і вузлів механізмів.

Якщо при монтажі крана передбачається використання зварювання, то в інструкції мають бути вказівки щодо забезпечення якісного його виконання і методів контролю якості зварного шва.

Відповідно до ГОСТ, у стрілових самохідних кранах загального призначення на видному місці має бути табличка де вказані: завод-виробник, марку крана і його вантажопідйомність, дату випуску крана, номер стандарту. Спосіб маркування має забезпечити її збереження протягом всього терміну служби крана.

Якою документацією забезпечується кран?
Якою має бути інструкція з монтажу і експлуатації крана?
3.3.3. Пристрой прилади безпеки
Які просторої і прилади безпеки використовуються на кранах?
З якою метою і на яких кранах встановлюються обмежувачі вантажопідйомності?
Як і в які терміни здійснюється перевірка обмежувачів вантажопідйомності?
На яких кранах встановлюються покажчики вантажопідйомності і креноміри?
Які крани забезпечуються анемометрами?
3.3.4. Умови надійної роботи вантажопідйомних машин
Які вимоги мають виконуватися при встановленні вантажопідйомних машин всіх типів?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru