Українське цивільне право - Ромовська З.В. - 3. Знищення речі

Маються на увазі різноманітні ситуації, коли річ перестає фізично існувати чи то за волею власника, чи під впливом часу, або й випадково. Якщо знищення речі відбулося за волею власника, це, як уже було зазначено, є актом здійснення власником права розпорядження щодо неї.

У березні 2010 р. у Криму публічно спалювали книжки, в яких були "спроби переписати історію".

Велика кількість речей піддається руйнівній дії часу. Знищити річ може стихія чи людська недбалість. Так, у жовтні 2007 р. вибух газу у багатоквартирному будинку у Дніпропетровську зруйнував повністю два під'їзди, зробивши уцілілу частину непридатною для проживання.

Нетривалим є життя свійських тварин, які віддають себе людям, потрапляючи на їх щоденний чи святковий стіл. Коротким може бути життя речей, зроблених із крихкого матеріалу. Людина як власник може дочасно припинити життя речі, знісши будівлю, спаливши на вогнищі непотріб.

Проте перш ніж знищувати матеріальний об'єкт, у якому втілено оригінал твору образотворчого мистецтва чи архітектури, власник, як зазначено у статті 12 Закону України "Про авторське право і суміжні права", повинен запропонувати його авторові придбати цей об'єкт за ціну, що не перевищує вартості матеріалів, витрачених на його створення. Якщо збереження об'єкта є неможливим, його власник зобов'язаний дозволити авторові зробити копію у відповідній формі, а якщо це стосується твору архітектури - сфотографувати його.

Трапляється, що власник знищує річ умисно задля одержання певного матеріального блага, наприклад, страхового відшкодування.

Знищений у результаті дорожньої катастрофи автомобіль іноді ставав предметом договору купівлі-продажу, хоча фактично передавалися лише документи. За допомогою такого договору, який важко втиснути у формат фіктивного чи удаваного, часто легалізовувалися викрадені автомобілі.

Житловий будинок, інші будівлі та споруди можуть бути знесені за рішенням суду у зв'язку з викупом земельної ділянки, на якій вони розташовані (ст. 351 ЦК). Будівля може бути знесена, якщо є загроза обвалу.

Відповідно до статті 81 КПК, речовий доказ, вилучений з обігу, може бути знищено. Така ж доля очікує річ, яка не має "ніякої цінності" і не може бути використана.

Закон України "Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію неякісної та небезпечної продукції" 2000 р., зобов'язує власника вилучити неякісну та небезпечну продукцію з обігу, забезпечити її механічне, фізико-хімічне, біологічне знищення або переробку зі зміною фізичних, хімічних та біологічних властивостей, або утилізацію, тобто використання як вторинної сировини чи як енергетичного ресурсу.

Вчинити такі дії власник може бути змушений рішенням спеціально уповноваженого органу. Фізична особа чи інші власники можуть знищити чи утилізувати належне їм майно у спосіб, який не суперечив би правам сусідів, не погіршував би екологічну ситуацію.

Закон України "Про ветеринарну медицину" передбачає вилучення з обігу та знищення препаратів, термін придатності яких закінчився.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2007 р. затверджено Порядок списання об'єктів державної власності, відповідно до якого списанню підлягає майно, що не може бути відчужене, безоплатно передане державним підприємствам, установам чи організаціям та щодо якого не можуть бути застосовані інші способи управління (або їх застосування є економічно недоцільним) у разі, коли таке майно морально чи фізично зношене, непридатне для подальшого використання або пошкоджене внаслідок аварії чи стихійного лиха та відновленню не підлягає.

Вузли, деталі, матеріали розібраного чи демонтованого обладнання можуть бути використані для ремонту іншого обладнання, а непридатні для використання оприбутковуються як металобрухт.

Чорнобильська катастрофа
ГЛАВА 8. ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
1. Сутність позбавлення права власності
2. Конфіскація
Кримінальна конфіскація
Адміністративна конфіскація
Цивільна конфіскація
3. Реквізиція
4. Примусовий викуп, продаж і знищення майна
Примусовий викуп
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru