Ситуаційний менеджмент - Бондар О.В. - Довідкова інформація

ТЕСТ

"ЧИ СХИЛЬНІ ВИ ДО РИЗИКУ"

1. Я б скоріше ризикнув почати власну справу, ніж працювати на будь-кого ще.

2. Ніколи не піду на таку роботу, де багато відряджень.

3. Якби я почав грати, то ніколи не робив би малих ставок.

4. Мені подобається поліпшувати своє життя за допомогою ідей.

5. Ніколи не кину роботу, не будучи впевненим, що є інша.

6. Я не схильний піти на ризик тільки для того, щоб розширити свій кругозір.

7. Знаючи, що якась конкретна справа може скінчитися невдачею, я не вкладав би у неї коштів, навіть знаючи, що прибуток (виграш) може бути великий.

8. Не хотів би випробувати в житті якнайбільше.

9. Не відчуваю особливої потреби у збуджуючих подіях.

10. Не маю великої енергії.

11. Я можу легко народжувати безліч прибуткових ідей.

12. Я б ніколи не бився б об заклад на суму, якої зараз не маю.

13. Мені подобається пропонувати нові ідеї чи концепції, коли реакція на них мого начальника непередбачувана й непрозора.

14. Я готовий брати участь лише в таких угодах, які для мене є достатньо зрозумілими й певними.

15. Менш надійна робота з великим доходом мене приваблює більше, ніж надійна із середнім.

16. Я не дуже незалежної вдачі.

Відповіді до тесту на схильність до ризику

Якщо Ви відповіли "так" на пункти 1, 3, 4, 8, 10, 11, 13, 15, дайте кожній відповіді по одному балу;

Якщо Ви відповіли "ні" на пункти 2, 5, 6, 7, 9, 12, 14, 16, дайте кожній відповіді по одному балу;

Якщо сума балів менше 8, скоріше за все Ви схильні до ризику. Якщо сума балів від 8 до 13 - Вас з більшою ймовірністю щодо успіху можна навчити ризик-тейкерству. Якщо сума балів 13 і більше - Ви скоріше за все схильні до підприємницького ризику та маєте певні риси ризик-тейкера.

НАВЧАЛЬНЕ ОПОВІДАННЯ

"ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В УМОВАХ РИЗИКУ"

Я розповім вам коротку притчу, що, можливо, передасть суть успіху у грі бізнес-шляхів. Уявіть собі: восьма година, ранку, понеділок. Збирається команда міжнародної компанії на чолі з її стареньким керівником, який десятками років успішно управляє нею. На нараді в їхній залі з'являється ангел. Вперше ангел явився команді й звернувся до керівника: "Я сьогодні маю для тебе дуже погану і дуже добру новину. Погана новина - ти переходиш у вічність за два тижні, а добра новина - ти був не тільки відомим підприємцем, а й знаменитою людиною, тому підеш до неба. Ще краща новина та, що ми слідкуємо в небі за найсучаснішою літературою щодо ситуаційного управління та стратегічного мислення, і минулого тижня проголосили, що приділятимемо більше уваги нашим клієнтам і краще їх обслуговуватимемо. Отже, може бути вибір. У вічність можна перенестись у трьох можливих станах: по-перше, можна стати надзвичайно вродливим; по-друге, можна вибрати безмежний розум, бути надзвичайно розумним; по-третє, можна бути надзвичайно мудрим, мати можливість передбачати майбутнє. Отже, три варіанти: краса, безмежний розум або мудрість".

На це керівник зреагував спокійно. Він подумав і звернувся до ангела: "Я вибираю розум, хочу бути безмежно розумним". Усі члени його команди усміхнулися, бо знали, що це справді найкращий вибір. Ангел веде далі розмову. Він повідомив, що має ще одну добру новину: "Щоб увійти у вічність і бути обдарованим вічним розумом, не треба чекати. Це трапиться, як тільки я, ангел вийду з кімнати".

У цей драматичний момент ангел зник, і всі зосереджено подивились на керівника, з яким відбувалася майже фізична трансформація: вічний, безмежний розум вливався в нього. Отже, всі сподівалися побачити на його обличчі чудовий, божественний усміх, який має кожний, хто обдарований безмежним розумом, але вони цього не побачили. Вони бачили занепокоєння, майже гнів, і це збентежило членів команди. Нарешті працівник, який був найближче до керівника, звернувся до нього: "Пане керівнику, в чому проблема, чому ви такий стривожений?" І керівник, уже наділений безмежним розумом, звернувся до своєї команди: "Я повинен був вибрати мудрість".

Питання прийняття рішень сьогодні набагато складніше, ніж десять чи двадцять років тому. Неважливо, де ми працюємо - на теренах Європи, Америки чи Азії, здобувати і зберігати прибутковість на сьогодні набагато важче, ніж десять, п'ятнадцять, двадцять років тому. І ось чому. За останні двадцять років істотно змінилися правила економічної гри в бізнесі. З усіх боків на компанії тиснуть конкуренція, інформаційний бум, невизначеність і пов'язані з усім цим ризики. Уникнути повністю ризику неможливо. Драма необхідності вибору при недостатній кількості підстав знайома кожному, кому приходилося приймати відповідальні управлінські рішення. В будь-якому випадку для досягнення цілей і відповідного успіху необхідне прийняття "мудрого рішення".

Коли рішення може привести не до певного результату, а до одного із багатьох можливих з різною ймовірністю їх здійснення, і ефект залежить від багатьох факторів, не відомих на момент прийняття рішення, то ми можемо отримати зовсім не той результат на який очікували. Це і є прийняття рішень в умовах ризику.

ТЕМА 10. Комерційна таємниця та економічна безпека підприємства як умови результативного ситуаційного менеджменту
1. Сутність комерційної таємниці та її вплив на економіку підприємства
2. Механізм захисту комерційної таємниці підприємства
3. Характеристика економічної безпеки підприємства в ситуаційному менеджменту: сутність, принципи організації та ключові завдання






© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru