Цивільне право - Майданик P.A. - 6. Свобода договору

Принцип неприпустимості позбавлення права власності передбачений ст. З ЦК України, із змісту якої випливає неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом. Відповідно до цього принципу норми цивільного права забезпечують власникам можливість стабільного (сталого) здійснення власницьких повноважень і правовий захист від дій щодо безпідставного позбавлення особи свого майна, що мають розглядатися як правові засоби утвердження поваги і непорушності права власності.

Конституція України проголошує непорушність права приватної власності (ст. 41). Власність зумовлює і забезпечує майнову відокремленість суб'єктів цивільних правовідносин. Кожний учасник цивільного обороту, що додержується норм права, має бути впевнений у тому, що його право власності не буде порушено. Саме тому Конституцією визначено правило, згідно з яким жоден суб'єкт цивільного права не може бути позбавлений свого майна не інакше як за рішенням суду. Більше того, рішення про припинення права власності суд може винести лише у випадках, прямо передбачених законом. Перелік таких підстав визначений законом, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

В даному випадку загалом йдеться про ситуації, коли суспільні потреби переважають інтереси приватної особи, що тягне за собою примусове позбавлення права власності з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом.

5. Свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом

Згідно зі ст. 1 ЦК України відносини у сфері підприємництва є частиною предмета цивільного права. Конституція України гарантує право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускається зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Види й межі монополії визначаються законом (ст. 42 Конституції).

Фізична особа з повною дієздатністю має право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом (ч. 1 ст. 50 ЦК).

Юридична особа має право на здійснення підприємницької діяльності, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, з якою вона була створена, та сприяє її досягненню (ч. 1 ст. 91, статті 84-86 ЦК).

6. Свобода договору

Згідно зі ст. 6 ЦК України принцип свободи договору передбачає право суб'єкта цивільного права на укладення й інших договорів, прямо не передбачених актами цивільного законодавства, але відповідають загальним засадам цивільного законодавства.

Сторони договору мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами.

Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на свій розсуд.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

Наведені положення щодо свободи договору застосовуються і до односторонніх правочинів.

Принцип свободи договору нормативно передбачений ст. 627 ЦК, згідно з якою відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, вимог розумності та справедливості.

Оскільки свобода договору стосується лише сфери договірних відносин, то відповідно ця правова засада має бути визнана принципом лише цивільно-правових договорів, а не угод, що використовуються в інших галузях права, зокрема в господарському й цивільному процесах, набуваючи там певних специфічних рис. Зазначені договори не регулюються ЦК України й не можуть характеризуватися з цивілістичних позицій.

У ст. 627 ЦК наголошується на свободі сторін в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. Окрім можливості вибору контрагента і визначення змісту договору, свобода договору включає також: 1) вільний вияв волі особи на вступ у договірні відносини; 2) свободу вибору сторонами форми договору; 3) право сторін укладати як договори, передбачені законом (поіменовані договори), так і договори, які законом не передбачені, але йому не суперечать (непоіменовані договори); 4) право сторін за своєю угодою змінювати, розривати або продовжувати чинність укладеного ними договору; 5) можливість установлювати форми (міри) відповідальності за порушення договірних зобов'язань тощо.

Свобода договору не є безмежною, вона існує в рамках чинних нормативних актів, звичаїв ділового обороту, а дії сторін мають ґрунтуватися на засадах розумності, добросовісності та справедливості.

Межі свободи договору можуть зумовлюватися багатьма чинниками: правовою природою того чи іншого договору, особливими вимогами до суб'єктного складу окремих видів договорів.

Свобода договору обмежується у випадках, визначених законом, зокрема, коли певним суб'єктам заборонено законом укладення певних окремих видів договорів.

Обмеження свободи договору передбачено нормою ч. 2 ст. 6 ЦК, згідно з якою учасники цивільних прав не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо: у цих актах прямо вказано про це; обов'язковість цих актів випливає з їх змісту або суті відносин сторін.

Чинне законодавство містить й інші випадки обмеження свободи договору. Наприклад, поняттям "публічного договору" (ст. 633 ЦК) одна зі сторін обмежена у своїй свободі вибору контрагента. Згідно з поняттям договору приєднання (ст. 634 ЦК) одна зі сторін не бере участі у визначенні умов договору.

Тлумачення поняття свободи договору, з огляду на текст ст. 627 ЦК, закон пов'язує з іншими засадами цивільного законодавства, а саме: розумністю та справедливістю.

ВГСУ46 враховує положення ст. 627 ЦК, яким встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

В юридичній літературі звертається увага на те, що найбільш вагоме значення в системному застосуванні засад свободи договору, розумності та справедливості пов'язане з визначенням умов договору та порядку його виконання. Це припущення ґрунтується на тому, що у випадку спору між сторонами щодо змісту умов договору чи порядку його виконання цей зміст можна з'ясувати, саме спираючись на справедливість та/або розумність.

7. Судовий захист цивільного права та інтересу
8. Принцип справедливості, добросовісності і розумності
9. Принцип неприпустимості зловживання цивільним правом
10. Принцип пропорційності (співрозмірності) між обмеженнями та цілями цивільних прав
Принцип пропорційності (співрозмірності) як загальний принцип права
Межі та умови застосування принципу пропорційності (співрозмірності) як елемент методології цього принципу
Цивільно-правові конструкції здійснення принципу пропорційності (співрозмірності)
Глава 6. Цивільне право і суміжні галузі права
1. Цивільне і сімейне право
2. Цивільне і господарське право
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru