Охорона праці - Москальова В.М - Як визначити сумарний рівень кількох джерел шуму?

Сумарний за енергією рівень звуку (звукового тиску) від л джерел шуму у рівновіддаленій від них точці можна визначити за загальною формулою, дБА (дБ):

де Ь; — рівень шуму /- того джерела.

Для спрощення операції зведення в дробовий степінь можна записати показник степеня у вигляді суми: 0,1 Ь, = р + я, тоді 10°^ =104 0Ч, де "р" буде становити цілу частину показника, а "ц"- дробну. Значення 10Ч наведені в табл. 5.9.

Таблиця 5.9

При п джерелах шуму однакової інтенсивності Ц сумарний рівень визначають за формулою:

При двох джерелах шуму різної інтенсивності можна користуватися формулою:

де Ьд - більший рівень з двох, що сумуються; АЬ - додаток у дБ, значення якого залежить від різниці між більшим і меншим рівнями (16 - Ьм ).

Значення додатків наведені у табл. 5.10.

Таблиця 5.10

При трьох і більше джерелах шуму сумування виконують послідовно. Спочатку визначають суму рівнів першого і другого джерел (починаючи з більших), а потім отриману суму, вважаючи її рівнем одного рівнозначного джерела, складають з рівнем третього джерела за тією ж формулою і т.д.

При різниці рівнів двох шумів більше 10 дБ більш інтенсивний з них практично заглушає менший. Звідси витікає, що для зменшення загального шуму від кількох джерел слід насамперед знижувати рівень шуму найбільш інтенсивного джерела.

Приклади визначення сумарного рівня шуму

Приклад 5. У швейному цеху одночасно працюють 8 машин, рівень звуку яких у розрахунковій точці становить: 77; 75; 73; 71; 69; 72; 74; 76 дБА. Визначити сумарний загальний рівень звуку.

Приклад 6. У приміщенні одночасно працюють 3 машини, рівень звуку яких становить: 68, 76, 80 дБА, Визначити сумарний рівень звуку.

Як визначити еквівалентний рівень шуму?

Для непостійного впродовж робочого дня шуму виникає необхідність визначення еквівалентного рівня звуку для співставлення з допустимим за нормами. Еквівалентний рівень звуку - це такий рівень, дія якого на людину буде така ж, як і дія шуму, рівень якого протягом робочого дня (зміни) змінюється. Його визначають за формулою, дБА:

де Т - період часу, за який визначається усереднений рівень; /, — часовий інтервал, протягом якого діє рівень Ь,; Ь, - рівень звуку у кожному з часових інтервалів; і= 1,2,...л;

п — кількість часових інтервалів.

Іноді треба визначити, скільки часу протягом зміни може працювати машина, рівень звуку якої перевищує допустимий, щоб еквівалентний рівень звуку був не вищий допустимого. Це можна знайти шляхом розв’язання зворотної задачі, замінивши у наведеній формулі Ье на (для виробничих приміщень за нормами = 80 дБА), і записати два часові інтервали: //я х год, І> = (Т - х) год:

де І/ - рівень звуку гучної машини;

12 - фоновий рівень звуку в приміщенні (звичайно не більший 65 дБА). Оскільки 2 незрівнянно менший І/, то другою складовою можна знехтувати, тоді отримаємо:

Приклади розрахунку

Приклад 7. У виробничому приміщенні протягом 8- годинної зміни рівень звуку и становив: 80; 77; 83; 50 дБА тривалістю відповідно інтервалам часу /,: 1; 2; 1 ;4 год. Допустимий рівень звуку Ьдоп = 80 дБА. Визначити еквівалентний рівень звуку і зіставити його з допустимим.

Приклад 8. Визначити, скільки часу протягом восьмигодинної зміни може працювати у цеху вентиляційна установка з рівнем шуму Lt = 88 дБ А при фоновому рівні ¿2 = 63 дБА з тим, щоб еквівалентний рівень не перевищив допустимого L0on — 80 дБА.

Як визначити необхідне зниження рівня шуму?

Для одного джерела шуму потрібне зниження шуму, що задовольняє допустимому рівню іліоп, дБА

де Ьі - рівень шуму, що створює джерело шуму у розрахунковій точці. При кількох джерелах шуму потрібне зниження шуму для кожного з них (дБА) у розрахунковій точці визначають за формулою:

де Ь , - рівень шуму //- того джерела шуму у розрахунковій точці; п - загальна кількість джерел шуму, які приймаються до розрахунку; не враховуються ті, для яких виконується умова:

де Alo = 10 lg m + 5 (m - кількість джерел шуму, для яких Luon-Li > 10). Рівень шуму кожного з джерел після визначеного зниження їх рівня (L/-AL,) повинен бути однаковим.

Розрахунок зручно вести у формі наступної таблиці:

Перевірка розв’язання (для п однакових рівнів шуму):

Приклад 9. У приміщенні одночасно працюють 7 верстатів, рівень шуму від яких у розрахунковій точці становить І, (дБА): І, = 70; 12 = 67; 13 = 86; 14 = 83; £5 = 75; Іб = 78; Ь7 - 73. Визначити потрібне зниження рівня шуму для кожного з джерел шуму з тим, щоб загальний їх рівень не перевищував Ідоп = 80 дБА.

Таким чином, загальний рівень шуму після відповідного зниження рівнів шуму кожного з верстатів не буде перевищувати допустимого.

Як визначити еквівалентний рівень шуму?
Як визначити необхідне зниження рівня шуму?
5.6. Як проводиться екранування джерел електромагнітних випромінювань?
Як екрануються джерела випромінювання?
5.7. Як здійснюється захист від ураження електричним струмом?
Як проводиться розрахунок заземлення ?
Методика розрахунку захисного заземлення
Як розрахувати занулення?
Методика розрахунку занулення
5.8. Як здійснюється обгрунтування категорії приміщень і будинків за вибухопожежною небезпекою?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru