Охорона праці в авіації - Буріченко Л.А. - Безпека

Виконання трудових обов'язків — трудова діяльність за встановленими нормами, правилами та інструкціями.

Виробниче приміщення — замкнений простір у будівлях і спорудах, призначений для трудової діяльності людей.

Зона дихання - простір у радіусі 50 см від обличчя працівника.

Колір безпеки — установлений колір, призначений для привернення уваги працівника до окремих елементів виробничого обладнання і (або) будівельної конструкції, які можуть бути джерелами небезпечних і (або) шкідливих виробничих чинників, а також до засобів пожеж гасіння і знаків безпеки.

Небезпечна зона - простір, у якому можлива дія на працівника небезпечного і (або) шкідливого виробничого чинника.

Постійне робоче місце — робоче місце, на якому працівник перебуває половину або більшу частину свого робочого часу (понад дві години безперервно).

Примітка. Якщо за цих обставин робота виконується на різних дільницях робочої зони, постійним робочим місцем вважається вся зона.

Робоча зона — визначений простір, у якому розташовані робочі місця постійного або непостійного (тимчасового) перебування працівника.

Робоче місце — місце постійного або тимчасового перебування працівника під час виконування ним трудових обов'язків.

Тимчасове робоче місце — робоче місце, на якому працівник перебуває менше половини або меншу частину (менше двох годин безперервно) тривалості щоденної роботи (зміни).

Трудова діяльність (людини) — реалізація цільової функції, сформованої потребами суспільства, яка здійснюється у певній організаційно-правовій формі господарювання.

Безпека

Безпека — стан захищеності особи та суспільства від ризику зазнати лиха.

Безпечна відстань - найменша відстань між людиною і джерелом небезпечного і (або) шкідливого впливу, на якій цей вплив відсутній або не перевищує допустимого рівня.

Безпечні умови праці (безпека праці) - стан умов праці, за якого вплив на працівника небезпечних і шкідливих виробничих чинників відсутній, або вплив шкідливих виробничих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

Безпечність виробничого обладнання — властивість виробничого обладнання відповідати вимогам безпеки праці під час монтажу (демонтажу) і експлуатації за умов, установлених нормативною документацією.

Безпечність виробничого процесу - властивість виробничого процесу відповідати вимогам безпеки праці під час проведення його в умовах, установлених нормативною документацією.

Безпечність промислової продукції — властивість продукції забезпечувати і зберігати протягом певного терміну експлуатації рівень безпеки персоналу, людського оточення і довкілля у межах, обумовлених вимогами чинних нормативних актів та досягнутим науково-технічним рівнем.

Вимоги безпеки (праці) - вимоги, встановлені актами законодавства, нормативними і проектними документами, правилами та інструкціями, виконання яких забезпечує безпечні умови праці та регламентує поведінку працівника.

Гранично допустиме значення шкідливого (виробничого) чинника - граничне значення величини шкідливого виробничого чинника, вплив якого на людину в разі його щоденної регламентованої тривалості не призводить до зниження працездатності і захворювання в період трудової діяльності та у наступний період життя, а також не буде шкідливим для здоров'я нащадків.

Засіб захисту (працівника) - засіб, призначений для запобігання або зменшення впливу на працівника небезпечних і (або) шкідливих виробничих чинників.

Засіб індивідуального захисту (працівника) — засіб захисту, який одягається на все тіло працівника або на його частину і використовується працівником під час праці.

Засіб колективного захисту (працівників) - засіб захисту, конструктивно і (або) функціонально пов'язаний з виробничим обладнанням, виробничим процесом, виробничим приміщенням (будівлею) або виробничим майданчиком.

Промислова безпека - безпека від аварій на виробничих об'єктах і від наслідків цих аварій.

Рівень безпеки - оцінка безпеки посиланням на прийнятий ризик.

Здоров'я та гігієна праці
Небезпека
Виробничий травматизм
2.2. Функції управління охороною праці
2.2.1. Планування робіт з охорони праці
2.2.2. Реєстрація й облік інформації
2.2.3. Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій. Аналіз та оцінка показників стану охорони праці
2.2.4. Стимулювання охорони праці
2.2.5. Пропаганда і виховання безпечної поведінки
2.2.6. Ліцензування і сертифікація
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru