Охорона праці в туристському комплексі - Банько В.Г. - 7.3. Вогнестійкість будівельних конструкцій і класифікацій зон і приміщень з пожежо- і вибухонебезпечності

Горіння - це фізико-хімічний процес взаємодії палаючої речовини з киснем повітря, який супроводжується виділенням тепла та світла. Речовина загоряється при певній температурі (для різних речовин вона є різною) і продовжує самостійно горіти навіть без джерела підпалювання.

Горіння твердих легкозаймистих речовин починається від взаємодії на неї вогню. Іскор та іншого нагрітого тіла.

Швидкість горіння твердих речовин залежить від багатьох факторів, ступеня подрібнення, щільності. Інтенсивності потрапляння кисню з повітря. Ступінь вогнетривкості рідин характеризується мінімальною температурою, при якій загоряється пара над поверхнею певної рідини. Залежно від цієї температури рідини поділяються на:

- легкозаймисте ацетон, спирт, бензин:

- палаючі (горючі}, солярка, керосин та різні мастила.

Більшість небезпечних рідин значно легші за воду, тому при гасінні пожеж використовують спеціальну піну та інші хімічні речовини (порошкові речовини).

7.3. Вогнестійкість будівельних конструкцій і класифікацій зон і приміщень з пожежо- і вибухонебезпечності

Вогнестійкість речовин - це властивість фізичної матерії давати опір дії вогню і високих температур, не піддаватися процесу горіння і не деформуватися, зберігаючи при цьому свої властивості. Пожежонебезпечною зоною називається зона в середині та зовні приміщень, у межах яких знаходяться або періодично перебувають предмети, речовини, рідини, які мають схильність до займання.

Вибухонебезпечна зона - це приміщення або обмежений простір у цьому приміщенні, або зовні нього, де можуть перебувати вибухонебезпечні рідини. Зони поділяються на класи: П-І, П-П, П-Іа, П-ІП. Вибухонебезпечні зони складаються з 6 класів: В-І, В-Іа. В-Іб. В-Іг. В-ІІ, В-ІІа.

Зони класів пожежонебезпечності та вибухонебезпечності приміщень визначаються технологами й електриками готельного господарства. При вході до виробничого приміщення має бути вказаний його клас; у приміщеннях і на приладах - знаки безпеки. Залежно від цих класів приміщення забезпечують необхідними протипожежними пристроями, електроприладдям, вводять заборону на куріння тощо.

При використанні електроприладів і мереж можливі випадки створення пожеж внаслідок появи теплової або іскрової дії електричного струму. Тому конструктивні особливості електромашин і апаратів, спосіб їх встановлення, клас ізоляції проводів, режим роботи, допустимі струмові навантаження, використання їх до граничних норм мають відповідати правилам експлуатації електроустановок.

7.4. Забезпечення евакуації людей з будівель і приміщень. Самозахист людей при пожежах

Основні протипожежні заходи, які забезпечують безпеку туристського комплексу, закладаються при їх проектуванні та будівництві. Першочерговою метою при погашенні пожежі є своєчасна евакуація людей, яка виконується за запланованим і спроектованим під час будівництва туристського комплексу планом. До шляхів евакуації відносять: коридори, проходи, фойє, сходи, які ведуть до виходу і забезпечують безпечне переміщення людей.

Шляхи евакуації обладнуються аварійним освітленням з двома незалежними джерелами живлення. В коридорах, на сходах, над дверима повинні висіти світлові таблички з надписом "Вихід".

Забороняється користування ліфтом для евакуації людей. У випадку виникнення пожежі їх необхідно опустити на нижчий поверх, де вони повинні знаходитись із відкритими дверима. Готелі, місткість яких понад 50 осіб, обладнуються засобами для сповіщення людей про пожежу і порядок їх евакуації. Кожний номер має бути оснащений: пам'яткою про правила безпеки при пожежі та планом евакуації (рис. 7.1). На евакуаційному плані поверху повинні бути показані сходи, ліфти та ліфтові холи, номери, балкони, зовнішні східці, а також двері сходинкових кліток, які розміщені на шляху евакуації.

Дії під час виникнення пожеж у багатоповерховому або особистому будинку. Небезпечність дихання чадним газом. Якщо в під'їзді відчутно запах диму: негайно викличте пожежно-рятувальну службу (01), повідомте сусідів і разом з ними вийдіть на сходову влітку, взявши з собою відро з водою, цупку тканину.

Пам'ятайте: дим і вогонь поширюються сходовими клітками лише в одному напрямку - знизу вгору. Якщо погасити пожежу до прибуття пожежників неможливо, необхідно з Іншими мешканцями будинку, не створюючи паніки, вийти на вулицю, використовуючи для цього сходові марші або пожежні драбини між балконами. Під час переходів через задимлені ділянки затримуйте дихання. Варто 2-3 рази вдихнути дим - і ви можете знепритомніти, що призведе до вашої загибелі.

Категорично забороняється використовувати ліфт для евакуації. Якщо пожежа виникла в сусідньому номері й через сильний дим і вогонь неможливо вибратися назовні, залишайтеся у своєму номері. Зачинені та добре ущільнені двері надійно захистять вас від небезпечної температури та диму.

В разі загоряння дверей вашого готельного номеру поливайте їх зсередини водою. Щоб уникнути отруєння продуктами згоряння, позакривайте щілини у дверях і вентиляційні отвори мокрими ковдрами, рушниками тощо. Якщо дим проникне у номер - лягайте на підлогу, там завжди є свіже повітря.

Чадний газ (окис вуглецю) - безколірний газ без запаху. Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, замінюючи кисень. Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування.

Отруєння може статись під час роботи бензинових двигунів, при загорянні природного газу, при пожежах 1 на деяких промислових об'єктах. Велика кількість смертельних випадків відбувається у закритих приміщеннях з відсутньою вентиляцією, наприклад, у гаражах.

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом:

- головний біль, нудота;

- задуха:

- сплутаність свідомості:

- м'язова слабість;

- червоний колір обличчя:

- тривала дія чадного газу може призвести до смерті. Перша допомога при отруєнні чадним газом:

- негайно викличте машину "швидкої медичної допомоги";

- постраждалого слід винести на свіже повітря.

7.4. Забезпечення евакуації людей з будівель і приміщень. Самозахист людей при пожежах
7.5. Протипожежні вимоги до експлуатації електроприладів інженерних систем і до проведення масових заходів
7.6. Вогнегасні речовими і первинне знаряддя пожежогасіння
7.7. Системи автоматичної пожежної сигналізації та пожежогасіння
Питання для обговорення
Розділ 8. Надання першої медичної допомоги потерпілим
8.1. Загальні принципи надання першої медичної допомоги
8.2. Іммобілізація, транспортування
8.3. Шок
8.4. Перша допомога при пораненнях і кровотечах
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru