Українське цивільне право - Ромовська З.В. - Інші обов'язки

Відповідно до статті 725 ЦК, у договорі дарування може бути встановлено обов'язок обдарованого вчинити певну дію майнового характеру на користь третьої особи, наприклад, передати грошову суму чи інше майно у власність, виплачувати грошову ренту, надати право довічного користування дарунком чи його частиною.

Заповідач має право у заповіті обтяжити майбутнього спадкоємця виконанням різноманітних дій на користь третьої особи - відмовоодержувача. Таке обтяження (заповідальний відказ) може, зокрема, стосуватися передачі останньому у власність речі, право на яку входить або не входить до складу спадщини, чи надання права довічного користування нею. У разі прийняття спадщини спадкоємець-власник матиме обов'язок виконати волю заповідача.

За статтею 176 СК, батьки зобов'язані передати у користування дитини майно, яке має забезпечити її виховання та розвиток.

Закон України "Про охорону культурної спадщини" зобов'язує власника пам'ятки культурної спадщини організувати, за погодженням з органами охорони культурної спадщини, вільний доступ до неї з метою їх екскурсійного відвідування, якщо вони є придатними для цього. Порядок цього доступу встановлюється охоронними договорами.

Сплата податків

Власники споконвіків обкладалися податками (податі, оброк, чинш). Колгоспники повинні були сплачувати облігацію, яка нагадувала податок, що стягувався на адміністративній основі, нібито спираючись на оцінювання майбутнього врожаю на городах, ймовірний обсяг речей,

які вони могли виробити у домашньому господарстві. Це означало, що колгоспні активісти могли накласти на колгоспника обов'язковий внесок практично у будь-якому розмірі. Інколи уся зарплата, нарахована у колгоспі, поверталася назад у вигляді плати за облігацію. Часто колгосп не давав роботи селянам доти, доки вони не "підписалися" на облігацію.

"Гр. Бібік Кіндрат виробив 300 трудоднів і за це одержав 36 пудів хліба, а останні гроші, що мав одержати по 50 коп. за трудодень, пішли на виплату різних зобов'язань. Облігації - 30 крб, тракторне зобов'язання -15 крб, машинне - 9 крб, спецвнески -18 крб, вступний -15 крб, а лишок не додали"228.

Колгоспники були зобов'язані здавати до колгоспу шкіри свійських тварин, певну кількість пташиного посліду та гною.

"Був у нас фруктовий сад, а як стали налоги великі накладать на деревину, повирубували всьо. Скільки деревин запишуть, то плати і плати".

Особливою формою податку була хлібозаготівля. Покаранням за невиконання планів хлібозаготівлі було занесення цілих сіл "на чорну дошку". Це означало негайне припинення довозу товарів, вивезення з крамниць усіх наявних товарів, припинення будь-якого кредитування, проведення дотермінового стягнення кредитів та усіх фінансових зобов'язань, заборону виїзду за межі села. В окремих місцях не дозволяли молоти зерно. Такими заходами село фактично прирікалося на голодну смерть.

Несплата податків була і є підставою для кримінального покарання: позбавлення волі і конфіскації майна.

Чинне законодавство України не передбачає оподаткування багатства та нерухомості. Неодноразові пропозиції про запровадження таких податків не були підтримані.

Підкорення владі

Власник не може стати на перешкоді владі, якщо її дії відповідають вимогам закону. Хоча "мій дім - моя фортеця", але його двері мають бути відчинені перед владою. Не дасть виграшу спротив проведенню обшуку, виїмки чи іншим законним владним діям. У статті 11 Закону України "Про міліцію" працівникам міліції надано право подолання опору. Це може проявитися у застосуванні фізичної сили (виламування дверей) у разі недопущення їх у житло.

Згідно із Законом України "Про безпечність та якість харчових продуктів", ветеринарний інспектор має право безперешкодного доступу без попередження до потужностей (об'єктів), що здійснюють виробництво та обіг харчових продуктів, підконтрольних ветеринарній службі.

Власник об'єкта культурної спадщини зобов'язаний допускати до цього об'єкта осіб, уповноважених органами охорони культурної спадщини, для їх обстеження, ознайомлення зі станом зберігання, характером ведення реставраційних робіт, наукового вивчення.

Не матиме перспективи чинення опору виконанню рішення суду щодо, наприклад, знесення будинку у зв'язку із вилученням земельної ділянки, на якій він розташований.

Сплата податків
Підкорення владі
5. Ризики власника
ГЛАВА 6. ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
1. Загальні зауваги
Особисте здійснення
Представництво у відносинах власності
Розумність здійснення
Моральність здійснення
Дозвіл на здійснення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru