Педіатрія - Тяжка O.B. - Схема диспансерного спостереження дітей з ідіопатичною тромбоцитопенічною пурпурою

Терапевтична тактика залежить від генезу тромбоцитопенії. Немовлят з ізоімунними і трансімунними пурпурами переводять на вигодовування молочними сумішами для новонароджених дітей (протягом 2 тиж), потім, контролюючи кількість тромбоцитів, прикладають до грудей матері.

При алергічних проявах призначається гіпоалергенна дієта, при кишкових кровотечах – стіл № 1 за Певзнером. В інших випадках харчування повноцінне, вітамінізоване, з урахуванням віку.

Медикаментозна терапія спрямована на зменшення геморагічного синдрому, підтримання кількості тромбоцитів на рівні 50,0 * 10 у 9 ступені / л, поліпшення їхньої функціональної активності, зміцнення стінок судин.

При імунних формах показане внутрішньовенне введення сандоглобуліну щодня протягом 4-5 днів у дозі 0,3-0,4 г на 1 кг маси тіла або пентаглобіну 3-5 мл на 1 кг маси протягом 3 днів

Глюкокортикоїди в дозі 1 -2,5 мг на 1 кг маси тіла протягом 2-3 тиж з подальшим зниженням дози та відміною препарату призначають при таких станах:

– генералізованому шкірному геморагічному синдромі;

– вологій пурпурі;

– крововиливах у склеру і сітківку ока;

– крововиливах у внутрішні органи.

Показаннями до спленектомії є волога пурпура протягом більше ніж 6 міс, гостра пурпура з тяжкою кровоточивістю, підозра на крововиливи в мозок. Спленектомія не бажана до 5-річного віку.

Імунодепресивна терапія цитостатиками призначається обмежено після безуспішної спленектомії у хворих з аутоімунними формами. Призначають вінкристин – у дозі 0,05 мг на 1 кг маси тіла 4-6 ін'єкцій, азатіоприн із розрахунку – 2-3 мг на 1 кг маси тіла одночасно з глюкокортикоїдами.

Симптоматична терапія: для поліпшення функціональної активності тромбоцитів призначають амінокапронову кислоту в дозі 0,05 – 0,1 г на 1 кг маси тіла, дицинон, кальцію пантотенат, андроксону 0,025 % розчин – 1-2 мл підшкірно, внутрішньом'язово йентераль-но, АТФ 1 % розчин 0,5-2 мл підшкірно, палену магнезію по 0,5 г З рази на день або магнію тіосульфат по 0,5 г 3 рази на день, серотонін – 5-10 мг у 100-150 мл ізотонічного розчину натрію хлориду внутрішньовенно краплинно.

Альфа-2-інтерферон вводять підшкірно або внутрішньом'язово З рази на тиждень протягом 3 міс. Дітям до 5-річного віку – 500 000 МО на добу, у віці 5-12 років – 1 000 000 МО на добу, після 12 років – 2 000 000 МО на добу.

При маткових кровотечах рекомендують гормональні засоби, що сприяють припиненню менструації (інфекундин, местранол), препарати, що сприяють скороченню м'язів матки (стиптицин, мамофізин по 1 мл 1-2 рази на добу внутрішньом'язово), фібриноген до 2-3 г на добу внутрішньовенно.

При місцевій зупинці кровотечі, особливопритромбоцитопатіях, вар то уникати тугої тампонади носа, вишкрібання порожнини матки, протипоказані припікання слизових оболонок.

Трансфузії тромбоцитарної маси застосовують лише як ургентну терапію при профузних кровотечах і хірургічних втручаннях у дозі 5 * 10 у 9 ступені / л тромбоцитів на 10 кг маси тіла. Гемотрансфузії відмитих еритроцитів проводять лише при анеміях тяжкого ступеня.

Схема диспансерного спостереження дітей з ідіопатичною тромбоцитопенічною пурпурою

Частота

оглядів

фахівцями
Педіатр – 1 раз на місяць.

Гематолог – 1 раз на 2-3 міс.

Отоларинголог, стоматолог – за необхідності, але не рідше ніж 1 раз на 3 міс
Контрольно-діагностичні дослідженняАналіз крові з підрахунком кількості тромбоцитів у перші 3 міс після виписки – 1 раз на 2 тиж, потім протягом 9 міс – щомісяця, потім 1 раз на 2 міс і після перенесеної інфекції
Основні шляхи

оздоровлення
Повноцінна, збагачена вітамінами дієта. Уникати вживання консервів, ковбас, сирів, какао, кави, шоколаду, виключити оцет. Протягом 3-5 років недоцільна зміна клімату. При лікуванні уникати призначення ацетилсаліцилової кислоти, анальгіну, карбеніциліну, нітро-фуранових препаратів, УВЧ, УФО
Тривалість спостереженняПри гострій формі – протягом 5 років, при хронічній – до переходу дитини в поліклініку для дорослих
Профілактичні щепленняНа фоні десенсибілізуючої терапії – через 1 рік після гострого періоду. Протипоказані щеплення живими вакцинами.

Поліклінічний етап реабілітації дітей з ідіопатичною тромбоцитопенічною пурпурою
Діагностика геморагічного васкуліту
Лікувальна програма при геморагічному васкуліті (A.A. Баранов, 1998)
Поліклінічний етап реабілітації хворих на геморагічний васкуліт
Схема диспансерного спостереження дітей, хворих на геморагічний васкуліт
Лейкози та лімфоми в дітей
ФАБ-класифікація гострих лейкозів у дітей (Франція, Америка, Британія)
Імунологія гострої лімфобластної лейкемії
Принципи терапії гострих лейкозів у дітей
План обстеження хворого на лімфому Ходжкіна (лімфогранулематоз)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru