Цивільне право - Майданик P.A. - 4. Завдання науки цивільного права

Перед цивілістикою, як і правознавством загалом, стоять три головні завдання: встановлення, пояснення та оцінка норм права. Перші два завдання мають теоретичний характер, досліджують те, що є в реальності, третє завдання носить практичний характер, тому що визначає те, що повинно бути78.

Завдання, які ставить собі наука, визначають методи, прийняті в юридичних науках. Завдання встановлення норм права обслуговується догматичним методом, завданню пояснення слугують методи історичний і соціологічний, нарешті, оцінка норм досягається за допомогою критичного методу.

Завданнями цивілістики виступають структуровані на певні групи цілі, які досягаються засобами науки цивільного права.

В сучасних умовах основні завдання цивілістики можуть бути зведені перш за все до опису досліджуваних цивільно-правових інститутів і конструкцій, виявлення в них загальних і особливих рис, встановлення формально-логічних зв'язків і співвідношення між досліджуваними правовими явищами.

Важливим призначенням цивілістики є пізнання закономірностей розвитку приватно-правових явищ, визначення місця і ролі приватного права та приватно-правових відносин у системі права і законодавства України. Одне із завдань науки цивільного права полягає в розробці критеріїв структуризації приватного права як комплексної сфери права і визначення його складу. Важливим є завдання уточнення формальних і матеріальних критеріїв приватного права, пов'язаних, відповідно, зі способом регулювання і змістом правовідносин, які регулюються.

До завдань цивілістики відноситься науково-методична класифікація (групування) предметів і явищ, які вивчаються, спрямована на приведення досліджуваних елементів в систему, тобто виявлення існуючих між ними (або встановлення нових) зв'язків, завдяки яким створювана з елементів єдність набуває якісно нових властивостей, здатності виконувати нові функції.

Цивілістика покликана забезпечити найповніше врахування приватних інтересів як основи конкретних приватних правовідносин, спрямованих на задоволення різноманітних потреб індивідів. Для цивілістики важливу роль відіграє завдання визначення меж взаємодії приватного та публічного інтересів та вироблення можливих шляхів та ефективних механізмів їх узгодження у процесі побудови громадянського суспільства в Україні.

Традиційно важливе завдання науки цивільного права полягає в з'ясуванні ролі приватно-правових відносин у становленні та розвитку громадянського суспільства, а також визначенні цілей і вдосконаленні механізмів приватно-правового регулювання, наукове забезпеченні ефективного впливу приватного права на розвиток суспільства.

Системність впливу цивілістики неможлива без оцінки досліджуваних елементів і системи в цілому на предмет адекватності їх умовам функціонування, доцільності та ефективності.

Прогностична функція цивілістика реалізується в процесі вироблення пропозицій і прогнозів розвитку і застосування відповідних інститутів і конструкцій.

Залежно від завдання, яке той чи інший вчений вважає для себе центральним, а також предмета наукової уваги вирізняються кілька напрямів вивчення цивільного права (предметом вивчення яких може бути як вітчизняне, так і іноземне право): історичний - вирішує завдання науки на історичному матеріалі; догматичний - застосовує методи цивілістики до сучасного матеріалу позитивного права; політико-правовий - вирішує прогностичні завдання, які ставлять метою показати, яким право повинно бути, і пояснити, чому це так.

5. Методологія науки цивільного права
Поняття і зміст методології цивілістики
6. Методологія цивілістичних досліджень
Цивілістичні дослідження як вид наукового пізнання
Особливості методології цивілістичних досліджень
7. Розвиток української науки цивільного права
Дореволюційна цивілістика
Радянська наука цивільного права
8. Сучасна українська наука цивільного права
9. Наукові школи цивільного права в Україні
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru