Міжнародне приватне право - Фединяк Г.С. - 2. Загальні питання про особистий статут і "національність" юридичної особи

З поняттям "юридична особа" пов'язані поняття "національність", "особистий статут" і "особистий закон". Питання про зміст цих понять та їх співвідношення до сьогодні не отримало однакового вирішення у науковій літературі. До того ж, термін "національність" стосовно юридичних осіб є науковим терміном, і сьогодні все частіше замість нього застосовується термінологія "державна приналежність". Л. Раапс вважав, що поняття "особистий статут" і "національність" юридичної особи збігаються^. На думку Л. А. Лунца, М. М. Богуславського, яку підтримує Л. О. Лялікова, поняття "національність" означає і "особистий статут", і "державну приналежність" юридичних осіб. Нині М. М. Богуславський вказує на те, що особистий закон юридичної особи визначається її "національністю". Ю. М. Юмашев вважає, що "національність" компаній вказує, закон якої держави є "особистим законом" чи "особистим статутом". Протилежну позицію займає В. П. Звєков, зазначаючи, що особистий закон юридичної особи визначає його державну приналежність, "національність" і вирішує на цій основі питання її статуту.

На сучасному етапі розвитку науки вчені пропонують розмежовувати поняття "особистий статут", ототожнюючи його з "особистим законом", та "національність" юридичних осіб, використовуючи для цього різні критерії, наприклад, сфери застосування цих понять . Тенденцію відмежування особистого закону юридичної особи від її "державної приналежності" зауважує й О. В. Кадишева. В юридичній літературі України обґрунтовується висновок про невиправданість використання поняття "національність" юридичної особи, оскільки наявне загальноприйняте поняття "особистий закон (статут) юридичної особи"2, з посиланням, серед іншого, на думку В. І. Кисіля3. Зрештою у Законі України "Про міжнародне приватне право" 2005 р. поняття "національність" так і не використано. У ньому міститься поняття "особистий закон юридичної особи" (статті 25-27).

Для з'ясування співвідношення вказаних понять необхідно встановити їх зміст. Стверджують, що поняття "національність" та "особистий статут" стосовно юридичних осіб не мають загальноприйнятого значення. До того ж, зазначають умовність, недосконалість терміна "національність", але практика не відмовляється від його застосування.

Поняття "національність" юридичної особи є публічно-правовим. Воно часто визначається через поняття "приналежність до певної держави", означає державу взагалі, до якої юридична особа "прив'язана" через своє знаходження у ній, тобто йдеться не про цивілістичне, а про конфліктне значення. Мова йде про такі зв'язки між юридичною особою та державою, які надають державі право здійснювати юрисдикцію та впливати на юридичні особи. Деякі вчені вказують, що це правові зв'язки з державою, які слід тлумачити, зокрема, як виконання політичної волі суверенної держави, вираженої у її правових приписах. Нарешті, як зазначалося, тільки деякими з юристів (В. П. Звєков) "національність" юридичних осіб визначається через їх особистий статут.

Поняття "особистий статут" використовується переважно у міжнародному приватному праві. Внаслідок проведеного аналізу наукової літератури з міжнародного приватного права можна дійти висновку про те, що поняття "особистий статут" юридичної особи означає її правове становище, зокрема, чи є ця особа юридичною чи просто спілкою фізичних осіб; порядок її створення та припинення існування; структуру; управління нею; поширення певного правового режиму; визначення обсягу правоздатності; реалізацію ліквідаційного залишку після припинення її діяльності. Тобто, це поняття, використовуване у міжнародному приватному праві, означає сукупність понять, використовуваних у цивільному праві -"правовий статус" і "правове положення", бо воно поєднує характеристики, пов'язані зі стабільним правовим станом суб'єкта і постійно змінюваною сукупністю прав і обов'язків особи, обумовленою її вступом у певні правовідносини.

Для того, щоб з'ясувати зміст особистого статуту юридичної особи необхідно встановити її "національність" і "особистий закон".

"Національність" юридичної особи - це приналежність до певної держави. "Особистий закон" - це право певної держави. Підтвердженням вказаного є ст. 25 за назвою: "Особистий закон юридичної особи" Закону України "Про міжнародне приватне право" від 2005 р., у ч. 1 якої зазначено, що особистим законом юридичної особи вважається право держави місцезнаходження юридичної особи. До того ж у ст. 26 за назвою "Цивільна правоздатність та дієздатність юридичної особи" Закону України "Про міжнародне приватне право" від 2005 р. вказано, що цивільна правоздатність та дієздатність юридичної особи визначається особистим законом юридичної особи. Таким чином, не можна погодитися з твердженням про те, що "національність" юридичних осіб визначається через їх особистий статут.

"Національність" юридичної особи слід визначати через її "приналежність до певної держави". "Приналежністю до держави" стосовно юридичних осіб чи осіб з таким же статусом, але позначених іншою термінологією, слід вважати поширення на цих осіб законодавства і юрисдикції цієї держави в силу їх утворення відповідно до норм цієї держави. "Національність" юридичної особи зумовлює її "особистий статут".

У науковій літературі справедливо звернено увагу на посилення значення поняття "національності" юридичних осіб, оскільки суб'єктам права не байдужий ступінь зв'язку з певною державою, який з новою силою виявився в умовах інтернаціоналізації, концентрації виробництва і капіталу. На противагу цьому іноді стверджують, що для держави значення має встановлення тільки "власної" юридичної особи. Встановлення іноземної держави, до якої належить ця особа, для неї уже значення не має1. З таким твердженням не можна погодитися, тому що факт "приналежності" іноземній державі юридичної особи може мати різні правові наслідки для суб'єктів права, що заінтересовані у встановленні такої приналежності. Наприклад, неоднаково можуть кваліфікуватися одні й ті ж дії суб'єктів права та правовідносини за їх участю.

Зазначене демонструє справа за позовом товариства з обмеженою відповідальністю, що надавало один з видів туристичних послуг, а саме "таймшер" (відпочинок, поділений у часі), створеного на о. Мен, до німецької компанії (1992р.). Суди Німеччини, які розглядали справу, у першу чергу з'ясовували "національність" сторін по справі, оскільки від вирішення цього питання залежало, зокрема, встановлення цивільної та процесуальної правоздатності юридичної особи, кваліфікація правовідносин, що виникли між сторонами за цивільно-правовим договором, як речових або зобов'язальних.

В описуваній справі суди Німеччини ретельно встановлювали "національність" позивача, який, зокрема, стверджував, що його процесуальна правоздатність визначається правом о. Мен, у торговому реєстрі якого товариство було зареєстроване, мало там своє бюро. Такі факти, як знаходження на о. Мен поштової адреси, оформлення та реєстрація сертифікатів на право проживання, виконання товариством на о. Мен податкових зобов'язань, на думку суду м. Ессен, були недостатніми для визнання о. Мен місцем фактичного управління юридичною особою. Для винесення правосудного рішення по цій справі істотним було встановити місце управління справами, місце прийняття рішень та місце їх реалізації відповідними представниками. Суд вважав недостатніми докази позивача стосовно того, що саме на о. Мен здійснюється управління компанією. Таким чином, для визначення "національності" товариства, заснованого на о. Мен, суд застосував право держави фактичного місця знаходження правління компаній

Значення критерію, за яким визначається "національність" юридичної особи, полягає, наприклад, у тому, що з його допомогою здійснюється контроль за діяльністю відокремлених підрозділів ТНК, яким надається певний вид правового режиму для реалізації їх прав і обов'язків (національний, спеціальний, найбільшого сприяння чи недискримінаційний). Від встановлення "національності" юридичної особи залежить встановлення цивільної та процесуальної правоздатності юридичних осіб, обґрунтування юрисдикції суду (арбітражу), вирішення інших питань. "Національність" юридичної особи має значення й для інших галузей публічного права, зокрема міжнародного, оскільки вона пов'язана, наприклад, з проблемою дипломатичного захисту юридичної особи від неправомірних дій інших держав (абз. З ст. 232, абз. 2 ст. 676 Закону Ліхтенштейну "Про зміни в регулюванні осіб і товариств" від 30 жовтня 1996 p.), з реєстрацією своїх прав, наприклад, інвестицій у сфері адміністративних відносин, з реалізацією правосуб'єктності ТНК і їх учасників як платників податків (фінансове право).

3. Відображення теорій визначення "національності" юридичних осіб у національних джерелах права
4. Уніфікація юридичних норм, що відображають теорії визначення "національності" юридичних осіб
5. Визнання юридичних осіб та їх перенесення
6. Загальна характеристика правового статусу іноземних юридичних осіб в Україні
7. Правовий статус юридичних осіб України за кордоном
Розділ VIII. ДЕРЖАВА ЯК СУБ'ЄКТ МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА
1. Держава у приватноправових відносинах з "іноземним елементом"
2. Імунітет держави та його види (аналіз нормативно-правових актів)
3. Реалізація державою її імунітету (аналіз практики застосування нормативно-правових актів)
4. Україна як суб'єкт міжнародного приватного права
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru