Управління людськими ресурсами - Воронкова В.Г. - 12.3. Теорія "фільтру": трактування освіти як засобу відбору коштів або сигналізації

Суть теорії "фільтру" полягає в тому, що освіта трактується як засіб відбору, як пристрій, що сортує тих, що вчаться по їх виробничих якостях.

Англійський економіст Я. Уїлс писав, що він хотів би "врятувати економіку освіти від "Чикаго" — від припущень про раціональність, досконалу конкуренцію, мало не від соціальної справедливості ринку. Не заперечуючи позитивного причинно-наслідкового зв'язку між рівнем освіти окремого працівника і його заробітками, теорія "фільтру" розходиться з неокласичною концепцією "людського капіталу" в розумінні самого механізму цієї залежності і в оцінці економічної ефективності освіти в масштабі всього господарства.

Центральна ідея цієї теорії — висунення на перший план не продуктивної, а селективної (інформаційної) функції освіти.

Як же освіта виконує свою інформаційну функцію? Оскільки передбачається, що більш обдаровані люди досягають в середньому вищих ступенів освіти, то, отже, в процесі навчання відбувається як би сортування учнів по рівню їх здібностей. Природньо, що при найманні працівників підприємці використовуватимуть інформацію про потенційну продуктивність працівника. Як показав М. Спенс, умовами ефективного функціонування системи сигналізації є:

1) не безкоштовність отримання сигналу. Якби він був дармовим, то його могли б набувати як більш, так і менш здібні особи, так що по наявності сигналу не можна було б судити про ділові якості людини;

2) вартість придбання сигналу, яка повинна бути зворотно-пропорційною продуктивності працівника, тобто чим здібніше людина, тим дешевше йому обходитися отримання сигналу. Інакше сигнали отримували б в рівних кількостях як більш, так і менш обдарованими особами. Якщо ж витрати на отримання сигналу вище для менш здібних, то вони набуватимуть його в менших розмірах (наприклад, вони раніше припинять навчання).

У теорії "фільтру" скептично оцінюються можливості необмеженого зростання освіти, оскільки важливо неабсолютний рівень освітньої підготовки, а його диференціація між неоднаковими по своїх виробничих характеристиках категоріям робочої сили. Тому підвищення рівня освіти саме по собі не здатне ні прискорювати економічне зростання, ні скорочувати безробіття.

Особливого значення в теорії "фільтру" набувають екзаменаційні випробування. У "чистому" вигляді освітній фільтр взагалі можна представити таким, що складається з одних іспитів. Вузька спеціалізація розцінюється в програмі теорії "фільтру" як необов'язкова, бо підприємців цікавлять перш за все природні здібності працівника, а не обсяг знань, отриманих під час навчання. Англійські економісти Р. Лейард і Дж. Псахаропулос спробували довести, що факти не підтверджують тих висновків, які виходять з гіпотези відбору ("креденціалізму"):

1. Якби як "фільтр" використовувалися атестати про освіту, то особи із закінченою освітою мали б вищі норми віддачі, чим особи з незавершеною освітою, проте насправді відмінності ці дуже незначні.

2. Якщо теорія відбору вірна, то вплив освіти на заробітки повинен зменшуватися з віком, оскільки з часом підприємці на практиці дізнаються про здібності працівників і можуть призначати заробітну платню відповідно до їх продуктивності,

а не навмання, по рівню освіти. Але і цей прогноз не знаходить підтвердження: розрив в заробітках у людей з різною освітою, але однаковими здібностями не тільки не скорочується, але, навпаки, збільшується у міру зростання їх трудового стажу.

3. На підставі теорії відбору можна припустити, що витрати щодо пошуку здібних працівників серед осіб із низькою підготовкою настільки великі, що перевищують різницю в оплаті праці більш менш робочу силу з освітою. Тому фірми не організують власних служб по перевірці здібностей, а використовують як замінник інформацію про освіту працівників. Але навіть прихильники теорії "фільтру" вважають подібне положення неймовірним.

Креденціолізм — це термін, який означає тенденцію останнім часом знаходити суспільні позиції індивідів (особливо професійні) на основі особливостей їх утворення (credentials).

12.4. Концепція аналізу людських ресурсів
12.5. Вимірювання індивідуальної вартості працівника
12.6. Методи оцінки ефективності при інвестиціях в людський капітал
12.6.1. Основні моделі вимірювання результатів інвестування в людину
12.6.2. Оцінка корисності інвестицій в освіту
12.6.3. Методика оцінки ефективності інвестицій Джека ФІллІпса
12.6.4. Управління інвестиціями в персонал на прикладі методу корпорації "Апджон"
12.7. Людський капітал і трудова мобільність
Висновки
Розділ 13. Філософські засади прийняття управлінських рішень.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru