Цивільне право - Майданик P.A. - Гармонізація та уніфікація скандинавського приватного права

Місце скандинавської правової сім'ї в правових системах сучасності

Скандинавська правова сім'я об'єднує національні правові системи Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Ісландії (окремі автори до цієї групи відносять правові системи держав Балтії - Естонію, Латвію, Литву).

Ця правова сім'я є змішаним типом права, оскільки вона має спільні риси у формуванні і розвитку, схожі з романо-германською правовою сім'єю і з правовою сім'єю загального права.

Для цієї групи правових систем характерне домінування нормативно-правового акта як формального джерела права; використання судового прецеденту нарівні з нормативно-правовим актом; визнання поділу права на приватне і публічне; відведення нормі права (зразку) поведінки основної ролі в регулюванні суспільних відносин; проведення кодифікації законодавства; дотримання ієрархії нормативно-правових актів та існування паритету процесуального і матеріального права (О.Ф. Скакун).

Гармонізація та уніфікація скандинавського приватного права

Скандинавське приватне право характеризується значним рівнем процесів гармонізації та уніфікації, яка сьогодні відбувається переважно у сфері приватного права (шлюбно-сімейні, договірні відносини, відносини в сфері інтелектуальної власності). В публічно-правовій сфері, зокрема, в кримінальному і в кримінально-процесуальному праві подібне співробітництво відбувається в значно меншою мірою, і це пояснюється усталеністю різних національних традицій в цих державах в зазначених сферах суспільного життя.

Подібний успішний результат зумовлений тим, що скандинавське цивільне право має тривалі правові традиції здійснення гармонізації та уніфікації в сфері приватного права, особливо з другої половини XIX ст., майже на сто років раніше від подібних процесів, які зачепили більшість країн континентальної Європи в основному в другій половині XX ст.

Починаючи з 1872 р. скандинавські держави цілеспрямовано стали здійснювати уніфікацію національного права з метою створення спільного цивільного кодексу для цих держав.

В 1880 р. на території Данії, Норвегії та Швеції одночасно набрав чинності одноманітний кодекс про вексель, який регулював питання про оборотні документи.

В наступні роки основна увага приділялась уніфікації торгового права. Зокрема, були прийняті закони про торговельні знаки, торгові реєстри, фірми і Закон про чеки. З 1981 по 1893 рр. проводиться уніфікація морського права шляхом прийняття одноманітної законодавчої бази.

На початку XX ст. був прийнятий закон про рухоме майно (в Швеції 1905 р., в Данії 1906 р., в Норвегії 1907 р., Ісландії 1922 р.).

Важливим етапом на шляху уніфікації права стала розробка закону про договори та інші законні операції в праві власності і зобов'язальному праві. Цей закон було прийнято в усіх державах Скандинавії в період з 1915 р. по 1936 р., в результаті чого сформувалося єдине договірне право.

Важливу роль в розвитку правового співробітництва скандинавських держав виконує створена в 1952 р. Північна Рада, яка є єдиним консультативним органом, головне завдання якого полягає в координації та інтеграції зусиль цих держав з питань співробітництва у сфері економічного, соціального, політичного та культурного життя. При цьому органі створені комісії експертів, які покликані розробляти одноманітні законодавчі акти з подальшої гармонізації законодавства скандинавських держав.

Як зазначають К. Цвайгерт і X. Кьотц, на сьогодні скандинавський досвід розглядається як модель відповідного співробітництва на загальноєвропейському рівні.

Джерела сучасного скандинавського приватного права
Структура скандинавського приватного права
5. Релігійна система права
Загальні положення
Іудейське (єврейське) право
Особливості іудейською права
Джерела і структура іудейського права.
Індуське право
Релігійно-філософські і соціальні засади індуського права
Джерела індуського права
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru