Охорона праці - Москальова В.М - Які вимоги при виконанні робіт біля ЛЕП?

Які вимоги мають виконуватися при встановленні вантажопідйомних машин всіх типів?

Крани мають встановлюватись таким чином, щоб вантажі, не потрібно було попередньо підтягувати у нахиленому положенні вантажних канатів і, крім цього, була б можливість піднімати вантаж для транспортування на 0,5 м вище перешкод, що можуть зустрічатися на його шляху.

При підтягуванні вантажів канати можуть вийти з пазів блоків і бути затиснутими між деталями механізму, що призведе під час роботи до їх обривання. Крім цього, піднімання вантажу при нахиленому положенні канатів, викликає їх розгойдування, що є небезпечним для людей, які знаходяться поблизу.

Одним з чинників, що може призвести до нахилу або перекидання крана, є нерівномірне просідання підкранових шляхів, особливо коли вони влаштовуються на свіжо-насипаних ґрунтах, де ще не закінчився процес їх природного ущільнення. Для надійної роботи кранів, добирають основу таким чином, щоб вона була пошарово ущільнена.

З яких основних частин складається шлях наземних кранів?

Цілях наземних кранів на опорних елементах (шпалах, залізобетонних балках, і т. ін.) складається з верхнього і нижнього спорудження.

До складу верхнього спорудження входять рейки, накладки, що з’єднують рейки між собою, шпали або інші опорні елементи, а також елементи кріплення рейок до шпал і баластного шару.

Нижня споруда кранового шляху, складається із земляного полотна і пристосування для відведення води. Для баластного матеріалу, під шляхи баштових будівельних кранів, використовують пісок, щебінь або гравій. Укладання рейок здійснюється із збірних інвентарних секцій, або окремих елементів.

Майданчик земляного полотна кранового шляху планується у поперечному напрямку з нахилом від 0,008 до 0,01 у бік водостоку.

Передавання кранового шляху в експлуатацію здійснюють за актом, до якого прикладають результати геодезичної зйомки поперечного профілю шляху.

Які вимоги при виконанні робіт біля ЛЕП?

Установлювати стрілові самохідні крани і працювати на них під проводами ЛЕП будь-якої напруги не дозволяється. У випадку необхідності виконання кранових робіт біля ЛЕП, на відстані ближче 30 м від крайнього проводу, необхідно мати наряд-до-пуск, який визначає умови безпеки.

Виконання робіт біля ЛЕП дозволяється при дотриманні відстаней, по горизонталі і вертикалі між крайньою точкою ферми стріли крана, і найближчим проводом лінії; наведених у табл. 3.2 і табл. 3.3

Таблиця 3.2. Безпечні відстані по горизонталі при виконанні робіт біля ЛЕП

Безпечні відстані по горизонталі при виконанні робіт біля ЛЕП

Перед початком робіт кран потрібно заземлити і встановити на всі опори, під які покласти надійні підкладки. Перемішувати кран під ЛЕП дозволяється тільки з опущеною стрілою.

Який порядок допуску в експлуатацію вантажопідйомних кранів?

Вантажопідйомні машини, підпорядковані Правилам (НПАОП 0.00-1.01-07), розділяють на дві групи. Порядок пуску крана у роботу залежить від того, до якої трупи він відноситься.

У першу групу входять вантажопідйомні машини, які перед пуском їх в експлуатацію мають бути обов’язково зареєстровані в органах Держгірпромнагляду. До вантажопідйомних машин цієї групи належать крани всіх тилів, окрім тих, що віднесені до другої групи, вантажні електричні візки, що рухаються по наземних рейкових шляхах, сумісно, з кабінами керування, і одноковшеві екскаватори (крани-екскаватори).

Друга група включає вантажопідйомні машини, що не реєструються в органах технагляду. До них належать електричні і ручні талі, лебідки, а також такі крани:

а) крани всіх типів з ручним приводом механізмів незалежно від вантажопідйомності;

б) крани мостового типу, якщо вантажопідйомність їх не перевищує 10 т включно, а керування здійснюється з підлоги через кнопковий апарат, підвішений до крана;

в) стрілові, баштові, щоглові крани, розраховані на вантажопідйомність до І т включно;

г) стрілові крани, розраховані на роботу з постійним вильотом стріли, такі, що не мають механізму повороту або пересування будь-якої вантажопідйомності;

д) переставні крани, що встановлюються на монтажний споруді;

е) крани-екскаватори, що призначені для роботи з землерийним обладнанням,1 або грейдером. Ті екскаватори, що використовуються для роботи з гаком або магнітом належать до машин, що реєструються в органах нагляду.

Який порядок допуску в експлуатацію вантажопідйомних кранів?
Як здійснюється реєстрація вантажопідйомних машин?
Які обов’язки підприємства по організації нагляду за вантажопідйомними машинами?
Який порядок призначення ІТР, відповідальних за справний стан вантажопідіймальних машин?
Як здійснюють перевірку знань правил, норм і інструкцій з безпеки праці?
Які функції Держгірпромнагляду по здійсненню нагляду за вантажопідйомними машинами?
У яких випадках дозвіл на роботу крана має бути отриманий від органів технагляду?
3.3.5. Технічний огляд кранів
Яка мета і строки технічного огляду?
У яких випадках потрібно проводити позачерговий технічний огляд?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru