Охорона праці - Москальова В.М - Що називається нульовим захисним і нульовим робочим провідником?

Замулення влаштовується для швидкого відключення пошкодженої електроустановки від мережі.

Замуленням називається навмисне з’єднання металевих частин електроустановки, які нормально не знаходяться під напругою, із глухозаземленою нейтраллю генераторів або трансформаторів.

Провідники, що замулюють корпуси окремих струмоприймачів з нейтраллю генераторів і трансформаторів, з’єднують не безпосередньо з нульовою точкою, а із спеціально прокладеним по ЛЕП нульовим проводом, який має надійне металеве з’єднання з нульовою точкою генератора або трансформатора.

В електричних установках напругою до 1000 В з глухозаземленою нейтраллю занулення є основним засобом захисту людей від ураження електричним струмом.

Захисна дія занулення полягає у тому, що при пробої захисної ізоляції на струмоприймачі, завдяки з’єднання його корпуса з нульовою точкою генератора або трансформатора, створюються умови для утворення великих струмів короткого замикання, які швидко (за час спрацювання автоматичного вимикача чи перегорання плавної вставки запобіжника) відключають пошкоджене електрообладнання від електричної мережі, а відтак зменшується до мінімуму тривалість небезпечної напруги на корпусі обладнання, чим ліквідується небезпека ураження струмом.

Отже швидке і повне знаття напруги з пошкодженого електроустаткування і є основою для захисної дії занулення.

Занулення, як основний засіб захисту, застосовується у трифазних, чотирипровідних електричних мережах напругою до 1000 В із глухозаземленою нейтраллю генератора або трансформатора.

Що називається нульовим захисним і нульовим робочим провідником?

Згідно з ПУЕ, нульові провідники бувають захисні та робочі.

Захисним нульовим провідником в електроустановках напругою до І000В називається провідник, що з’єднує частини, які підлягають заземленню, з глухозаземленою нейтраллю генератора чи трансформатора.

Нульовим робочим провідником в електроустановках напругою до 1000 В називається провідник, який використовується для живлення однофазних електроприймачів, шляхом з’єднання їх із глухозаземленою нейтраллю трансформатора або генератора. Нульовий робочий провідник використовується для забезпечення роботи однофазних споживачів.

В електричних установках напругою, до 1000 В із глухозаземленою нейтраллю, нульовий робочий провідник може виконувати також функції нульового захисного провідника.

Занулення електричних установок виконується навмисним з’єднанням корпусів електричних установок із захисним нульовим провідником за допомогою так званих занулюючих провідників. До занулюючих провідників ставляться такі ж вимоги, як і до заземлюючих.

У ролі занулюючих провідників можуть використовуватись ділянки металевих конструкцій, сталеві труби, у яких прокладені електричні провідники, алюмінієві оболонки силових кабелів, нульові проводи освітлювальних ліній і т. ін. При цьому, необхідно враховувати, що металеві конструкції між собою з’єднують провідником таких самих перерізів, які необхідні для занулення без використання металевих конструкцій.

Якщо для занулення використовують металеві труби, в яких прокладена електропроводка, то стики труб до різьбового з’єднання додатково мають бути зварені з кожного боку у двох точках.

Нульовим провідником може бути лише алюмінієва оболонка трижильних силових кабелів. Свинцева оболонка для занулення не використовується, оскільки вона не забезпечує необхідної електропровідності, але вона може служити допоміжним додатковим занулюючим Провідником. Провідність сталевої броні кабелю не береться до уваги.

Які вимоги ПУЕ до прокладання нульових провідників і як занулюються однофазні споживачі електричного струму?
Чому розраховують занулення на відключаючу здатність?
Чому у мережах напругою до 1000 В із глухозаземленою нейтраллю необхідно повторно заземлювати нульовий провід?
Як визначають ефективність роботи занулення?
Для чого використовують захисне відключення?
У яких випадках застосовують захисне вимикання?
Які вимоги ставляться до захисного вимикання і які функції воно виконує?
Як виконується захисне вимикання?
Що таке малі напруги і де вони застосовуються?
Як забезпечується безпека електроінструментів?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru