Основи економічної теорії - Крупка М.І. - Пропозиція економічних ресурсів

Розглянувши особливості попиту, що формується на ресурсних ринках, перейдемо до аналізу пропозиції ресурсів. У цьому аналізі ми маємо розглядати величину пропозиції ресурсів для економіки як цілого, для кожної галузі та сфери заняття, а також для окремої фірми. Звичайно, еластичність пропозиції відрізнятиметься за кожним з цих рівнів агрегування. Почнемо з найвищого рівня складання, а саме: із загальної пропозиції основних факторів виробництва для економіки як цілого.

У будь-яку одиницю часу загальна пропозиція кожного виду ресурсів є даною. Наприклад, у кожній країні є певні величини робочої сили, пропозиції орної землі і відкритої нафти. Проте ці величини можуть змінюватися і змінюються у відповідь на дію економічних та позаекономічних сил. Інколи зміни пропозиції відбуваються дуже повільно, наприклад, коли зміна клімату повільно перетворює орну землю на пустелю, чи коли медичне відкриття знижує коефіцієнт дитячої смертності і, відтак, збільшує темп зростання населення, через що зростає пропозиція робочої сили. Інколи зміни можуть бути досить швидкими, наприклад, коли піднесення ділової активності забезпечує можливість використати частину робочої сили, що перебуває у складі безробітних, чи коли зростання ціни на сільськогосподарську продукцію заохочує висушування боліт і тим самим збільшує пропозицію орних земель.

Загальна пропозиція капіталу. Пропозиція капіталу в країні складається із наявного запасу машин, устаткування, обладнання тощо. Капітал - це вироблений економічний ресурс, а тому його загальна пропозиція в цьому значенні не постійна, хоч він змінюється лише повільно. Щороку запаси капітальних товарів змінюються: відбувається фізичне та моральне (економічне) їхнє зношування, з одного боку, а з іншого - виробляються нові капітальні товари, що заміщують зношені. Якщо протягом року зношується за вартістю менше капітальних товарів, ніж вироблено нових, то національна економіка матиме чисте нагромадження капіталу, а якщо навпаки,- то спостерігатиметься чисте зменшення капіталу. У підсумку впродовж кількох минулих століть, з десятиліття в десятиліття переважала тенденція зростання капітальних благ. На жаль, вона була відсутня в Україні у 90-х роках, що призвело до зменшення нагромадженого капіталу практично в усіх галузях національної економіки. Якщо така ситуація залишатиметься й надалі, вона може зруйнувати економічні підвалини незалежності нашої держави.

Загальна пропозиція землі Загальна площа земель в країні майже не змінюється. Проте пропозиція родючих земель не є постійною, оскільки підтримання продуктивної сили землі вимагає Значних зусиль. Якщо фермери, наприклад, отримують невисокі доходи, вони можуть відмовлятися від оброблення певної площі земель, і за короткий проміжок часу ці землі можуть втратити родючість, що зменшить загальну пропозицію землі. І навпаки, високі доходи від фермерства можуть сприяти інтенсивному зростанню пропозиції орних земель унаслідок їх зрошення та осушення.

Загальна пропозиція праці Людей, здатних працювати, називають робочою силою, а загальна кількість годин, яку вони готові працювати, називається пропозицією праці. Детальніше складники загальної пропозиції праці розглядатимуться у наступній темі.

Поряд із загальною пропозицією ресурсів важливим її видом є пропозиція ресурсів для конкретного застосування. Більшість економічних ресурсів мають багато напрямів застосування. Дана площа землі, наприклад, може використовуватися для вирощування певної сільськогосподарської культури, або ж вона може бути продана під житловий будинок, спорудження якогось виробничого об'єкта тощо. Програміст, що мешкає, скажімо, у Києві, може пропонувати свої послуги одній із київських фірм, урядовій установі чи Київському національному університету, або ж за певних обставин може залишити країну і пропонувати свої послуги на ринках праці інших держав. Токарний верстат може використовуватися для виробництва багатьох різних продуктів, причому він не потребує додаткового пристосування, коли потрапляє в ту чи іншу сферу застосування. Зрозуміло, що легше отримувати більшу кількість обмеженого фактора виробництва для якогось одного виробника, ніж для всіх потенційних користувачів цього фактора одночасно. Адже один користувач ресурсу може пропонувати за нього ціну вищу, ніж інший користувач, і тим самим отримувати додаткову кількість даного ресурсу, навіть якщо загальна пропозиція цього ресурсу буде постійною.

Рухливість фактора. Коли ми розглядаємо пропозицію ресурсу для конкретного застосування, дуже важливим поняттям є рухливість ресурсу. Ресурс, що легко переміщується між різними можливими його призначеннями відповідно до малих змін у стимулах до такого переміщення, називається рухливим, або, як ще кажуть - мобільним. Пропозиція цього ресурсу для якогось із Його призначень буде еластичною, оскільки мала зміна ціни на ресурс відтягуватиме велику його кількість від інших можливих застосувань.

Розглянемо рухливість кожного із трьох основних факторів виробництва.

Капітал. Деякі види капітального обладнання, наприклад токарні верстати, вантажні автомобілі і комп'ютери, можуть легко переміщуватися відповідно до різноманітних їх застосувань; багато інших видів капітального обладнання є порівняно нерухливими. Велика кількість машин є настільки спеціалізованими, що вони можуть використовуватися лише з метою виконання конкретного завдання (для чого вони, власне, й проектувалися) або не можуть бути використані взагалі. Немобільність багатьох видів капітального обладнання робить вихід фірми із занепадаючих галузей повільним і болісним процесом.

У довгостроковому періоді, проте, капітал є високо-рухливим. Коли капітальні товари зношуються, фірма може просто замінити їх на ідентичні капітальні товари, або ж вона може переорієнтуватися на інші. Вона може купувати нові машини для виробництва тих самих товарів, що й раніше, або ж принципово відмінних товарів.

Такі рішення фірм ведуть до змін у довгостроковому розміщенні запасу капіталу нації серед різних його застосувань.

Земля. Земля, котра фізично є найменш рухливим фактором виробництва, водночас є одним із найрухливіших ресурсів в економічному розумінні. Так, протягом одного року якась сільськогосподарська культура може бути зібрана на полі, на якому буде засіяна інша культура. Земля фермерського господарства, що розташована на околиці міста, може бути продана під забудову, і на ній відразу ж може розпочатися спорудження якогось несільськогосподарського об'єкта. Однак рухливість землі в економічному розумінні значно зменшується, якщо на ній споруджено якийсь об'єкт.

Хоча земля вважається високо мобільною з погляду альтернативних її застосувань, вона повністю нерухлива, якщо мати на увазі її місцезнаходження. Наприклад, у радіусі центру міста, що охоплює якусь площу землі, не може фізично розміщуватися ще якась додаткова її кількість, хоч би як високо не піднімалася ціна на землю в цьому радіусі. Цим можна пояснити стрімке піднесення цін на житло у престижних районах Києва, Львова та деяких інших великих міст України у процесі формування ринку житла в останні роки.

Нерухливість місцезнаходження землі має важливе значення для економічного аналізу. Вона пояснює, зокрема, чому існує тенденція споруджувати високі будівлі, застосовуючи економію на використанні дефіцитної землі в центрі великих міст.

Праця. Праця є особливим фактором виробництва в тому розумінні, що пропозиція послуги праці часто вимагає фізичної присутності в даному місці людини, яка її пропонує, хоча можуть бути і деякі винятки (платні консультації по телефону, зокрема).

Значна частина землевласників може отримувати дохід від землі, розташованої у віддалених від них частинах світу. Інвестиції можуть бути переміщені із залізорудних шахт, розташованих в одній країні, до копалень, розташованих на території іншої країни. Однак, коли робітник, який наймається фірмою, що виробляє чоловічі краватки у Києві, вирішує запропонувати свої послуги фірмі, що виробляє взуття у Львові, він мусить фізично

переміститися до Львова. Звідси можна зробити важливий висновок: оскільки потрібне фізичне переміщення робочої сили, коли її послуги пропонуються для виробництва багатьох благ, не грошові умови є набагато важливішими для пропозиції праці, ніж для інших факторів виробництва.

Ще одним видом пропозиції економічних ресурсів є пропозиція ресурсів для окремих фірм. Більшість фірм звичайно використовують малу частину загального обсягу пропозиції кожного ресурсу у своєму виробництві. А тому у більшості випадків вони можуть отримувати необхідні їм ресурси за діючою ринковою ціною. Наприклад, фірма, що надає консультації з менеджменту, може збільшувати свій канцелярський персонал, розміщуючи в приміщенні додаткові документи й виплачуючи заробітну плату конторським службовцям. Діючи таким чином, фірма не впливатиме на ставку заробітної плати конторських службовців, зайнятих у даній сфері. Як ми вже зазначали у цій темі, крива пропозиції ресурсу для фірми, яка купує його на ринку чистої конкуренції, подасться на графіку у вигляді прямої лінії, що відповідає рівню його ринкової ціни.

Таким чином, ми розглянули найбільш важливі спільні риси формування попиту та пропозиції, що виявляються у функціонуванні усіх видів ресурсних ринків: праці, землі та капіталу. У наступній темі розглянемо деякі особливості функціонування кожного із цих ринків.

ЛІТЕРАТУРА

1. Економічна теорія: макро- та мікроекономіка. За ред, З.Ватаманюка та С. Панчишина - Львів: Інтереко, 1998.-С. 669-688.

2. Макконнелл М. К, Брю С Аналітична економія: принципи, проблеми і політика. Ч. 2. Мікроекономіка / Наукова ред. перекладу Т. Панчишина.- Львів: Просвіта, 1999.-С. 331-351.

3. Менкью Г. Принципы экономике- СПб: Питер Ком, 1999.-С. 391-401.

4. ПіндайкР., Рубінфелд Д. Мікроекономіка - Київ: Основи, 1996.-С. 456-459,464-^65.

5. Lipsey P., Courant P., Purvis D.t Steiner. Economics. Tenth Edition. - 1993.- P. 328-336.

6. Mansfield S. Microeconomics. Ninth Edition - 1997.-P. 414-417.

Тема 15. Розподіл доходів у ринковій економіці
Природа доходів
Ціноутворення на ринку праці
Рента, позичковий процент та прибуток
Тема 16. Основи теорії суспільного вибору
Методологія "нової політичної економії"
Суспільний вибір в умовах прямої демократії
Суспільний вибір в умовах представницької демократії
Бюрократія і проблеми формування конституційної економіки

© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru