Цивільне право - Майданик P.A. - 1. Поняття та класифікація принципів права

1. Поняття та класифікація принципів права

Цивільне право, як і будь-яка галузь права, характеризується притаманними йому принципами, які відображають розроблені юридичною доктриною і визнані правом універсальні положення про принципи права.

В юридичній науці принципи права визначаються як основні засади правового регулювання суспільних відносин, які відображають найбільш суттєві властивості права, стабільність і здатність залишатися незмінними протягом тривалого часу.

Під принципами цивільного права розуміють відправні (основні) положення цивільно-правового регулювання суспільних відносин, які характеризуються найвищим рівнем імперативності і загальною значущістю, притаманні змісту цивільного права загалом або окремій групі цивільних правовідносин в межах відповідної підгалузі чи інституту, спрямовують розвиток і функціонування всієї правової системи (С. С. Алексєєв).

Становлення і розвиток цивільного права базується як на загально-правових принципах, що закріплені у Конституції України та поширюються на всі галузі права, так і на галузевих принципах, частину з яких відображено в ЦК України.

Для сучасного цивільного права України характерним є ототожнення поняття "загальні засади цивільного законодавства" і "принципи цивільного права", незважаючи на окремі спроби обгрунтування поділу термінів "принципи" і "засади".

У вітчизняній доктрині цивільного права вважається, що загальні засади є не тільки принципами цивільного законодавства України, а загалом принципами правового регулювання цивільних відносин (Н. С. Кузнецова, С. О. Погрібний тощо).

Принципи цивільного права можуть бути загальними і особливими, притаманними окремим групам (підгалузям чи інститутам) цивільних правовідносин.

Можна назвати чимало особливих принципів, що діють у тій чи іншій сфері цивільно-правового регулювання. Наприклад, до таких принципів відносяться принципи виконання зобов'язань, відповідальності за порушення суб'єктивних обов'язків.

Під загальними принципами цивільного права слід розуміти основні засади цивільно-правового регулювання суспільних відносин, притаманні змісту цивільного права загалом.

Загальні принципи цивільного права пронизують все цивільне законодавство, відображаючи його найбільш суттєві ознаки. Тому правильне розуміння і застосування норм цивільного законодавства можливе лише з урахуванням загальних принципів цивільного права.

ЦК України (ст. 3) до загальних засад цивільного законодавства відносить: 1) неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини; 2) неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом; 3) свобода договору; 4) свободу підприємницької діяльності, яка не заборонена законом; 5) судовий захист цивільного права та інтересу; 6) справедливість, добросовісність і розумність.

Цей перелік принципів не слід розуміти обмежено; їхнє коло може бути доповнене. Зокрема, в доктрині йдеться про доцільність визнання принципами цивільного права принципу дозвільної спрямованості цивільно-правового регулювання і принципу рівності правового режиму для всіх суб'єктів цивільного права. Крім того, деякі з перерахованих принципів можуть бути розширені (зокрема, принцип свободи договору може бути поширений на усі цивільно-правові правочини загалом).

Закріплення загальних принципів цивільного законодавства в ЦК свідчить про підтвердження законодавцем природного права як "першоджерела" цивільного законодавства, що випливає із раціональності і розумності. Воно складається із норм і принципів, що визначають поведінку людей в суспільстві незалежно від позитивного права, до складу якого, в свою чергу, входять норми цивільного законодавства (ст. 4 ЦК) і міжнародні договори України (ст. 10 ЦК)45.

Перераховані в ст. З ЦК принципи за своєю природою вважаються приписами природного права. їх природно-правовий характер не втрачається і у випадку їх оформлення в позитивному праві. По-перше, зміст цих принципів не може вишукуватися лише в текстах позитивного права. По-друге, обмеження, що встановлюються законом щодо дії цих принципів, повинні відповідати критеріям природного права, а саме розумності, суспільної необхідності, пропорційності тощо.

Зазначені принципи мають загальнообов'язковий характер, а тому їх дотримання та облік при законотворчості і розгляді конкретних правових ситуацій є обов'язковою вимогою закону. Практичне значення цього положення полягає, зокрема, в тому, що суд повинен не лише механістично аналізувати конкретні юридичні документи, але й осмислювати принципи і цілі, які покладено в основу їх прийняття. Крім того, загальні принципи повинні застосовуватися при виявленні прогалин у законодавстві (аналогія права) (ст. 8 ЦК).

Принципи цивільного права перебувають у взаємозв'язку із загально-правовими принципами (законності, пріоритету права тощо), який передбачає врахування галузевих принципів до відповідних конкретних правовідносин у відповідності з вимогами загальноправових принципів. В разі невідповідності галузевих норм-принципів положенням про конституційні принципи останні мають пріоритет і мають враховуватися при формуванні змісту і практики застосування відповідного галузевого принципу.

Принципи цивільного права можна умовно поділити на дві групи: 1) принципи, які прямо передбачені ЦК України; 2) непоіменовані принципи цивільного права (які прямо не передбачені ЦК України. Передбачені ст. З ЦК загальні засади цивільного законодавства (принципи цивільного права) не становлять вичерпного їх переліку, покривають різні за обсягом масиви приватних відносин, що визначає поняття, зміст та особливості кожного з таких принципів.

Серед принципів цивільного права, які прямо не передбачені ЦК України, в першу чергу слід виділити принципи дозвільної спрямованості цивільно-правового регулювання, рівності правового режиму для суб'єктів цивільного права, пропорційності (співрозмірності) між обмеженнями та цілями цивільних прав.

2. Принципи дозвільної спрямованості цивільно-правового регулювання і рівності правового режиму для всіх суб'єктів цивільного права
3. Неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини
4. Неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, установлених конституцією України та законом
5. Свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом
6. Свобода договору
7. Судовий захист цивільного права та інтересу
8. Принцип справедливості, добросовісності і розумності
9. Принцип неприпустимості зловживання цивільним правом
10. Принцип пропорційності (співрозмірності) між обмеженнями та цілями цивільних прав
Принцип пропорційності (співрозмірності) як загальний принцип права
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru