Стимуляція здоров'я та інтелекту - Чепига М.П. - 3.10. Колір у домашньому інтер'єрі

Відомо, що всі кольори своїми енергетичними коливаннями впливають на стан тіла і душі. Симпатії до певного кольору пояснюються тим, що він співпадає з власним випромінюванням людини. Можливий і такий варіант: інтуїтивно людина вибирає той колір, якого не вистачає в ц енергосистемі, щоб відновити енергобаланс.

Психолог Гіта Сташевська [1997] рекомендує підбирати певну систему кольорів у домашньому інтер'єрі.

Білий колір є прекрасним фоном для меблів, килимів, він відбиває всі кольорові хвилі, не виділяючи жодної з них. Це символ чистоти, але без додаткових кольорів є небажаним, бо викликає захворювання.

Не можна фарбувати стіни у червоний колір. Це колір активності, натиску, продовження роду, з ним потрібно поводитись обережно. У спальні червоний колір традиційно використовується з метою підвищення чутливості. Чоловікам, які прагнуть підвищити свою сексуальність, і жінкам, які намагаються завагітніти, дуже корисно спати на червоній білизні. Можна повісити на вікна червоні штори, а на стіни картини в червоних тонах. Незамінною у створенні інтимної атмосфери є лампа із червоним абажуром. Проте надлишок червоного може спровокувати агресивність. Якщо людина перенаситила себе червоним кольором, їй важко тримати себе в руках, вона може зірватись і випустити назовні старі образи.

Як основний фон для спальні Г. Сташевська рекомендує ніжно-голубий колір. Він заспокоює, розслабляє і створює романтичний настрій. Для того, щоб зробити його затишнішим і теплішим, потрібні кольорові "плями" - подушки, картини, килими тощо. Якщо вас мучить безсоння, постеліть темно-синю білизну і одягніть нічну сорочку чи піжаму синього кольору. Темно-синій знижує кров'яний тиск, заспокоює розум. Проте при надлишку темно-синього можуть бути нічні жахи.

Синій колір повинен оточувати жінок в період клімаксу. Це зменшує спалахи дратівливості і коливання настрою. При алергії зменшує свербіння.

У дитячій кімнаті краще використовувати улюблені дитячі кольори.

У похмуру холодну погоду голубий колір покращує настрій і нагадує, що на світі є небо, морські простори.

На кухні незамінним є оранжевий колір. Він стимулює апетит, але в кольоротерапії його використовують при лікуванні пацієнток з надлишковою вагою. Дитячому апетиту сприяють шпалери з малюнками фруктів, ягід та інших апетитних продуктів.

Відсутність сонячного світла нічим замінити не можна, але щоб хоч трохи це компенсувати, можна пофарбувати стіни приміщення, в якому ви найчастіше перебуваєте, в жовтий колір.

Жовтий колір найбільш підходить для швидкого зорового сприйняття, стійкості яскравого бачення і гостроти зору. Стимулюючи цим діяльність мозку, він викликає у людини інтелектуальний інтерес до оточення. Жовтий колір підтримує розумову активність, тому його корисно використовувати в оформленні кабінету. Жовті фільтри, закріплені на віконному склі, допоможуть вам зберегти бадьорість, підвищити працездатність і ясність думок. Здатність жовтого кольору покращувати настрій і викликати дружні почуття виражають жовті квіти: тюльпани і нарциси, кульбаба, соняшники...

Стіни приємних жовтих тонів, насичений жовтий одяг, постільна білизна з жовтими чи оранжевими акцентами в кімнаті хворого надають йому мужності і надії на одужання.

Людям, які зранку часто бувають не в гуморі, рекомендовано [Г. Сташевська, 1997] оформити свою ванну кімнату в жовті тони. Жовтий кахель, занавіска для ванни з жовтим малюнком, жовті шпалери - все це допоможе одержати заряд бадьорості, добродушності і здобути внутрішню рівновагу.

Жовтий колір сприяє розумінню, тому його використовують для оптимізації навчального процесу. Жовті штори, шпалери з жовтими візерунками в кімнаті вашої дитини не лише зроблять атмосферу дитячої світлішою і сонячною, але й підтримають учня в його намірах вчитися, особливо рахувати.

Не варто використовувати багато жовтого людям, які надто високо цінять інтелект і в усьому опираються виключно на свій розум.

Як і голубий, зелений колір заспокоює і оздоровлює нервову систему. Якщо ваші очі втомились, подивіться на що-небудь зелене, наприклад, на гарну фотографію лісу, галявини з квітами, водоспаду... А ще краще вийти в ліс чи на луг. Очі відпочивають, якщо дивитись на зелене чи лимонне світло. Для відпочинку використовуйте кімнатні квіти, які також збагачують кімнату киснем.

Натуральна зелень корисна для відпочинку очей. Допомагає розслабленню зелений килим на підлозі, а одну із стін можна оформити фотошпалерами з красивим рослинним сюжетом.

Бірюзовий колір сприяє релаксації, протистоїть руйнівному впливу електромагнітних випромінювань побутової радіотехніки. Тому якщо стіна, біля якої стоїть телевізор, буде бірюзовою, то вона частково нейтралізуватиме електромагнітні випромінювання.

Бірюзовий колір, що використовується в кімнатах, де доводиться багато працювати, знімає нервове напруження і допомагає, поряд із жовтим, втілити образи і думки в слова.

Коли ви змушені дуже довго вести розмови по телефону, поставте телефонний апарат на "бірюзову" підставку чи серветку або повісьте над телефоном бірюзову картинку. Це допоможе замкнутим, несміливим людям перемогти сором'язливість. Якщо чекаєте в гості сором'язливу людину, накрийте стіл бірюзовою скатертиною. Так ви допоможете своєму гостеві відчути себе вільно і впевнено, легко і невимушено висловлювати свої думки.

Коричневий колір дає відчуття впевненості і безпеки. Коричневий килимок у кімнаті допомагає дітям відчути себе впевнено, перемогти страхи.

Надмір коричневого кольору блокує творчий процес, сприяв появі покірності і конформізму.

Сірий колір у великій кількості віднімає сили і знижує ймовірність успіху, проте загострює розсудливість і критичність. Якщо ваша квартира оформлена в основному в світлих тонах, то сірі меблі гармонійно впишуться в інтер'єр, особливо для кабінету.

Золотистий колір прекрасний у будь-яких ситуаціях, він несе в собі енергію Сонця і не може зашкодити. В кольорову палітру вашого оточення прекрасно впишуться "золоті акценти": картини і дзеркала в "золотих" рамах, "золоті" підсвічники і дверні ручки.

Кімната для творчої діяльності, де займаються, наприклад, "мозковим штурмом", повинна підтримувати творчу атмосферу під впливом кольорових імпульсів: декілька червоних деталей активізують працездатність і бажання перебороти перепони на шляху до успіху. Жовті акценти сприятимуть гостроті розуму і аналітичним здібностям, а фіолетові елементи підштовхнуть до осяяння.

У кімнаті, де панує метушня, де всі постійно рухаються, для фарбування стін доцільно використати спокійні тони синього, зеленого або бірюзового кольорів.

Приміщення, де одночасно працює багато людей, де гамірно, фарбують у ніжні рожеві кольори, що дозволяє легше переносити шум і не відволікає від своїх справ. Зважаючи на заспокійливий і седативний ефект, рожевий колір використовують для фарбування стін на фабриках. Навіть сліпі люди в рожевих стінах заспокоюються. Але довге перебування у яскраво-рожевому кольорі викликає агресивність.

Якщо ви займаєтесь організаторською діяльністю, у вашому кабінеті необхідним є малиновий колір, який сприяє покращенню організаторських здібностей. Він загострює відчуття відповідальності, робить людину самостійнішою і впевненою у собі.

Якщо необхідна висока концентрація уваги і великі розумові зусилля, використовуйте енергію жовтого і бірюзового кольорів.

У робочий чи навчальний час може виникнути надмірне збудження, тоді корисно подивитися на спокійні тони (зелений, голубий), наприклад, на картину з лісовим чи річковим пейзажем, помилуватись кімнатними рослинами.

Існують навіть рекомендації з використання квітучих рослин в місцях праці і відпочинку ділових людей. Наприклад, яскраво-червоні квіти - гвоздики, півонії, тюльпани, флокси - бажано ставити в кімнаті під час ділових переговорів, "розумового штурму". Вони сприяють швидкому підвищенню працездатності. їх рекомендують вносити в офіс у кінці робочого тижня для профілактики перевтоми.

Вважають, що квіти рожевого кольору - троянди, айстри, левкої, герань, алтеї - запобігають меланхолії.

При поганому настрої, депресії, млявості рекомендується поставити в кабінеті оранжеві квіти - нагідки, настурції, які мають тонізуючий вплив.

При напруженій зоровій роботі радять періодично переключатися на золотушник, рубдекію, хризантему. Це попереджає перевтому очей.

Композицію із кольорів, які мають синій і голубий відтінки, - волошки, дзвіночки - використовують, коли потрібно зняти напруження під час наради, ділової зустрічі, а також після роботи.

Присутність фіолетових квітів - геліотропів, пролісків, дельфіній -- сприяє швидшому загоєнню ран і мікротравм, посилює процеси регенерації.

Для кольорового дизайну місць відпочинку ідеально підійдуть синій і зелений кольори, наприклад, блідо-голубі стіни кафе, столи і крісла темно-синього кольору і багато зелених рослин.

Яскраве неонове світло в їдальнях і кафе знижує апетит, а запалені свічки, навпаки, заспокоюють і дають відчуття затишку і комфорту.

У санаторіях і лікарнях треба враховувати, які недуги будуть лікуватись. Так, наприклад, кольори синього спектру (фіолетовий, голубий, синій, бірюзовий) пом'якшують страждання, викликані астмою, перенапруженням, безсонням. Кольори червоної частини спектру (оранжевий, червоний, жовтий) мають оздоровчий ефект, знімають втому й апатію. Інтер'єр, в якому багато чорних предметів, гнітюче впливає на психіку.

Підсумовуючи проблеми вибору кольору інтер'єру, можна зробити деякі висновки і узагальнення.

Фарбування приміщень в той чи інший колір певним чином впливає на людину (табл. 11).

Наше житло, як енергетичну комірку, можна корегувати в потрібному нам напрямі.

Виправляти енергетику можна з допомогою штучного освітлення.

Таблиця 11

Вплив кольору приміщення на людину

Колір

Вплив кольору на людину при певному розміщенні цього кольору

вгорі

на бокових поверхнях

внизу

Оранжевий

Оберігає, концентрує увагу

Зігріває, обгортає

Обпалює

Коричневий

Привертає, робить важчим

Створює враження матеріальності

Надає впевненості

Голубий

Створює враження легкості, дружелюбності, присутності неба

Охолоджує, відчужує

Створює зручність для ходіння

Жовтий

Полегшує, веселить

Збуджує

Окрилює

Приміщення із штучним освітленням
Кольоровий солярій
Матеріали для інтер'єру
Кольорова лікувальна мандала
3.11. Колір - стимулятор навчання
3.12. Шкідливий вплив кольору
3.13. Комплексне використання музики, запаху і кольору для зняття психофізіологічного навантаження і стимуляції творчості молоді
Поетапність проведення психофізіологічного розвантаження
Розділ 4.ЕНЕРГОІНФОРМАЦІЙНИЙ ОБМІН У НАВКОЛИШНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ
4.1. Фізична природа земного випромінювання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru