Українське цивільне право - Ромовська З.В. - Обов'язки щодо будинків

У статті 91 ЗК власники земельних ділянок зобов'язані, зокрема, використовувати їх за цільовим призначенням, підвищувати родючість фунтів та зберігати інші корисні властивості землі. Згідно зі статтею 22 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", власники зобов'язані утримувати належні їм земельні ділянки та території відповідно до санітарних норм.

Обов'язки щодо будинків

Як зазначено у статті 383 ЦК, власник не має права використовувати житловий будинок чи квартиру для промислового виробництва. Іншими словами, він зобов'язаний утримуватися від такої діяльності у своєму помешканні.

Власникові дозволено здійснювати ремонт та перепланування у квартирі, але за умови, що це не призведе до порушень прав власників інших квартир та не порушить санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку. Отже, він зобов'язаний не проводити таких робіт, які можуть негативно вплинути на технічний стан усього будинку чи в інший спосіб зашкодити сусідам.

З метою збільшення розміру підвалу Ф. самовільно істотно зменшив товщину фундаменту під своєю частиною будинку, в результаті чого тріснула стіна у помешканні сусіда.

Дії Ф., хоча він проводив їх у межах свого володіння, є неправомірними, оскільки можуть призвести до руйнування будівлі.

80-річна Ж. є власником житлового будинку, розташованого у центральній частині невеликого міста. Через брак коштів будинок занепадає, протягом тривалого часу Ж. не проводила навіть зовнішнього поточного ремонту.

У статті 135 ЦК 1963 р. були визначені наслідки безгосподарного утримання будинку. Якщо після призначення виконкомом місцевої Ради строку для ремонту власник без поважних причин не зробив його, за рішенням суду цей будинок міг бути безоплатно вилучений і переданий у фонд місцевої Ради.

Таку санкцію суди застосовували надзвичайно рідко, адже вимагалася для задоволення позову виконкому відсутність поважної причини. А вона, як правило, завжди була - важка хвороба, відсутність достатніх коштів. Окрім цього суди твердо стояли на позиції про неможливість позбавлення права власності на будинок дитини або недієздатної особи.

У Цивільному кодексі України немає ні такої санкції, ні можливості примусового викупу будинку у разі його безгосподарного утримання.

Обов'язки щодо тварин

І над собакою слід ласку мати

Українська народна мудрість

Згідно зі статтею 9 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", власник, який утримує домашню тварину, зобов'язаний додержуватись санітарно-гігієнічних норм експлуатації житлового приміщення, де тримається домашня тварина.

Закон України "Про ветеринарну медицину" зобов'язує власників тварин забезпечувати останніх якісними та безпечними кормами та водою, утримуватися від жорстокого поводження з тваринами, негайно інформувати інспектора ветеринарної медицини про підозру на захворювання, своєчасно звертатися за наданням ветеринарної допомоги, проводити профілактичні щеплення

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 08.08.1997 р. затверджені Правила утримання у м. Києві тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями. Відповідно до цих Правил, власники собак, котів і хижих тварин зобов'язані забезпечити такі умови тримання тварин, які відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям; задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності; місце тримання тварин має бути оснащене так, щоб забезпечити необхідний простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем.

Обов'язки щодо тварин
Обов'язки щодо культурних цінностей
Обов'язки добросусідства
Не завдавати шкоди
Бути слугою іншої особи
Інші обов'язки
Сплата податків
Підкорення владі
5. Ризики власника
ГЛАВА 6. ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru