Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - ГЛОСАРІЙ

Акціонерні товариства - господарські товариства, які мають статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості і несуть відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства.

Амбулаторія - амбулаторно-поліклінічний заклад, що надає медичну допомогу в межах закладу і вдома з однієї або декількох основних лікарських спеціальностей.

Амбулаторія загальної практики - сімейної медицини - лікувально-профілактичний заклад, який у межах своєї діяльності забезпечує проведення комплексу профілактичних заходів із запобігання і зниження захворюваності, інвалідності й смертності, раннього виявлення захворювань, надає прикріпленому за сімейно-територіальним принципом населенню кваліфіковану первинну лікувально-профілактичну допомогу, здійснює його диспансеризацію та моніторинг за станом здоров'я.

Аптека - заклад охорони здоров'я, основним завданням якого є забезпечення населення, закладів охорони здоров'я, підприємств, установ і організацій лікарськими засобами й виробами медичного призначення.

Аптечна база (склад) - установа, що здійснює прийом, збереження і відпуск лікарських засобів, предметів санітарії й гігієни, медичного обладнання, інструментів та інших медичних товарів закладам охорони здоров'я (аптекам, лікарням тощо) й іншим організаціям.

Аптечний кіоск - структурний підрозділ аптеки, який створюється на підприємствах, установах та організаціях для роздрібної торгівлі готовими лікарськими засобами, що відпускаються без рецептів лікаря.

Аптечний пункт - структурний підрозділ аптеки, який створюється в лікувально-профілактичних закладах для торгівлі готовими лікарськими засобами.

Аптечного закладу паспорт - документ, складений суб'єктом господарювання при створенні або реконструкції аптечного закладу, погоджений з територіальними органами державної санітарно-епідеміологічної служби, державного контролю якості лікарських засобів і місцевими органами виконавчої влади. Документ засвідчує відповідність наявних приміщень та устаткування аптечного закладу (його структурного підрозділу) встановленим вимогам і можливість їх використання для оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Асклепейони - храми в Стародавній Греції, збудовані на честь Асклепія, в яких надавалася медична допомога жерцями храму.

Асоціації - договірні об'єднання, створені з метою постійної координації господарської діяльності. Асоціація не має права втручатися у виробничу й комерційну діяльність будь-кого з її учасників.

Атестація - форма морального і матеріального стимулювання медичних працівників, яка спрямована на удосконалення діяльності медичних установ, поліпшення медичного обслуговування населення.

Атестація лікарів проводиться з метою підвищення відповідальності за ефективність і якість роботи, більш раціональної розстановки кадрів з урахуванням їхньої, професійної майстерності, досвіду та складності виконуваних робіт. Лікарі мають проходити атестацію не рідше одного разу на 5 років. Основні завдання атестації: визначення рівня професійної підготовки лікарів; оцінювання трудової діяльності лікарів; оцінювання можливості подальшого використання спеціалістів; підвищення кваліфікації лікарів. Атестації лікарів, види: атестація на визначення знань і практичних навичок із присвоєнням або підтвердженням звання "лікар-спеціаліст"; атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії; атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії.

Бюро судово-медичної експертизи - спеціальний заклад охорони здоров'я, завдання якого - проведення судово-медичної експертизи, надання консультативної допомоги органам дізнання, слідства та суду з питань судово-медичної експертизи, апробації і впровадження в практику науково-дослідних робіт у галузі судової медицини.

Валетудінарії - військові лікарні в Стародавньому Римі.

Виробництво (виготовлення) - діяльність, пов'язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.

Вторинна лікувально-профілактична допомога - медична допомога, що надається лікарями, які мають відповідну спеціалізацію і можуть забезпечити більш кваліфіковане консультування, діагностику, профілактику й лікування, ніж лікарі загальної практики в спеціалізованих лікарняних відділеннях міських, центральних районних і частково в обласних лікарнях.

Господарська діяльність - будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.

Дезінфекційна станція - спеціалізований санітарно-епідемічний заклад охорони здоров'я, що забезпечує організацію і проведення знезаражувальних заходів у місті, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню інфекційних захворювань.

Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення - урядовий орган державного управління, що діє в складі МОЗ України та йому підпорядковується.

Державна Фармакопея України - правовий акт, який містить загальні вимоги до лікарських засобів, фармакопейні статті, а також методики контролю якості лікарських засобів.

Державний реєстр лікарських засобів України - нормативний документ, який містить відомості про лікарські засоби, дозволені для виробництва й застосування в медичній практиці.

Дефекти діагностики - помилкове або несвоєчасне виявлення патологічного процесу у хворого на різних етапах надання медичної допомоги.

Дефекти лікування - неякісне лікування, що збільшило розвиток наявної патології або

призвело до іншого несприятливого наслідку.

Дефекти надання медичної допомоги - неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків, яке зумовило помилкову профілактику, діагностику, лікування пацієнта або спричинило несприятливий наслідок.

Дефекти організації медичної допомоги - порушення в лікувально-профілактичному закладі правил, норм і порядку надання медичної допомоги, які регламентовані наказами Міністерства охорони здоров'я України, положеннями, інструкціями та іншими нормативними документами.

Дефекти профілактики - допущення помилок при проведенні щеплень, а саме: недотримання графіка вакцинації; використання недоброякісних вакцин; помилки в техніці проведення щеплень; неврахування анамнезу пацієнта.

Диспансери - спеціалізовані лікувально-профілактичні заклади, що надають медичну допомогу населенню з певних груп захворювань та забезпечують диспансеризацію населення. Диспансери можуть мати у своєму складі стаціонар. Диспансери з чисельністю лікарів амбулаторного приймання менше п'яти створюватись та функціонувати не можуть.

Добровільне медичне страхування - самостійний або додатковий вид медичного страхування започаткований на комерційній основі, програма якого визначається договором страховика та страхувальника.

Допомога - безпосередня допомога у вигляді піклування, або опосередкована допомога у вигляді відшкодування витрат, понесених відповідною особою.

Дрогерії - аптечні магазини або магазини санітарії й гігієни, власникам яких заборонялося використовувати в назві слово "аптечний".

Едили - спеціальні міські чиновники в Стародавньому Римі, на яких покладався контроль за харчовими продуктами, водопостачанням, наглядачі за повіями та ін.

Заклади охорони здоров'я - підприємства, установи та організації, завданням яких є забезпечення різноманітних потреб населення в галузі охорони здоров'я шляхом подання медико-санітарної допомоги, включаючи широкий спектр профілактичних і лікувальних заходів або послуг медичного характеру, а також виконання інших функцій на основі професійної діяльності медичних працівників. Здоров'я - стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Ідіосинкразія - патологічна реакція організму на дію медикаментозних препаратів, яка має неспецифічний механізм.

Інтернет-технології в охороні здоров'я - технології, які забезпечують інформаційну підтримку клінічної медицини з питань консультування та лікування хворих, надають можливість доступу до електронних баз бібліотек, медичних журналів тощо.

Кваліфікація молодших спеціалістів з медичною освітою визначається атестаційною комісією за трьома кваліфікаційними категоріями: друга, перша, вища.

Клініка - лікувально-профілактичні заклади (лікарні, пологові будинки та ін.), що входять до складу медичних науково-дослідних закладів або підпорядковані медичним науково-дослідним закладам.

Клінічна ординатура - дворічна форма післядипломного підвищення кваліфікації лікарів.

Клінічна рекомендація - документ, розроблений за відповідною системою, який описує оптимальні дії лікаря з профілактики, діагностики, лікування та реабілітації в різних клінічних ситуаціях і допомагає йому приймати правильні клінічні рішення.

Клінічний заклад охорони здоров'я - лікувально-профілактичний заклад, який не менше ніж на 50 відсотків використовується для розміщення структурних наукових і навчальних підрозділів (кафедри, лабораторії та ін.) вищих медичних навчальних закладів III, IV рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти, науково-дослідних інститутів і спільної роботи із забезпечення лікувально-діагностичного процесу, підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації медичних кадрів та проведення й упровадження в практику медичних наукових досліджень.

Консорціуми - тимчасові статутні об'єднання промислового й банківського капіталу для досягнення спільної мети;

Концерни - статутні об'єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємців;

Корпорації - договірні об'єднання, створені на основі поєднання виробничих, наукових та комерційних інтересів, із делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

Легалізація - це надання юридичної сили документам, які були видані на території іноземної держави

Лікарня - лікувально-профілактичний заклад, призначений для надання стаціонарної медичної допомоги хворим. Лікарня, що надає стаціонарну медичну допомогу хворим із лікарських спеціальностей одного профілю, називається однопрофі-льною, а з декількох лікарських спеціальностей - багатопрофільною. У своєму складі можуть мати поліклініку чи амбулаторію.

Лікарська помилка - комплексне поняття, яке включає неадекватне даному медичному випадку професійне мислення або дію.

Ліцензіат - суб'єкт господарювання, який одержав ліцензію на проводження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Ліцензійні умови - установлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов'язкових для виконання при здійсненні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Ліцензія - документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.

Ліцензування - видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Медико-санітарна допомога - комплекс спеціальних заходів, спрямованих на сприяння поліпшенню здоров'я, підвищення санітарної культури, запобігання захворюванням та інвалідності, на ранню діагностику, допомогу особам з гострими й хронічними захворюваннями та реабілітацію хворих та інвалідів.

Медико-санітарною частина - багатопрофільний лікувально-профілактичний заклад, організований за типом міської поліклініки або міської лікарні з поліклінікою, призначений виключно для надання медичної допомоги працівникам промислових підприємств, будівельних організацій, підприємств транспорту. До складу медико-санітарної частини можуть входити й інші заклади охорони здоров'я.

Медична практика - діяльність, пов'язана з комплексом спеціальних заходів, спрямованих на сприяння поліпшенню здоров'я, підвищення санітарної культури, запобігання захворюванням та інвалідності, на діагностику, допомогу особам з гострими й хронічними захворюваннями й реабілітацію хворих та інвалідів, що здійснюється особами, які мають спеціальну освіту.

Медичне страхування - система організаційних та фінансових заходів щодо забезпечення діяльності страхової медицини.

Міська лікарня швидкої медичної допомоги - багатопрофільний лікарняний заклад, який надає виключно екстрену стаціонарну допомогу.

Модель Ейтховена, або "континентальна модель", модель за якою надавачі медичних послуг забезпечують населення медичною допомогою в рамках державних зобов'язань при посередництві страхових компаній. Такі програми мають назву програм обов'язкового медичного страхування, які дозволяють забезпечити населення гарантованою медичною допомогою, збільшити ефективність охорони здоров'я та обмежити витрати. За ефективністю ця система поступається тільки державному медичному страхуванню та державній системі охорони здоров'я.

Модель Хехста (пряма модель загального державного медико-соціального страхування) - в основу моделі покладено державну координацію системи взаємовідносин в охороні здоров'я й забезпечення процесу надання медичної допомоги. На органи державного управління в галузі охорони здоров'я покладається відповідальність за збирання коштів у вигляді цільового податку. Для організації роботи галузі необхідна галузева податкова інспекція зі збору коштів, повне управління фінансами, чітка система держзамовлення.

Надавач медичних послуг - фізична чи юридична особа, яка має відповідну кваліфікацію та відповідно до чинного законодавства надає медичні послуги.

Недбалість - неякісно виконана робота медичного персоналу. Робота може бути виконана неякісно, недбало, з недбалим, неуважним ставленням до пацієнта. Неохайні дії медичного персоналу, які призвели до порушення стерильності, також можуть кваліфікуватись як недбалість. До недбалості можна віднести такі причини несприятливих наслідків медичної допомоги: неякісний патронаж і догляд за хворим, вагітною жінкою, дитиною з групи ризику на дому; неуважне ставлення до пацієнта; самовпевненість при обстеженні або лікуванні хворого; відмова від обстеження або недостатнє обстеження при підозрі на алкогольне сп'яніння; відсутність динамічного догляду за хворим; необгрунтоване переведення хворого з одного лікувально-профілактичного закладу до іншого; передчасне виписування хворого із стаціонару.

Несприятливий наслідок медичної допомоги - негативний розвиток захворювання внаслідок лікування, профілактичних або діагностичних заходів, що стало причиною: смерті пацієнта; загрози смерті; значної стійкої втрати працездатності; повної втрати професійної працездатності; переривання вагітності; психічного розладу; захворювання на наркоманію; зараження на СНІД або на інші тяжкі інфекційні захворювання; тривалого розладу здоров'я.

Обов'язкове медичне страхування - форма соціального медичного страхування в країнах із розвинутою системою охорони здоров'я, яке є частиною системи соціального страхування.

Однопрофільні лікарняні заклади - лікувально-профілактичні заклади, які створюються для надання медичної допомоги населенню певної території (міста, району).У своєму складі можуть мати поліклініку чи амбулаторію.

Оптова торгівля лікарськими засобами - діяльність із придбання лікарських засобів у виробників лікарських засобів або інших суб'єктів господарювання, зберігання та продажу лікарських засобів з аптечних складів (баз) іншим суб'єктам оптової або роздрібної торгівлі лікарськими засобами, які отримали на це відповідні ліцензії, та безпосередньо лікувально-профілактичним закладам і виробникам лікарських засобів.

Організація - специфічне соціальне утворення, систематично орієнтоване на виробництво товарів і (або) послуг.

Охорона здоров'я - система заходів, спрямованих на забезпечення збереження й розвитку фізіологічних і психологічних функцій, оптимальної працездатності та соціальної активності людини при максимальній біологічно можливій індивідуальній тривалості життя.

Паспорт аптечного закладу - документ, складений суб'єктом господарювання при створенні або реконструкції аптечного закладу, погоджений з: територіальними органами державної санітарно-епідеміологічної служби; державного контролю якості лікарських засобів; місцевими органами виконавчої влади.

Паспорт аптечного закладу засвідчує відповідність наявних приміщень та устаткування аптечного закладу (його структурного підрозділу) встановленим вимогам і можливість їх використання для оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Патологоанатомічне бюро (центр) - науково-практичний лікувальний заклад особливого типу, що виконує функції координаційного й організаційно-методичного центру патологоанатомічної служби в підвідомчому регіоні.

Пацієнт - будь-яка особа, що звернулася за медичною допомогою або скористалася нею, незалежно від стану, в якому вона перебуває: хвора, здорова чи особа, яка погодилася на медико-біологічні дослідження.

Первинна медико-санітарна допомога - гарантований державою вид надання доступної соціальної прийнятної первинної лікувально-профілактичної допомоги як основної частини медико-санітарної допомоги населенню, що передбачає консультацію лікаря, просту діагностику й лікування основних найпоширеніших захворювань, травм та отруєнь, профілактичні заходи, направлення пацієнта для надання спеціалізованої і високо спеціалізованої допомоги.

Передатестаційні курси - складаються з передатестаційного циклу та відповідного тестового іспиту і мають проходити не пізніше як за рік, що передує атестації. Проводиться на факультетах або в інститутах післядипломної освіти лікарів.

Підприємництво - самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг та заняття торгівлею з метою одержання прибутку.

Післядипломна освіта провізорів - навчання, що включає навчання в інтернатурі, циклову підготовку в інститутах або на факультетах удосконалення провізорів, курси інформації та стажування.

Поінформована згода - добровільна згода пацієнта на проходження певного курсу лікування, терапевтичної або діагностичної процедури після отримання від лікаря адекватної інформації.

Поліклініка - амбулаторно-поліклінічний заклад, який надає медичну допомогу з багатьох лікарських спеціальностей у межах закладу та вдома.

Права пацієнта - основні права людини, яка потребує медичної допомоги, на охорону власного здоров'я з точки зору забезпечення доступу до медичного забезпечення, рівноправності, якості та ефективності такої допомоги.

Пункт охорони здоров'я (здоров пункт) - амбулаторно-поліклінічні заклади, які надають первинну медико-соціальну допомогу, створюється на підприємствах, в установах, організаціях і входить до складу поліклініки або амбулаторії.

Реалізований ризик захворювання - випадок у медичній практиці в результаті дії ймовірних факторів, відвернути який медичні працівники були неспроможні.

Реєстрація документа - фіксування факту створення або надходження документа шляхом поставлення на ньому умовного позначення - реєстраційного індексу з подальшим записом у реєстраційних формах необхідних відомостей про документ.

Роздрібна торгівля лікарськими засобами - діяльність із придбання, зберігання, продажу лікарських засобів через аптеку та її структурні підрозділи безпосередньо громадянам для особистого споживання, закладам охорони здоров'я, установам та організаціям без права подальшого перепродажу.

Санітарно-епідеміологічна станція - спеціалізований заклад охорони здоров'я, який виконує функції санітарного нагляду на підвідомчій території, що організує запобігання й ліквідацію інфекційних, паразитарних і професійних захворювань.

Система Беверіджа - система організації охорони здоров'я, яка грунтується на фінансуванні з державного бюджету і характеризується суттєвим обмеженням ринкових відносин між лікарем та пацієнтом.

Система Бісмарка - система організації охорони здоров'я, що грунтується на фінансуванні галузі переважно за рахунок обов'язкового соціального страхування на випадок хвороби.

Система Семашко - система організації та фінансування галузі охорони здоров'я з державного бюджету при строго централізованому управління та контролі з боку держави.

Сімейна медицина - форма первинної медико-санітарної допомоги, за якої лікар загальної практики (сімейний лікар) опікується членами прикріплених сімей протягом усього життя і несе повну відповідальність за стан їхнього здоров'я.

Соціальні норми й нормативи - показники необхідного споживання продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та забезпечення освітніми, медичними, житлово-комунальними, соціально-культурними послугами.

Соціальні стандарти державні - встановлені законами, іншими нормативно-правовими актами соціальні норми і нормативи або їхній комплекс, на базі яких визначаються рівні основних державних соціальних гарантій

Спеціалізація лікаря - здобуття лікарем однієї із зазначених у номенклатурі лікарських спеціальностей, затверджених МОЗ України. Підготовка спеціалістів (первинна спеціалізація) проводиться через інтернатуру.

Спеціалізовані лікарняні заклади - лікувально-профілактичні заклади, які створюються з метою надання спеціалізованої медичної допомоги населенню регіону (республіки, області, міста, в містах Київ, Севастополь). У своєму складі можуть мати поліклініку чи амбулаторію.

Стандарт - нормативно-технічний документ, який установлює одиниці, вимоги до продукції (послуги) і до виробничих процесів, вимоги, які гарантують безпеку людей та зберігання матеріальних цінностей.

Стандарт медичної допомоги - документ, у якому з метою добровільного та багаторазового використання встановлюються правила надання медичної допомоги.

Стандартизація - процес установлення й застосування в різноманітних сферах народного господарства стандартів і контролю за їх дотриманням.

Страхова медицина - система товарно-ринкових відносин у галузі охорони здоров'я.

Страховик - юридична особа (страхові медичні організації, компанії, фонди), які створені та функціонують у формі товариств і здійснюють страхову діяльність відповідно до отриманої ліцензії.

Суб'єкт господарювання - зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми та форми власності, яка здійснює господарську діяльність, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності.

Суб'єкт медичний - виробник медичних послуг - зареєстрований та ліцензований в установленому порядку лікувально-профілактичний заклад будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, який надає медичні послуги.

Телемедичні технології - технології, які реалізуються з використанням телекомунікаційних технологій і надають можливість отримати лікувально-діагностичні консультації, моніторинг на відстані, використовуються при проведенні управлінських, освітніх, наукових та просвітницьких заходів.

Тематичне удосконалення медичних працівників - підвищення кваліфікації за окремими розділами відповідної спеціальності. Проводиться в період між передатестацій-ними курсами.

Технологічний регламент виготовлення лікарського засобу - нормативний документ, у якому визначено технологічні методи, технічні засоби, норми та нормативи виготовлення лікарського засобу.

Товариство з обмеженою відповідальністю - господарське товариство, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Торгівля - будь-які операції, що здійснюються договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на товари.

Третинна лікувально-профілактична допомога - медична допомога, що надається лікарем або групою лікарів, які мають відповідну підготовку у галузі складних для діагностики і лікування захворювань, у разі лікування хвороб, що потребують спеціальних методів діагностики та лікування, а також з метою встановлення діагнозу і проведення лікування захворювань, що рідко трапляються, в республіканських лікарнях, республіканських диспансерах, спеціалізованих санаторіях, клініках при науково-дослідних інститутах, підпорядкованих Академії медичних наук України та МОЗ України, клінічних закладах охорони здоров'я.

Упущення - не проведений професійний захід, що визначило ймовірність розвитку патологічного процесу або постановку помилкового діагнозу.

Фармакопейна стаття - нормативно-технічний документ, який установлює вимоги до лікарського засобу, його упаковки, умов і терміну зберігання та методів контролю якості лікарського засобу.

Фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські лікарські амбулаторії та дільничні лікарні - амбулаторно-поліклінічні заклади, які надають первинну медико-соціальну допомогу, організовуються в сільських населених пунктах, об'єктах будівництва за межами населених пунктів і підпорядковані міським або районним лікарням. Формуляр - документ, у якому наведено перелік лікарських засобів, представлено оптимальні схеми лікування захворювання лікарськими препаратами та надано коротку інформацію щодо лікарських засобів.

Хибний погляд - помилкова думка (помилковий діагноз), який зумовив неадекватні дії медичного персоналу. Причиною хибного погляду є невідповідність знання сутності захворювання об'єктивній дійсності. Така невідповідність може бути зумовлена обмеженим рівнем розвитку медичної науки і практики або абсолютизацією результатів лабораторної та функціональної діагностики.

Хоспіс - лікарняний заклад особливого типу, до функцій якого входить надання медичної допомоги невиліковним хворим, який функціонує за рахунок місцевого бюджету, додаткового фінансування підприємствами, спонсорами, добродійних пожертвувань організацій, фізичних та юридичних осіб.

Центр - лікувально-профілактичний заклад або його структурний підрозділ, диспансер, пологовий будинок та інші, які виконують функцію головного закладу з організації і надання медичної та медикаментозної допомоги закріпленому населенню.

Центр здоров'я - заклад санітарної просвіти, який є координаційним і організаційно-методичним центром санітарно-просвітницької роботи на підвідомчій території, який покликаний проводити комплекс організаційних, наукових і практичних заходів, що забезпечують систематичне гігієнічне навчання і виховання населення шляхом поширення наукових медичних і гігієнічних знань.

Центр медичної статистики - заклад, що забезпечує координацію обласних центрів медичної статистики і лікувально-профілактичних закладів України зі збирання, оброблення й аналізу медичної статистичної інформації, упроваджує міжнародну систему обліку і статистики.

Центральна міська лікарня - лікувально-профілактичний заклад, на який покладено функції органу управління охорони здоров'я міста.

Центральна районна лікарня - лікувально-профілактичний заклад, на який покладено функції органу управління охорони здоров'я району.

Штадт-фізик - посада міського лікаря, що утримувався за рахунок міської казни, обов'язки якого полягали в проведенні заходів по боротьбі з епідеміями, в керівництві лікарнями, в контролі за діяльністю практикуючих лікарів, аптекарів, акушерок, боротьбі із знахарями та виконанні судово-медичних функцій. Посада була впроваджена у XV ст. в Німеччині.

Ятрогенія - захворювання та патологічні процеси, що виникають під впливом медичних втручань, які були проведені з профілактичною, діагностичною або лікувальною метою і класифікуються як нещасний випадок з юридичної точки зору.











© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru