Цивільне право - Майданик P.A. - Особливості іудейською права

Загальні положення

Релігійна система права являє собою систему правових норм, які повністю базуються на релігії. Воно формується на основі релігійних догм і доктрин, згідно з якими головним суб'єктом права виступає божественна воля. Релігійне право є персональним правом, тобто сфера дії його норм залежить від належності до релігійної громади.

Релігійне право передбачає поєднання об'єктивного і суб'єктивного права шляхом взаємодії релігійних і раціональних засад відповідної релігійної правової системи.

Об'єктивно право відноситься до релігійної сфери і пов'язується з основоположними релігійними джерелами (в іудаїзмі - Тора і Талмуд, в ісламі - Коран і Сунна), в яких відображається божа воля.

Суб'єктивне право представлене у формі раціональної інтерпретації і конкретизації даної волі теологами-правниками, які формулюють конкретні правила поведінки людей, що сповідують відповідну релігію.

До сім'ї релігійного права входять іудейське право, індуське право та ісламське право.

Іудейське (єврейське) право

Особливості іудейською права

Однією з найдавніших правових систем світу є іудейське (єврейське) право, що являє собою релігійно-правову систему, яка регулює суспільні відносини всередині

єврейської громади, що сповідує іудаїзм. Іудейське право є складовою частиною іудаїзму. Джерелом релігії і єврейського права є Біблія (її перші п'ять книг - П'ятикнижжя, або Тора).

Іудейське право розглядається єврейським народом як власне національне надбання, в якому яскраво виражається його сутність, що обумовлює його мононаціональний характер і поширення його дії лише на одну націю - євреїв.

Іудейське право грунтується на принципі богообраності іудейського права, його виділенні Богом серед інших народів. Для забезпечення дії цього принципу іудейське право встановлює заборону на асиміляцію з іншими народами. Наприклад, забороняються шлюби з неєвреями, а також звернення в неєврейські судові організації тощо.

Джерела і структура іудейського права.

Першим правовим джерелом, з точки зору часу і відношення до інших джерел, є Каббала. Йдеться про традиції, про Каббалу, яку одна людина сприймала із вуст іншої. Правові вказівки на підставі цього джерела передаються з покоління в покоління. Це джерело істотно відрізняється від всіх інших джерел єврейського права, оскільки за своєю природою не піддається розвитку і змінам. Воно постійне, і положення його в єврейському праві статичне. Водночас всі інші джерела права динамічні за своєю сутністю і покликані і в подальшому розвивати і збагачувати єврейське право.

Важливим джерелом іудаїзму та іудейського права є Старий Завіт - частина Біблії, яка складається з кількох книг, написаних до пришестя Христа. Інша частина Біблії - Новий Заповіт, книги якого були складені вже після його пришестя, не визнаються іудаїзмом.

Важливим джерелом іудаїзму та іудейського права є Талмуд, який поділяється на дві основні частини - Мішна і Гемара. Юридичною складовою Талмуда є Галаха, що являє собою сукупність законів, які містяться в Торі, Талмуді і в більш пізній раввінській літературі.

Джерелом іудейського права є також Мідраш (Interpretation) - тлумачення і коментування Уснового Вчення і Галахи на всіх її етапах.

Такана і пера (Legislation) - законодавство, прийняте мудрецями (галахічними авторитетами), а також декрети і постанови національних інститутів влади (не галахічних) визнаються джерелом єврейського права.

Джерелом єврейського права є звичай (Custom) у всіх його формах і проявах, включаючи, встановлений порядок і процедуру (Usage). Звичаї повинні відповідати основним положенням Тори.

Самостійним джерелом іудейського права є справа (Case), тобто рішення судів, а також поведінка та образ дій знавців Галахи в певній конкретній ситуації. Суди мають право приймати рішення, яке відрізняється від тих, що були передбачені в інших джерелах права, якщо вважали, що його буквальне застосування буде порушенням справедливості.

Юридичним джерелом єврейського права вважається розуміння (рос. понимание; англ. Legal logic), тобто правова і загальнолюдська логіка мудреців Галахи.

П'ять останніх правових джерел є загальновизнаними в системі єврейського права для вирішення виникаючих правових і соціальних проблем, для створення нових юридичних норм і для зміни існуючих у зв'язку зі змінами, які відбуваються в економіці, соціальних відносинах, у сфері моралі та етики.

Джерелом іудейського права визнається доктрина, яка розглядається: як праці єврейських богословів; як позиції різних іудейських академічних шкіл; як раввінські ідеї і погляди щодо розуміння і тлумачення різних біблейських положень і текстів175.

Нормами іудейського права регулюються окремі сфери суспільних відносин, пов'язаних з особистим статусом євреїв. За допомогою іудейського права вирішуються питання шлюбу, розлучення, матеріального утримання членів сімей, аліментів та управління особистою власністю. Іудейське право застосовується раввінатськими судами, які, згідно із законом, з 1984 р. є складовими судової системи Ізраїлю і мають виключну юрисдикцію щодо всіх справ, які стосуються шлюбів і розлучень, а також деяких інших справ. Раввінатські суди діють на основі талмудичного права.

На основі декрету, прийнятого в 1948 p., який передбачає, що закони, які не суперечать Декларації незалежності і законам Ізраїлю. зберігають свою юридичну силу, продовжують діяти норми ісламського права, яке застосовується всередині арабської громади Ізраїлю. Згідно з законом "Про судові влади" з 1984 р. ісламське право застосовується шаріатськими судами, які розглядають справи, пов'язані з особистим статусом арабів (шлюби, аліменти, розлучення, усиновлення тощо). Повноправним джерелом права Ізраїлю визнається судовий прецедент, хоча самі англійські судові прецеденти після 1948 р. не мають обов'язкового характеру. Згідно із законом 1957 р. кожен суд зобов'язаний керуватися судовим прецедентом, встановленим вищим судом. Прецедент, встановлений Верховним Судом Ізраїлю, є обов'язковим для всіх судів, крім нього самого. Внаслідок цього в Ізраїлі склалося особливе зведення прецедентного права на базі рішень Верховного Суду.

Джерелом права Ізраїлю є закони, які приймаються Кнесетом. Закони Ізраїлю є незалежними і повинні коментуватися з урахуванням їх сутності, а англійське законодавство не є обов'язковим першоджерелом, але лише престижним для аргументації судових рішень.

Іудейському праву властива низка особливостей у сфері приватного права. В єврейському праві використовуються терміни "речове право", "володіння", "зобов'язальне право", однак їх зміст не завжди відповідає прийнятим в європейському праві підходам, оскільки протягом тривалого часу консолідації та формування єврейського права їх класифікація була лише найбільш загальною.

Зокрема, зобов'язальне єврейське право принципово і недвозначно заперечує будь-якого роду кабальні умови боржника для реалізації прав кредитора, що призвело до необхідності створення іншого роду забезпечення його прав за рахунок майна боржника. Це право настає автоматично з виникненням зобов'язання. Тому зобов'язальне право має в Ізраїлі яскраво виражений речовий характер.

Кредитор набуває речових прав на майно боржника, а в результаті цього багато законів речового права поширився також на зобов'язальне право.

Джерела і структура іудейського права.
Індуське право
Релігійно-філософські і соціальні засади індуського права
Джерела індуського права
Регулювання індуським правом приватних відносин
Джерела і структура індійського права
Ісламське право
Специфіка ісламського права
Джерела ісламського права
Регулювання ісламським правом приватних відносин
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru